Echinocțiul de toamnă, momentul în care ziua este egală cu noaptea
Dimensiune font:
22 septembrie este o dată importantă în calendarul astronomic și marchează echinocţiul de toamnă, momentul când ziua este egală cu noaptea. Evenimentul are loc de două ori pe an. Primul este echinocţiu de primăvară şi marchează momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc şi trece din emisfera cerească sudică în emisfera nordică şi echinocţiu de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc şi trece din emisfera nordică în emisfera sudică.
Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Excepţie fac regiunile polare, în zona Polului nord incepând lunga noapte polară, iar în Polul sud începe ziua polară, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.
Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie.
Citește și HOROSCOPUL ZILEI - 22 septembrie
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau