Ioachim și Ana, Ziua Sfinților Părinți

ioachimS

Dimensiune font:

| 08-09-2024 15:23

  în fiecare an, pe 9 septembrie, inimile credincioșilor ortodocși se adună într-un cor de rugăciuni și mulțumiri, celebrând Sfinții Ioachim și Ana, părinții Sfintei Fecioare Maria * această sărbătoare urmează imediat după Nașterea Maicii Domnului, adăugând o notă de continuitate spirituală în calendarul ortodox *  Ioachim și Ana, numiți „Sfinții și Drepții Părinți”, reprezintă un exemplu suprem de credință, răbdare și speranță

Sfinții Ioachim și Ana sunt sărbătoriți în fiecare an în calendarul ortodox pe data de 9 septembrie, la o zi după Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Ioachim și Ana mai sunt numiți Sfinții și Drepții Părinți, fiind părinții Sfintei Fecioare Maria.

Sfânta Ana a fost mama Fecioarei Maria și, potrivit scrierilor bisericești, ea ar fi provenit dintr-un neam preoțesc și era mezina preotului Matan. Sfânta Ana a fost cununată cu înțeleptul Ioachim din Galileia și, conform Evangheliei. Ioachim era mâhnit de faptul că nu pot avea copii, dar nu se mânia împotriva lui Dumnezeu, ci întotdeauna spunea: „Mă voi retrage în pustiu și voi sta și nu voi mânca nimic, ci mă voi ruga și voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soției mele”. Și după multă vreme de rugăciune și post, prin rânduiala lui Dumnezeu, cei doi au avut un copil la bătrânețe, pe Fecioara Maria.

Conform scrierilor bisericești, pe când Fecioara Maria era mică, Sfânta Ana ar fi dus-o și lăsat-o la Templu, drept orfană neprihănită. Din acest motiv, Fecioara Maria a rămas orfană timpuriu, chiar dacă tatăl său a trăit până la 80 de ani și mama, Sfânta Ana, până la vârsta de 69 de ani. Ziua în care sunt prăznuiți Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana este încărcată de tradiții și obiceiuri. Se spune că astăzi nu este bine să faci curățenie, nici să speli hainele de mână, cât timp durează slujba din biserică. Totodată, este ziua în care e bine să cumperi un cadou, cât de mic posibil, unui copilaș din familie sau propriului copil, întru cinstirea Sfintei Ana. Sfânta Ana este protectoarea celor mici și a femeilor însărcinate. În această zi nu este bine să te cerți cu cei din jur, deoarece toate supărările pe care i le poți provoca unei persoane mai târziu se întorc împotriva ta.

Rugă pentru o Fecioară

Povestea lor, așa cum este descrisă în textele bisericești, este una profundă, dar și sensibilă. Ani la rând, cei doi s-au rugat pentru a primi darul unui copil. Durerea lor de a nu putea avea urmași era copleșitoare, dar niciodată nu și-au pierdut încrederea în Dumnezeu. În loc să cadă în disperare, Ioachim a ales calea rugăciunii și a postului, retrăgându-se în pustiu cu sufletul plin de credință. Cu ochii îndreptați către cer și cu inima plină de lacrimi, el a continuat să se roage, sperând că Dumnezeu le va oferi, într-o bună zi, binecuvântarea pe care o așteptau.

Prin rânduiala divină, rugăciunile lor au fost ascultate. La o vârstă înaintată, Ana a născut-o pe Fecioara Maria, pruncul care avea să schimbe cursul istoriei. Acest miracol al nașterii târzii simbolizează că răbdarea, credința și iubirea nu rămân niciodată nerăsplătite.

Sărbătoarea Sfinților Ioachim și Ana este plină de tradiții adânc înrădăcinate în spiritualitatea românească. Se spune că în această zi nu este bine să faci treburi casnice, precum curățenia sau spălatul hainelor, mai ales cât timp durează slujba la biserică. Este o zi în care liniștea, reculegerea și mulțumirea trebuie să primeze. Gesturi simple, dar pline de semnificație, cum ar fi oferirea unui mic cadou unui copil, sunt îndemnuri la generozitate și bunătate, într-un spirit de omagiu pentru Sfânta Ana, protectoarea celor mici și a femeilor însărcinate.

Pentru femeile care așteaptă un copil, această zi are o însemnătate aparte. Sfânta Ana, prin propria ei experiență de mamă târzie, a devenit simbolul speranței și al ocrotirii materne. Rugăciunile adresate ei în această zi au o rezonanță aparte, fiind pline de încredere și recunoștință.

Nu este doar o sărbătoare religioasă; este o zi a sufletului, un moment de reflecție asupra iubirii, sacrificiului și a darului vieții. Sfinții Ioachim și Ana, prin viața lor simplă, dar plină de sfințenie, ne amintesc că, indiferent de încercările pe care le întâmpinăm, credința profundă poate transforma suferința în binecuvântare.

În acest peisaj spiritual încărcat de emoție, tradițiile locale se amestecă în învățăturile biblice, dând naștere unui tablou vibrant al speranței și al iubirii. Fiecare gest mic, fie o rugăciune, fie o îmbrățișare oferită unui copil, devine o ofrandă în această zi sfântă. Supărările și neînțelegerile nu-și au locul, căci credința și iubirea sunt cele care ar trebui să călăuzească pașii tuturor în această zi a recunoștinței și a binecuvântării. Este o zi în care cerurile parcă sunt mai aproape, iar fiecare suflet se poate simți mai aproape de divin, prin mijlocirea Sfinților Ioachim și Ana.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
ANUNȚ DE INIȚIERE A PROCEDURII DE ÎNCHIRIERE. R.A. Aeroportul Iași, cod de identificare fiscală CUI RO 9671409, cu sediul în Iași, str. Moara de Vant, nr. 34, telefon 0232271590, interior 119, fax 0232271570, email - iasi@aeroport.ro organizează în data de 20.09.2024, licitație publică cu strigare liberă a prețului, în cadrul procedurii de închiriere spații comerciale pentru activități de retail. Lot 1 Spatiu retail terminalul T4, zona de securitate cu acces restrictionat, flux plecări Schenghen- Etaj 398,04 mp. Licitația va avea loc la sediul R.A. Aeroportul Iași. Obținerea documentației - de la registratura R.A. Aeroportul Iasi în baza unei Solicitări privind obținerea documentației procedurii de închiriere (va fi regăsită la registratură) și achitarea taxei în valoare de 100 lei. Taxa contravalorii documentației de atribuire poate fi achitată numerar la casieria aeroportului, sau prin virament în contul bancar RO33BRMA112000032837RO01 deschis la Exim Bank. Depunerea ofertelor – la registratura RA Aeroportul Iași, până cel târziu la data de 13.09.2024, ora 1200, într-un singur exemplar, cu respectarea cerințelor Caietului de sarcini. Program registratură luni-joi între orele 9-16, vineri orele 9-14.00. Telefon–0232/271570, int.119. Solicitările de clarificări cu privire la documentația achiziționată, se depun pe email comercial@aeroport.ro sau la registratura aeroportului, pana la data de 09.09.2024, ora 1200. Acest anunț s-a transmis spre publicare în data de 29.08.2024.
Ce înseamnă, de fapt, numele de Maria: Tradiții și obiceiuri în această zi de mare însemnătate
08/09/2024 08:46

Creştinii sărbătoresc, duminică, Naşterea Maicii Domnului sau Sfanta Marie Mică, zi care marchează inceputul culesului viilor şi in care, conform credinţei populare, femeile se roagă pentru a avea cop ...

Horoscopul Zilei
08/09/2024 05:06

BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiară este ...

HOROSCOPUL ZILEI
07/09/2024 06:00

Berbec Esti asaltat de multe cunostinte, rude sau prieteni Taur Atragi persoane care doresc să te asculte Gemeni Amicii iti vor sanctiona orice vorbă sau gest Rac Alege-ti cuvintele cu grijă si vorbes ...

Mitropolia Moldovei minte de îngheață apa sfințită! În încercarea de a mușamaliza scandalul călătoriilor la Moscova mai marii ierarhi se contrazic în declarații
06/09/2024 15:14

Mitropolia Moldovei minte de ingheată apa sfintită! In incercarea de a musamaliza scandalul provocat de călătoriile organizate ale preotilor săi in Federatia Rusă, Mitropolia Moldovei se contrazice in dec ...

Secretele Runelor, între misticism și istorie
06/09/2024 11:02

Într-o lume modernă in care tehnologia domină, oamenii isi indreaptă din ce in ce mai mult atentia către intelepciunea antică, căutand răspunsuri in simboluri străvechi si practici mistice. Printr ...

Horoscopul Zilei
06/09/2024 04:58

  BERBEC Responsabilităţile pe care le ai de indeplinit sunt mari şi pe termen lung TAUR Inventivitatea şi originalitatea nu lipsesc din comportamentul tău GEMENI Vă chivernisiţi in aşa fel b ...

HOROSCOPUL ZILEI
05/09/2024 05:00

BERBEC Chiar daca din pricina oboselii faceti greseli dupa greseli, sunteti salvat de rutina, iar sefii va apreciaza in continuare. Pot aparea insa surprize sentimentale cam neplacute. TAUR Foarte energic, i ...

Anunțul Patriarhului Ecumenic: Catolicii vor serba Paștele odată cu ortodocșii
04/09/2024 18:12

Intr-o evolutie istorică, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a anuntat recent că se pregăteste o decizie importantă pentru crestinătatea globală: ortodocsii si catolicii ar putea să sărbătorească la aceea ...

HOROSCOPUL ZILEI
04/09/2024 04:53

 BERBEC Veti depune eforturi serioase să vă intrati in ritm, să vă puteti atinge obiectivele propuse si să vă faceti timp si pentru viata de familie. TAUR O să descoperiti niste calităti latente ...

Scandal după canonizarea lui Arsenie Boca - Unii oameni se revoltă, s-a făcut petiție în online: 'Făcea yoga cât e ziua de lungă. Un vrăjitor'
04/09/2024 00:19

Este scandal după ce părintele Arsenie Boca a fost canonizat! Pe internet a apărut o petitie prin care cei care o semnează cer BOR să retragă această actiune pe care au făcut-o. Canonizarea părintelui ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei