Foca, ziua când focul amenință pământul

sf-foca-1

Dimensiune font:

| 23-07-2024 07:48

O pseudo-sărbătoare care are loc pe 23 iulie, Foca este considerată o zi periculoasă de către cei care o cunosc * deși nu apare în calendarul ortodox, nu este marcată cu o cruce și nici nu este menționată în alte scrieri bisericești sau în sinaxare, este respectată în mai multe regiuni din România, în special în Moldova * este văzută ca o zi de o importanță deosebită, dar și cu riscuri, datorită superstițiilor care o înconjoară * cei care sunt familiarizați cu această sărbătoare o consideră periculoasă, în special din cauza riscului de incendii, care este asociat cu ea

Foca, un moment celebrat în fiecare an pe 23 iulie, este considerată o pseudo-sărbătoare, ceea ce înseamnă că nu este recunoscută oficial de Biserica Ortodoxă Română și nu are un loc în calendarul religios tradițional. A fost transmisă din generație în generație prin tradițiile populare, iar de-a lungul timpului a dobândit diverse interpretări și semnificații în rândul comunităților care o respectă. Deși nu este susținută de documente religioase oficiale, Foca a devenit o parte integrantă a culturii și tradițiilor locale.
Foca este respectată în mod special în Moldova și reflectă un fenomen interesant în care tradițiile locale și credințele populare pot persista și chiar prospera în absența recunoașterii oficiale. Oamenii cred că Foca este o zi în care trebuie să se abțină de la anumite activități pentru a evita nenorocirile, în special incendiile.
 

Credințe și superstiții asociate cu Foca
Se crede că în această zi există un risc mare de incendii și, prin urmare, oamenii sunt sfătuiți să evite anumite activități care ar putea provoca foc. De exemplu, nu ar trebui să se aprindă focul în casă și nici să se coacă pâine în cuptor. Aceste interdicții sunt menite să protejeze oamenii și gospodăriile lor de pericolul focului, care este văzut ca o manifestare a mâniei divine.
Preoții ortodocși consideră aceste credințe drept simple superstiții, fără nicio bază în învățăturile Bisericii. Cu toate acestea, pentru mulți oameni, aceste superstiții sunt reale și importante, reflectând o lume în care sacralitatea și pericolul sunt strâns legate.

Legătura cu Sfântul Mucenic Foca
Pseudo-sărbătoarea este asociată cu legenda Sfântului Mucenic Foca. Tradiția spune că Sfântul Foca a trăit în timpul împăratului Traian, într-un oraș numit Sinope. Părinții săi, Pamfil și Maria, erau creștini devotați, iar Foca a moștenit de la ei credința și devotamentul religios.
Se spune că Sfântul Foca a avut darul Duhului Sfânt, putând izgoni diavolii din oameni și vindeca bolnavii. Aceste abilități miraculoase l-au făcut respectat și venerat în comunitatea sa, dar și o țintă pentru autoritățile romane, care persecutau creștinii. A fost capturat și torturat pentru credința sa, și în cele din urmă a murit ca martir. În ziua de 23 iulie, moaștele sale au fost mutate din Sinope la Constantinopol, iar de atunci, această dată a fost marcată de comemorări și tradiții.
Legenda spune că Sfântul Foca merge prin cer într-un car de foc, având în mână un bici care arde. Acesta este un simbol puternic al pedepsei și al puterii divine, sugerând că Sfântul Foca pedepsește cu arșiță și grindină pe cei care nu respectă această sărbătoare. Se crede că el așteaptă nerăbdător ziua de 23 iulie, când este pomenit, dar Dumnezeu îi spune de hram abia când aceasta a trecut, pentru a proteja pământul. În caz contrar, Sfântul Foca ar pârjoli pământul cu focul său divin.

Practici și interdicții legate de Foca
În ziua de 23 iulie, tradiția populară impune o serie de interdicții și practici menite să evite mânia divină și să protejeze gospodăriile de incendii. Oamenii sunt sfătuiți să nu aprindă focul în gospodării, deoarece se crede că acest lucru ar putea atrage pericolul de incendii. Femeile nu a voie să coacă nimic în cuptor, ca să nu atragă mânia focului. În general, se recomandă evitarea muncilor grele și a activităților solicitante, pentru a nu atrage nenorociri. Oamenii sunt sfătuiți să se odihnească și să evite eforturile fizice, considerând că respectarea zilei va aduce pace și protecție.
Biserica Ortodoxă Română nu recunoaște Foca ca o sărbătoare oficială și consideră credințele asociate cu ea drept superstiții. Preoții subliniază că nu există nicio bază teologică pentru aceste tradiții și că ele nu fac parte din învățăturile ortodoxe. Cu toate acestea, ei recunosc că tradițiile populare au o influență puternică asupra comunităților și încearcă să educe oamenii despre diferențele dintre credințele populare și doctrinele religioase oficiale.

Maura ANGHEL

Foca, pseudo-sărbătoarea din 23 iulie, este un exemplu fascinant al modului în care tradițiile populare și credințele locale pot persista și evolua în absența recunoașterii oficiale. Deși nu este susținută de Biserica Ortodoxă Română și este considerată de preoți drept o superstiție, Foca continuă să fie respectată, reflectând o complexă interacțiune între credințele populare și religia instituționalizată.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Postul Crăciunului. Tradiții și practici întâlnite în România
15/11/2024 14:04

Postul Crăciunului, una dintre cele mai importante perioade de pregătire spirituală din calendarul ortodox, reprezintă o ocazie specială de introspectie, purificare si apropiere de divinitate. De-a lungul ...

Locuri misterioase din România. Blestemul comorii de la Râpa Diavolului
15/11/2024 12:33

Locuri misterioase din Romania. Blestemul comorii de la Rapa Diavolului Suntem fascinati de comori ascunse, uitate! Vanatorii aurului ascuns de daci, de turci, de haiduci sau de boieri scormonesc si acum mun ...

A început postul Crăciunului. Care sunt zilele cu dezlegare la pește
15/11/2024 08:38

Postul Crăciunului, care inchipuieşte postul de 40 de zile pe care l-a ţinut Moise pe muntele Sinai pentru a primii Tablele Legii, a inceput vineri si va dura sase săptămani. Postul durează pană in seara ...

Începe Postul Crăciunului - Nașterii Domnului. Părintele Iustin Pârvu arată o mare greșeală de care să ne ferim
15/11/2024 08:35

Vineri incepe Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului. Postul Crăciunului a fost randuit de Biserică pentru a ii pregăti pe credincioşi de a intampina cum se cuvine marele praznic al Naşterii cu tru ...

HOROSCOPUL ZILEI
15/11/2024 06:00

 BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiar ...

  Misterele Muntelui Altai. Ucenicia la șamanii străvechi
14/11/2024 18:52

Călătoria in inima muntilor Altai din Siberia nu este doar un drum fizic, ci si unul spiritual. Răzbind prin văile adanci, stancile abrupte si pădurile tăcute, călătorul simte o chemare misterioasă, pa ...

Lună Plină în Taur. Cum ni se va schimba viața
14/11/2024 12:37

Pe 15 noiembrie se va forma Luna Plina, un moment al “culesului “, culegem ce am semanat in bine sau in rau, trecutul este analizat, rasplatit sau pedepsit. Tema majora a acestui moment astral este ...

Începe Postul Crăciunului
14/11/2024 10:03

După Lăsatul Secului, petrecut in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Postul Crăciunului poartă ampren ...

HOROSCOPUL ZILEI
13/11/2024 05:55

  BERBEC Doriti să ii directionati pe toti cei ce vă inconjoară, chiar dacă nu fac parte din anturajul obisnuit. Restructurati o parte din activităti pentru a putea diversifica posibilitătile de ca ...

HOROSCOPUL ZILEI
12/11/2024 04:55

BERBEC Ziua iti aduce multe schimbări in plan profesional. Se pare că unele relatii cu persoane care te-au sustinut pană acum in demersurile tale de la locul de muncă se vor reconfigura, dacă nu chiar se ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei