Sfaturi utile pentru ca inundațiile să nu îți distrugă agoniseala de-o viață
Dimensiune font:
Apa este dătătoare de viață, însă se poate transforma rapid într-un inamic de temut, iar oamenii care locuiesc la casă știu asta cel mai bine. Cei care și-au construit locuințele în zone ușor inundabile au probleme aproape în fiecare an, mai ales toamna. Vezi mai jos trei sfaturi foarte utile pentru a-ți proteja locuința de furia naturii.
Ascultă sfatul autorităților în domeniu
Inundațiile fac prăpăd anual în România, când sute sau chiar mii de familii își văd agoniseala de-o viață dusă pe apa sâmbetei. Numai în anul 2019 au fost afectate de inundații nu mai puțin de 3616 gospodării. Dar cum te poți proteja împotriva inundațiilor? Ei bine, sunt câteva modalități care să-ți țină casa în siguranță, cât de cât, asta dacă nu cumva nivelul apei crește foarte mult. În acest caz, trebuie să nu te mai gândești la bunuri, ci doar la siguranța ta și a celor dragi și să părăsiți de îndată locuința.
Prima baricadă în fața inundațiilor o reprezintă gardul locuinței. Dacă îți permiți, ar fi bine să îți împrejmuimești locuința cu un gard cu baza din beton. Acesta va avea și o fundație de câteva zeci de centimetri, iar dacă zidul din beton are o înălțime de cel puțin un metru, atunci vei fi în siguranță, în cazul unei inundații. Pentru că poarta este punctul slab, prin care poate pătrunde apa, este de ajuns să pui câțiva saci cu nisip în fața sa, pentru a evita această problemă.
Folosește un dig gonflabil
Următoarele puncte sensibile, prin care poate intra apa în locuință, sunt ușa de la intrare și gurile de aerisire ale beciurilor. Acestea sunt singurele căi de acces prin care apa își poate croi drum spre mobila și bunurile tale. Pentru această situație, există un mini-dig pe care îl poți instala chiar în cadrul ușii. Este un dig gonflabil.
Acesta este, mai exact, un panou pătrat construit dintr-un plastic foarte dur și dotat cu un sistem de etanșare a intrărilor în casă. Chiar dacă la prima vedere nu este foarte impresionant, își va face treaba foarte bine și va ține apa afară din locuință. Însă, pentru gurile beciurilor, trebuie să apelezi din nou la sacii cu nisip. Și aceștia sunt foarte eficienți și împiedică apa să intre în beciul tău.
Scoate rapid apa din locuință
Cu cât stă apa mai mult la noi în casă, cu atât mai mult rău face. Așadar, trebuie să te asiguri că evacuezi rapid apa din casă. O problemă reală o reprezintă apa din beci și din pivniță. Aceasta nu dăunează grav doar construcției, ci și sănătății oamenilor care locuiesc în acea casă. Dacă apa rămâne în beci pentru mai mult timp, umezeala poate provoca apariția mucegaiului, dar și dezvoltarea altor bacterii. În plus, aceasta poate agrava boli precum astmul, alergii, dar și boala pulmonară obstructivă, după cum spun specialiștii.
Pentru evacuarea rapidă a apei din casă și din beci, poți recurge la ajutorul unei pompe submersibile. Aceasta poate evacua chiar și 50 de litri de apă pe secundă. În cazul în care nu ai așa ceva, rămâne varianta tradițională, mai exact găleata.
Ce să faci dacă ești surprins de inundații
Dar ce trebuie să faci, în cazul în care ești surprins de inundații? Ei bine, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis populației sfaturi foarte utile, în astfel de cazuri. Când inundația te surprinde acasă și, dacă ai timp, ia următoarele măsuri de asigurare a bunurilor tale:
* adu în casă unele lucruri sau pune-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobila de curte, unelte de grădină sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);
* blochează ferestrele astfel încât să nu fie sparte de vântul puternic, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;
* evacuează animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;
* incuie ușile casei și ferestrele, după ce ai sistat alimentarea cu apă, gaz și energie electrică;
* nu stoca saci de nisip pe partea din afara pereților casei.”
Când inundația te surprinde acasă și dacă inundația este iminentă procedează astfel:
* mută obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei;
* deconectează aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante), care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;
* în cazul în care ești surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, săli de spectacol, în gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar sa respecți cu strictețe comunicările primite și să te îndrepții spre locurile de refugiu cele mai apropiate, potrivit isudb.ro.
Sursa foto: istockphoto.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau