Care este semnificația numelui MARIA? Este cel mai popular din România
Dimensiune font:
Maria este cel mai popular nume din lume, mulți creștini botezându-și astfel fetele. Însă, în prezent, mulți băieți au nume derivate din acesta. Fecioara Maria, mama lui Isus Hristos, este cea mai îndrăgită sfântă din calendar
Câteva milioane de români își sărbătoresc ziua onomastică de Sfanta Maria. Aproape 2 milioane sunt femei. Acest nume este foarte cunoscut, probabil cel mai cunoscut nume de fata la nivel mondial și cel mai popular din România.
Maria este numele Maicii Domnului.
Care este semnificația numelui MARIA? Este cel mai popular din România
În limba ebraică, Maria („Miryam”)înseamnă ”cea iubită”, ”cea îndrăgită”, acest nume fiind cel mai răspândit şi mai drag nume folosit de credincioşii ortodocşi.
Maria este unul dintre cele mai întâlnite şi mai frumoase nume, deoarece astfel s-a numit Maica Domnului, Fecioara Maria, mama cea după trup a Mântuitorului nostru, Domnul Iisus Hristos.
În România, mulți oameni și-au botezat fetele Maria, Mara, Mariana, Maricica, Marinela, Mioara iar băieții: Marian, Marin, Marinache, Marius, Marinică.
Maica Domnului este pentru creştini icoana dragostei fără sfârşit, ea rugându-se fără încetare pentru noi, oamenii. Este o pildă vie de sfinţenie, de bunătate şi smerenie. Să nu treacă o zi din viaţa noastră în care să nu fi înălţat o rugăciune Maicii Domnului, de mulţumire, de slavă, cu recunoştinţă în suflet pentru tot ajutorul ei.
Este un nume feminin foarte vechi, întâlnit pentru prima dată în cartea „Ieșirea” din cadrul Vechiului Testament. Acesta era purtat de prorocița Mariam, sora lui Moise și a lui Aaron (Ieșire XV 20-21), născută în vremea exilului evreilor din Egipt, fapt care întârește părerea unor lingviști potrivit căreia numele ar fi de origine egipteană. În limba ebraică, numele „Maria” înseamnă „cea iubită” sau „cea îndrăgită”. Pe lângă Maica Domnului, calendarul creştin-ortodox mai pomenește mulți alţi sfinţi şi sfinte – peste 30 la număr – care poartă acest cinstit nume.
Numele Fecioarei Maria ascunde și o semnificație mult mai profundă, în legătură cu sfânta Sa chemare – aceea de a fi mama care a născut cu trupul pe Dumnezeu-Fiul, Mântuitorul nostru și al întregii lumi. Sfinții Părinți avansează în acest sens ideea că, la originea numelui poate fi o rădăcină egipteană, probabil „Mry”, care înseamnă „cea aleasă”.
Plecând de la această idee, Sfântul Antim Ivireanul, autorul, teologul, mitropolitul român de origine georgiană, a dat o explicaţie interesantă numelui „Maria”, spunând că acesta este un soi de proorocie care vestește faptul că Maica Domnului va naște o Persoană a Sfintei Treimi, pe Fiul Domnului: „Ma – ri – am, după a mea proastă socoteală, înţelegem cum că cuprinde în sine trei lucruri: una pentru că, fiind numele acesta de trei (silaves), adecă de trei înjugări, să înţelege cum au născut o faţă a Sfintei Troiţe, pre Fiiul şi cuvântul lui Dumnezeu”
De câte ori este sărbătorită Sfânta Maria
Sfânta Fecioară Maria este pomenită de mai multe ori într-un an bisericesc. Deși mulți cred că este vorba despre doar două sărbători, în realitate acestea sunt mai multe.
Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie), Așezarea Sfântului Veșmânt al Maicii Domnului (2 iulie), Adormirea Maicii Domnului (15 august), Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului (31 august), sunt cele șase mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.
Fiecare dintre acestea are o însemnătate aparte. Românii respectă o serie de tradiții legate de fiecare dintre acestea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau