Cruciadă anticorupţie la Vatican -Papa Francisc a instituit reguli draconice pentru cardinali
Dimensiune font:
Papa Francisc, aflat într-o veritabilă cruciadă împotriva corupţiei din Biserica Catolică, a anunţat joi o consolidare a regulamentelor interne care îi vizează pe toţi prelaţii cu funcţii de conducere la Vatican, care vor trebui să îşi justifice averile personale, informează AFP.
Într-un "motu proprio", un decret emis de papă din proprie iniţiativă, liderul de la Vatican a precizat că le va fi interzis tuturor angajaţilor să accepte cadouri cu o valoare mai mare de 40 de euro.
În iunie 2020, Vaticanul a adoptat o lege care reglementa licitaţiile pentru cheltuielile sale interne, o iniţiativă nemaiîntâlnită până atunci în Cetatea Sfântului Scaun, concepută pentru a preveni corupţia şi pentru a face economii în contextul crizei financiare provocate de pandemia de COVID-19.
Textul în cauză, compus din aproximativ 100 de articole, rodul unei munci de patru ani, relua dispoziţiile incluse în Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, semnată în 2003.
La fel se întâmplă şi în cazul bunelor practici care au fost adăugate joi în Regulamentul General al Curiei (Curia este guvernul central al Vaticanului, n.r.) de papa Francisc.
Suveranul pontif a cerut tuturor persoanelor care ocupă înalte funcţii administrative şi jurisdicţionale la Vatican - prelaţi şi laici - să semneze o declaraţie în care dau asigurări că nu au făcut obiectul unor condamnări şi că nu sunt vizaţi de un proces sau de o anchetă penală pentru corupţie, fraudă, terorism, spălare de bani, exploatare de minori şi evaziune fiscală.
Aceste persoane nu vor mai putea totodată să deţină bani lichizi sau investiţii în ţări cu risc înalt de spălare de bani sau în paradisuri fiscale. De asemenea, vor fi interzise participaţiile în companiile care operează "împotriva doctrinei sociale a Bisericii".
În cazul unor declaraţii mincinoase, Sfântul Scaun va putea să îl concedieze pe angajatul în cauză şi să solicite obţinerea unor despăgubiri.
Papa Francisc a fost ales în 2013 pentru un mandat care are obiectivul de a face ordine în finanţele de la Vatican, o reformă dificilă, care a întâmpinat rezistenţă în rândul anumitor "dicastere" (ministere din cadrul Curiei, n.r.) ce administrează fonduri într-o manieră autonomă şi puţin transparentă.
Unul dintre cei mai importanţi cardinali de la Vatican, italianul Angelo Becciu, fostul număr doi din ierarhia Secretariatului de Stat, a fost împins anul trecut la demisie de către papa Francisc, care l-a înştiinţat că era nedemn de încrederea lui întrucât era bănuit de "deturnare de fonduri" de o echipă de anchetatori.
Justiţia de la Vatican nu s-a pronunţat deocamdată în acel proces, iar cardinalul Becciu a declarat că este nevinovat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau