Cele 8 biserici din Antarctica. Religia de la capătul lumii
Dimensiune font:
Într-un articol din Vice, Brian Merchant susține că prima structură pe care oamenii o vor construi probabil pe Lună, după ce vor termina de construit o bază acolo, va fi o biserică. Într-adevăr, misionarii și clericii creștini au construit biserici în cele mai aspre climate, fie că este vorba de junglele tropicale din Africa sau de deșerturile însorite din Australia.
Atunci când grupul Ross Sea Party din cadrul Expediției imperiale transantarctice a lui Shackleton din 1914-1917 a debarcat în Antarctica, printre oameni se afla un preot anglican pe nume Arnold Spencer-Smith.
Spencer-Smith a înființat o mică capelă într-o cameră obscură din cabana lui Scott de la Cape Evans, unde a construit un altar cu cruce și sfeșnice. Spencer-Smith a consemnat în jurnalul său că a celebrat Euharistia și, de asemenea, s-a spovedit pe continent.
Din anii 1950 au fost ridicate mai multe biserici în Antarctica. Șederile prelungite în această regiune pot fi o experiență extrem de stresantă pentru cercetători, care adesea stau despărțiți de familiile lor luni întregi, acesta fiind unul dintre motivele pentru care există biserici pe acest continent îndepărtat.
Câte biserici există în Antarctica?
În prezent, există opt biserici în Antarctica. Capela Zăpezilor, construită în 1956, se află la Stația McMurdo a Statelor Unite ale Americii de pe Insula Ross.
Capela oferă diverse servicii protestante și catolice, dar permite și întâlniri ale adepților altor religii și este folosită și pentru grupuri laice, precum Alcoolicii Anonimi.
Capela originală a ars în 1978 și a fost reconstruită în 1989. Actuala capelă are vitralii personalizate care înfățișează continentul Antarctica, potirul Erebus și suveniruri de la implicarea istorică a marinei americane în Operațiunea Deep Freeze.
Se crede că altarul Capelei Zăpezilor provine de la capela din Noua Zeelandă unde Robert Falcon Scott s-a închinat înainte de a se îmbarca în nefericita Expediție Terra Nova.
Capela Doamnei Noastre a Zăpezilor este o biserică catolică situată într-o peșteră de gheață, în apropierea bazei Belgrano II, pe teritoriul revendicat ca parte a Antarcticii argentiniene. Înființată în 1979, este cel mai sudic lăcaș de cult al vreunei religii din lume.
Capela Sfântului Francisc de Assisi se află pe baza Esperanza, administrată de Argentina, în vârful nordic al Peninsulei Antarctice. Fondată la 18 februarie 1976, a fost prima capelă catolică de pe continentul antarctic.
Capela oferă sprijin spiritual rezidenților și personalului bazei. Acest loc a luat parte la mai multe evenimente importante din Antarctica, inclusiv prima căsătorie religioasă, botezul lui Emilio Palma, care a fost prima naștere înregistrată în Antarctica, și prima ceremonie de împărtășanie.
Capela Sfânta Maria Regina Păcii se află în Villa Las Estrellas, în teritoriul Antarcticii chiliene. Capela este, practic, un container mare de metal, modificat astfel încât să semene cu o biserică obișnuită. Ceremoniile religioase sunt oficiate de un diacon.
Capela Santisima Virgen de Lujan sau Capela Sfintei Fecioare din Lujan este o capelă cu structură de oțel situată la baza argentiniană Marambio de pe insula Seymour-Marambio din Antarctica. Este al treilea cel mai sudic lăcaș de cult al vreunei religii.
Capela Sfântul Ivan Rilski se află la baza bulgară Sfântul Kliment Ohridski de pe insula Livingston din Insulele Shetland de Sud. Este primul edificiu ortodox răsăritean din Antarctica și cel mai sudic edificiu de cult ortodox răsăritean din lume.
Capela Sfântul Vladimir, închinată Sfântului Vladimir cel Mare, este o micuță capelă ortodoxă ucraineană care deservește baza de cercetare Vernadski de pe insula Galindez, în Antarctica.
Construită în 2011, capela este o construcție simplă din lemn și, în ciuda dimensiunilor sale mici, este bogat decorată. Conținutul său include o icoană a Sfântului Nicolae.
Una dintre cele mai elaborate biserici este Biserica Sfânta Treime de pe Insula King George, în apropiere de Stația Bellingshausen, o stație de cercetare rusă din Antarctica.
Este cea mai sudică biserică ortodoxă răsăriteană din lume. Biserica este construită din lemn, în stil tradițional rusesc, și poate găzdui până la 30 de credincioși.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau