Mănăstirea Bârnova a fost sfințită

barnova-IS
barnova-IS1
barnova-IS2

Dimensiune font:

| 02-06-2024 15:26

 * la eveniment a participat și IPS Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi * întemeiată în anul 1628 de către domnitorul Miron Barnovschi-Movilă, într-o perioadă de înflorire culturală și religioasă a Moldovei, construcția inițială a fost realizată din piatră și cărămidă, în stilul arhitectural moldovenesc, caracterizat prin simplitate și eleganță * lăcașul a fost restaurat, apoi resfințit

Comuna Bârnova a devenit loc de pelerinaj pentru sute de credincioși, veniți să asiste la un moment istoric: sfințirea Mănăstirii Bârnova. Încă de la primele ore ale dimineții, atmosfera era încărcată de emoție și anticipare. Mănăstirea, ctitorită de domnitorul Moldovei, Miron Barnovschi-Movilă, și finalizată de Eustratie Dabija, a fost restaurată. Încă din zorii zilei, credincioșii au început să sosească, dorind să prindă un loc cât mai aproape de altar. Sufletele lor erau pline de speranță și recunoștință pentru această zi binecuvântată.

Când clopotele au început să bată, vestind începutul slujbei de sfințire, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, atmosfera a devenit emoționantă. Liniștea dimineții a fost înlocuită de cântările liturgice care se înălțau către cer, creând un moment de comuniune spirituală de neuitat.

Printre cei prezenți s-au aflat oameni de toate vârstele, de la copii curioși, până la bătrâni cu priviri blânde, fiecare trăind acest moment unic în felul său. „Hristos a înviat!”, au răsunat vocile pline de credință și speranță. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, după aproape 400 de ani de la prima atestare documentară a mănăstirii noastre – 23 septembrie 1628, am reușit să finalizăm acest proiect grandios”, a spus starețul lăcașului, părintele Paisie Furdui.

Sfințirea mănăstirii marchează nu doar finalizarea unui proiect de restaurare, ci și începutul unui nou capitol în viața acestui așezământ monahal. Pe măsură ce soarele a urcat pe cer, luminând frunzele copacilor și zidurile mănăstirii, credincioșii au început să părăsească încetul cu încetul locul sfințit, purtând în inimile lor binecuvântarea acestei zile memorabile. „Ne vom întoarce”, au spus mulți dintre ei, știind că Mănăstirea Bârnova va fi mereu nu doar un loc de întâlnire cu Dumnezeu, ci și punct de atracție turistică și culturală.

Pe firul istoriei

Mănăstirea Bârnova a fost întemeiată în anul 1628 de către domnitorul Miron Barnovschi-Movilă, într-o perioadă de înflorire culturală și religioasă a Moldovei. Construcția inițială a fost realizată din piatră și cărămidă, în stilul arhitectural moldovenesc, caracterizat prin simplitate și eleganță.

În perioada sa de început, mănăstirea a fost un centru important de spiritualitate și cultură, adăpostind o școală de copiști și caligrafi. Aici se realizau manuscrise prețioase, contribuind la păstrarea și transmiterea cunoștințelor și tradițiilor ortodoxe.

Secolele XVII și XVIII au adus o dezvoltare semnificativă a mănăstirii. Sub protecția mai multor domnitori moldoveni, printre care și Vasile Lupu, Mănăstirea Bârnova a beneficiat de numeroase donații și înzestrări, devenind un important centru de pelerinaj. Vasile Lupu, cunoscut pentru contribuțiile sale la arhitectura religioasă, a adus meșteri pricepuți care au îmbogățit mănăstirea cu fresce și icoane valoroase.

În secolul XIX, mănăstirea a trecut prin momente dificile, fiind afectată de secularizarea averilor mănăstirești din 1863, decretată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Cu toate acestea, călugării au continuat să își desfășoare activitățile religioase și culturale, reușind să păstreze vie flacăra credinței și tradiției ortodoxe.

În perioada interbelică, Mănăstirea Bârnova a cunoscut o perioadă de renaștere, odată cu reînființarea mai multor mănăstiri și biserici în România. După al Doilea Război Mondial, mănăstirea a trecut printr-o nouă serie de provocări, fiind supusă presiunilor regimului comunist. Cu toate acestea, după Revoluția din 1989, Mănăstirea Bârnova a intrat într-un amplu proces de restaurare și revitalizare.

Astăzi, Mănăstirea Bârnova este nu doar un loc de rugăciune și reculegere, ci și un important obiectiv turistic și cultural. Vizitatorii sunt atrași de frumusețea arhitecturii sale, de liniștea și pacea care domnesc în acest loc sfânt, dar și de bogăția istorică pe care o reprezintă.

Teona SOARE

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Omul și actorul. Viața din spatele cortinei
26/06/2024 20:46

În adancurile fiecărei cabine de teatru, ascunsă de privirile publicului, se scrie o poveste paralelă cu cea de pe scenă. Este o poveste despre tranzitii, despre despărtirea de identitătile cotidien ...

Care este, de fapt, cauza morții în cazul muncitorilor de la fabrica din Ibănești! Un pompier era pe cale să devină cea de-a cincea victimă, după ce a leșinat lângă fosă
26/06/2024 18:06

Tragedia de la Ibănesti ridică in continuare multe semne de intrebare. Un pompier ar fi fost pe cale să isi piardă si el viata, in incercarea de a-i salva pe muncitori. Multe semne de intrebare in urma tra ...

Caz cutremurător în Iași: abia ieșit din pușcărie, un bărbat și-a măcelărit fratele: ”Trebuie să mai omor pe cineva, să mă duc înapoi”
26/06/2024 17:43

Un caz de-a dreptul terifiant a fost raportat intr-o localitate din judetul Iasi, acolo unde un bărbat abia iesit din puscărie si-a măcelărit fratele. Ar fi comis gestul extrem pentru că ii era dor de inch ...

O poveste cu super-eroi, la Liceul de Informatică
26/06/2024 15:57

   În orele in care nu invătau logaritmi, nu erau aplecati asupra manualelor ori nu participau la optionale, un grup de copii de la Liceul Teoretic de Informatică „Gr. Moisil” au p ...

„Turandot”, premiera care va încheia stagiunea Operei din Iași
26/06/2024 15:32

„Turandot”, premiera care va incheia stagiunea Operei din Iasi * potrivit managerului ONRI, este pentru prima dată, de la infiintarea institutiei de cultură iesene, cand este pusă in scenă ac ...

Fly Tour 2024 - Fly Syncret Ensemble. Over the world music
26/06/2024 14:08

  Joi, 4 iulie, incepand cu ora 19:00, la Ateneul National din Iasi, va avea loc un concert extraordinar ca o călătorie muzicală in timp in orase precum Paris, Buenos Aires, New York. Pornind de la ...

  „La granița lui Acasă”, spectacol în premieră absolută
26/06/2024 14:02

Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi invită publicul vineri, 28 iunie, ora 19:30, la Uzina cu Teatru, la premiera spectacolului „La granita lui Acasă”. Scenariul este semnat de Si ...

Bărbat arestat preventiv după ce a agresat sexual o tânără, pe stradă
26/06/2024 13:55

Un tanăr de 34 de ani a fost arestat preventiv după ce ar fi agresat sexual o tanără pe o stradă din municipiul Botoşani, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Poliţie Judeţe ...

Expoziția „Așa am petrecut suferința”. O fereastră către viețile refugiaților ucraineni la Palatul Culturii
26/06/2024 13:51

Începand cu 24 februarie 2022, peste 6,6 milioane de refugiati din Ucraina au fost inregistrati in Europa in sistemul de protectie temporară sau in sistemul de azil (UNHCR, Romania, 22 Noiembrie 2023). P ...

Tronsonul de 51 km din drumul expres dintre Bacău şi Piatra Neamţ a primit Acordul de Mediu
26/06/2024 11:31

Proiectul rutier pentru tronsonul de drum expres dintre municipiile Bacău şi Piatra Neamţ, cu o lungime de 51 de kilometri, a primit Acordul de Mediu din partea Ministerului de resort. Noul drum expres va t ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei