Mai puține mame minore în Iași
Dimensiune font:
În anul 2022, numărul mamelor minore a scăzut față de anul anterior, conform datelor publicate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași. 120 de adolescente au devenit mame în cadrul unităților medicale ieșene, față de anul 2021, când s-au înregistrat 200 de tinere devenite mame. Din păcate, România rămâne prima țară din UE cu cele mai multe mame minore.
La maternitatea „Cuza Vodă” Iași, în anul 2022, s-au înregistrat 32 gravide minore și 80 mame care nu aveau împlinită vârsta de 18 ani. La Maternitatea „Elena Doamna” s-au prezentat 32 gravide minore și alte 24 de adolescente devenite prea devreme mame, neîmplinind nici măcar 18 ani. „Numărul cazurilor sesizate de către unitățile medicale a scăzut în 2022 față de anul 2021. Numărul de gravide minore rămâne constant față de anul precedent, în schimb, se înregistrează o scădere semnificativă a numărului de mame minore sesizate de către unitățile medicale”, prezintă reprezentanții DGASPC Iași.
Conform datelor publicate de DGASPC Iași, în anul 2022, numărul de gravide înainte de a împlini 18 ani prezente în unitățile medicale ieșene a fost de 57. Numărul rămâne aproximativ același față de anul precedent, unde în spitalele din Iași s-au înregistrat 58 de gravide minore. În spitalul din Pașcani, în anul tocmai ce a trecut s-au înregistrat 12 mame minore, la Spitalul „Sf. Maria” Iași o singură mamă minoră și alte trei mame minore s-au înregistrat în alte unități medicale.
România, pe primul loc la acest capitol
Conform unui studiu din 2022, realizat de organizația „Salvați Copiii”, 45% din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România. „Mai mult de opt din 10 mame și gravide cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, iar patru din 10 gravide și mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinii de familie, pe durata sarcinii, potrivit datelor unei analize a situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România, realizată de Organizația Salvați Copiii. Totodată, două din 10 mame minore au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut. În anul 2021, potrivit datelor semi-definitive INS, 687 de nașteri au provenit de la mame cu vârsta sub 15 ani; astfel, 45% din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România, țară aflată pe primul loc la acest capitol”, spun reprezentanții organizației „Salvați copiii”. Denisa PINTILIE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau