Cu toții avem în casă lucruri vechi pe care nu le mai folosim, obiecte care stau prăfuite în fundul unui sertar sau într-un dulap. Problema este că nu prea știm ce să facem cu ele. Dar cu puțină imaginație, aceste lucruri vechi pot fi ușor reciclate în ceva util.
În loc să arunci obiectele vechi pe care nu le folosești, le poți oferi o a doua viață, deturnându-le de la funcția lor principală. Iată câteva idei pentru a recicla, refolosi, transforma lucruri vechi în obiecte funcționale.
1. Reciclează aparatele de uz casnic
Învechirea planificată scurtează durata de viață a dispozitivelor și obiectelor noastre menajere. Este dificil să transformi o mașină de spălat sau un frigider în altceva, dar multe piese pot fi recuperate pentru a fi folosite pentru altceva sau pentru a fi reciclate. De aceea, este indicat să depozitezi un dispozitiv defect într-un centru de reciclare sau într-un magazin care să-l introducă într-un proces de remanufactură, cu excepția cazului în care ești tu însuți un mic meșter de bricolaj. Apelează la un specialist în reparații de aparate înainte de a te despărți de obiectul respectiv. Cu puțin noroc, aparatul tău poate fi recuperat și îți poate fi în continuare de folos.
2. Recuperează mobilierul vechi
Upcycling-ul câștigă teren și în lumea decorațiunilor. Un bufet vechi poate fi transformat într-un „apartament” original pentru animalul tău de companie sau pentru o insulă de bucătărie. O scară de lemn veche poate fi curățată, vopsită și folosită pentru a-ți etala colecția de
carti preferate. Un scaun poate fi reciclat într-un raft, două scaune într-o bancă, o bibliotecă într-un dulap sau o banchetă pentru exterior. Pe scurt, cu puțină imaginație, vechea ta mobilă poate primi o nouă viață în casa ta.
3. Creează-ți propriile haine
Industria textilă este cea mai poluantă din lume. Și consumăm în exces, din cauza prețurilor mici, haine și accesorii, le înghesuim până la refuz în garderobă, pentru a ajunge să fie prea puțin purtate, uneori chiar deloc. De ce să nu faci piese noi din cele vechi? De la blugi transformați în fuste, la cămăși care devin rochii sau fuste, ori poți transforma hainele nepurtate și demodate în genți, portofele sau huse pentru laptop sau camera foto. Lasă-ți imaginația să vorbească, iar pentru a face experiența mai distractivă, de ce nu organizezi un atelier de design si croitorie cu prietenele tale? Este ocazia potrivită să-ți sortezi hainele, poate chiar să donezi o parte din ele.
4. Fii isteț în bucătărie
Nu arunca vechea strecurătoare, poate fi folosită pentru a încetini topirea cuburilor de gheață. Pune-o pe un bol de salată, toarnă cuburi de gheață în ea, iar apa se va scurge, încetinind topirea cuburilor de gheață. Păstrează bucăți de cretă în sertarele dulapurilor de bucătărie pentru a absorbi umezeala, astfel tacâmurile de argint vor oxida mai încet și mai puțin.
Strânge borcanele de sticlă pentru a depozita alimentele uscate sau pentru a realiza suporturi pentru lumânări. Cutiile de conserve, curățate și vopsite în culorile preferate pot deveni un suport pentru tacâmuri sau pentru lingurile de lemn, ghivece pentru plantele aromatice sau, dacă le vei găuri, pot fi niște suporturi pentru lumânări. Folosește uleiul de măsline pentru a da lustru pantofilor de piele.
Reciclarea și recuperarea au devenit pasiunea multor oameni din întreaga lume. Poate deveni și a ta, pornind de la gesturi mici, dar care contează enorm.
Sursa foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau