Vitamine și suplimente: semne că aveți deficit de vitamina B12

NDAmaGFzaD0xMTQyNTk3NGJmYTE2YjJkMGY2NDVlNTk1YmZjMjZlZA==.thumb

Dimensiune font:

| 25-01-2020 07:48

Deficiența de vitamina B12 se produce atunci când organismul nu are suficient de multă vitamina B12 pentru a produce globule roșii, care transportă oxigenul prin corp. Faptul că nu ai suficient B12 poate duce la o serie de simptome.


Iată care sunt semnele și simptomele deficienței de vitamina B12, dar si posibilele cauze, potrivit Medicine Net.

Amorţeală

Deficitul de B12 poate provoca amorțeală și furnicături.
Lipsa de B12 poate deteriora teaca protectoare care acoperă nervii. Boli precum celiacă, Crohn sau alte boli ale intestinului pot îngreuna absorbția vitaminei din organismul tău.

Extremități reci
Deficitul de B12 înseamnă mai puține globule roșii, astfel încât s-ar putea să simțiți frig.
Fără suficientă B12, s-ar putea să nu aveți suficiente globule roșii sănătoase pentru a muta oxigenul în jurul corpului (anemie). Acest lucru vă poateda senzația de rece, în special în mâini și picioare.

Ceata creierului
Lipsa suficientă de B12 poate duce la confuzie și probleme de memorie.
Lipsa de B12 poate duce la depresie, confuzie, probleme de memorie și demență. De asemenea, vă poate afecta echilibrul. Suplimentele B12 sunt de obicei sigure. Pentru adulți, medicii recomandă 2,4 micrograme pe zi. Dacă iei mai mult decât ceea ce ai nevoie, corpul tău trece restul prin urină. Totuși, dozele mari pot avea unele reacții adverse, cum ar fi amețeli, dureri de cap, anxietate, greață și vărsături.

Slăbiciune
Slăbiciunea, oboseala și ușurința pot însemna că nu aveți suficient B12.
Muschii tai fi lipsiți de forta. De asemenea, s-ar putea să vă simțiți obosit sau cu capul. Medicul dumneavoastră poate verifica cât de mult B12 aveți.

Limbă netedă
Nivelurile inadecvate de B12 pot duce la o limbă netedă și dureroasă.
Este posibil ca medicul dumneavoastră să îl numească glossită atrofică. Micile denivelări pe limba ta numite papile încep să se risipească. Asta face să pară și să se simtă un fel de neted și lucios. Infecțiile, medicamentele și alte afecțiuni o pot provoca. Dar, dacă nu ai suficient B12 sau alți nutrienți, limba ta poate fi și dureroasă.

Boala vegetarienilor
Vitamina B12 se găsește exclusiv în produsele de origine animală, astfel încât veganii trebuie să mănânce alimente fortificate.
Deficitul de B12 este rar, deoarece corpul tău poate stoca mai mulți ani de aprovizionare. Dar plantele nu conțin B12. Așadar, veganii și vegetarienii care nu mănâncă niciun produs de origine animală ar trebui să adauge unele alimente procesate, cum ar fi pâinea fortificată, biscuiti și cereale.

Palpitații cardiace
Palpitațiile cardiace sunt un posibil simptom al deficitului de vitamina B12.
Puteți obține mai multe vitamine B12 de la pui, ouă și pește. Dar una dintre cele mai bune surse este, de departe, ficatul de vită.

Motiv al deficienței: vârsta
Oamenii absorb mai puțin B12 pe măsură ce îmbătrânesc.
Pe măsură ce îmbătrânești, este posibil ca organismul tău să nu absoarbă B12 la fel de ușor. Dacă nu îl tratați, nivelurile scăzute de B12 pot duce la anemie, leziuni ale nervilor, starea de spirit deteriorată și alte probleme grave. Așadar, urmăriți orice simptome și faceți un test de sânge dacă medicul vă recomandă acest lucru.

Motiv pentru deficiență: slăbire chirurgicală
Bypass ul gastric poate duce la un nivel scăzut de B12.
Una dintre cele mai frecvente operații de pierdere în greutate este numită „bypass gastric". După operație, alimentele ocolesc părți ale stomacului și intestinului subțire. De obicei, B12 se descompune într-o formă utilizabilă. Este posibil ca medicul să vă monitorizeze nivelul B12 și să vă sugereze suplimente, dacă aveți nevoie de ele.

Afte bucale
Lipsa de B12 poate provoca afecțiuni bucale.
Puteți obține aceste ulcere pe gingie sau limbă. Ele ar putea fi un semn de scădere a B12, anemie sau o altă afecțiune. Plăgile de obicei se limpezează de la sine, dar ajută la evitarea ingredientelor care ar putea fi iritante sau dureroase, cum ar fi oțetul, citricele și condimentele fierbinți precum pulberea de chili. Unele medicamente fără vopsire îți pot calma durerea.

Motiv pentru deficiență: medicamente
Anumite medicamente interferează cu absorbția sau activitatea B12.
Unele medicamente scad nivelul B12 sau îngreunează utilizarea organismului de vitamine pentru organism. Ei includ:

Cloramfenicol (Chloromycetin), un antibiotic utilizat pentru tratarea infecției
Inhibitori ai pompei de protoni precum lansoprazol și omeprazol
Medicamentele cu ulcer peptic precum cimetidina (Tagamet) și ranitidina (Zantac)
Metformin pentru diabet.
Spuneți medicului dumneavoastră și farmacistului despre toate medicamentele și suplimentele pe care le luați.

Probleme digestive
Scăzutul B12 poate duce la probleme digestive.
S-ar putea să vă pierdeți pofta de mâncare, să scădeați prea mult în greutate sau să aveți probleme de constipație. Dacă nivelul B12 este scăzut, medicul îl va injecta adesea într-un mușchi pentru a fi sigur că organismul îl absoarbe. Uneori, doze mari de pastile funcționează la fel de bine. Amintiți-vă însă că simptomele deficienței de B12 pot fi similare cu semnele multor alte boli.

Atenție pentru gravidele vegetariene
B12 este extrem de important pentru mame însărcinate, femeile care alăptează și pentru copiii lor.
Discutați cu medicul dumneavoastră despre suplimentele B12, atât în timpul sarcinii, cât și la alăptare. Bebelușii care nu obțin suficient ar putea avea leziuni grave și permanente ale nervilor sau ale celulelor creierului. Copilul tău ar putea avea nevoie și de suplimente 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
  Bârfa și efectele sale sociale, psihologice și economice
04/11/2024 17:17

Barfa, privită de unii ca o plăcere vinovată si de altii ca un viciu de evitat, este o activitate umană veche de cand lumea, iar efectele sale se răsfrang asupra societătii intr-un mod mai complex decat a ...

România - leagănul civilizaţiei umane
04/11/2024 16:08

Romania - leagănul civilizaţiei umane Acum mai bine de 10.000 de ani, zona geografică in care se află Romania de astăzi era considerată vatra lumii, locul unde a inceput cu adevărat civilizatia umană. ...

Botine elegante pentru birou: selecția perfectă pentru un look profesional.
04/11/2024 10:46

Botine elegante pentru birou: selectia perfectă pentru un look profesional Botinele elegante sunt piesa esentială care imbină stilul si profesionalismul in garderoba de birou. Confortabile si usor de asorta ...

Viespea care poate consuma alcool toată săptămâna fără să se îmbete
01/11/2024 15:20

Potrivit unui studiu nou, viespile extreme au o tolerantă uimitoare la alcool. Ce au descoperit oamenii de stiintă despre viespile orientale? Consumul de cantităti mici de alcool este destul de comun in lum ...

Coarnele - fructele uitate ale copilăriei
01/11/2024 14:48

Cornul sau cornul european (Cornus mas) este o specie de plante nativă sudului Europei si sud-vestului Asiei. Creste in pădurile de foioase din zonele de deal si munte, dar il intalnim si ca plantă ornamen ...

Viclenia – o artă sau o capcană?
31/10/2024 13:55

Viclenia este o caracteristică umană veche de cand lumea, fascinantă si periculoasă in egală măsură. Este acea abilitate de a manipula circumstantele, de a trasa strategii ascunse si de a obtine benefici ...

Secretele unui păr de invidiat: cum să obții stilul dorit și să-ți menții părul sănătos
31/10/2024 13:38

Secretele unui păr de invidiat: cum să obtii stilul dorit si să-ti mentii părul sănătos Părul reprezintă o parte importantă a imaginii personale, iar stilizarea corectă poate face o diferentă enorm ...

Oamenii fără compasiune și chipurile hâde din oglinda indiferenței
31/10/2024 11:53

Lipsa compasiunii in societate seamănă semintele unui teren arid, unde monstrul incolteste din indiferentă si se hrăneste cu egoism. O lume lipsită de empatie devine un loc in care distanta dintre oameni c ...

Succesul vine întotdeauna de la o idee - istoria unui brand
31/10/2024 11:39

Succesul vine intotdeauna de la o idee - istoria unui brand Farmacistul american John S. Pemberton a creat Coca-Cola, pe care a comercializat-o initial ca tonic pentru vindecare. Dr. John Stith Pemberton a ...

Ritualul feminin al toamnei. Cum să îți răsfeți tenul în vremea frunzelor aurii
31/10/2024 11:00

Toamna tarzie isi asterne cu generozitate parfumul de frunze uscate, aerul dulce-amărui si soarele mai bland, ce pare să se retragă spre colturi mai ascunse. În acest cadru, pielea noastră cere, mai m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei