11.158 de ieseni s-au vaccinat impotriva COVID-19
Dimensiune font:
Cea de-a doua etapă a programului de vaccinare împotriva COVID-19 a început ieri, 18 ianuarie, și în municipiul Iași. Dacă persoanele vaccinate în prima etapă au fost cadrele medicale, programul continuă cu persoanele în vârstă sau cu boli cronice și alte categorii de angajați din „prima linie” a eforturilor de combatere a pandemiei. Prefectul Marian Grigoraş a informat că în judeţul Iaşi s-au ocupat peste 17.000 dintre locurile de vaccinare disponibile până pe 31 ianuarie. „Sunt deja semnale clare că ieşenii doresc să se vaccineze. Încurajăm persoanele de peste 65 de ani şi persoanele care suferă de boli cronice să se înscrie cu încredere pentru vaccinare, să solicite sprijin în cazul în care au nevoie de ajutor pentru programare. Încurajăm persoanele juridice din domeniile esenţiale, aşa cum au fost definite pentru această etapă de vaccinare, să-şi programeze angajaţii care doresc vaccinarea. Vaccinul împotriva COVID-19 este cea mai bună cale de a depăşi această pandemie”, a scris prefectul Marian Grigoraş, pe pagina sa de socializare.
Potrivit sursei citate, până acum în judeţul Iaşi s-au vaccinat 11.158 de persoane, printre care cadre medicale, lucrători din prima linie împotriva pandemiei şi beneficiari din centrele rezidenţiale.
Ieri, inspectorul șef din cadrul DSP Iași, Lucian Indrei, a precizat că singura problemă semnalată la centrele de vaccinare a fost una cu caracter temporar, respectiv, cea de încărcare a datelor în bazele STS. „A început activitatea de vaccinare în toate cele 17 centre de vaccinare de la nivelul judeţului Iaşi care au fost aprovizionate cu vaccin şi materiale şi echipamente de protecţie. Activitatea se desfăşoară în condiţii relativ bune, existând mici probleme în anumite centre legate de comunicaţii, de platforma STS-ului, de anumite întârzieri de prezentare ale persoanelor la vaccinare, dar deocamdată nu au fost înregistrate situaţii deosebite şi avem speranţa că odată cu trecerea timpului şi dobândirea experienței, acest proces de vaccinare se va desfăşura în condiţii optime la nivelul județului Iași”, a spus acesta.
Referindu-se la posibilitatea înființării de noi centre în județ, Lucian Indrei a precizat că deocamdată vor funcționa cele 12 din municipiul Iași și cele 5 deschise la Pașcani, Hârlău, Podu Iloaiei, Târgu Frumos și Tomești.
El a adăugat că în cele 17 centre de vaccinare au fost organizate 19 fluxuri de administrare a vaccinurilor. „Aceste centre se înfiinţează de către unităţile administrativ teritoriale care ne transmit disponibilitatea lor, în funcție și de adresabilitatea estimată şi, bineînţeles, de numărul de fluxuri care este repartizat judeţului Iaşi de către Centrul Naţional de Coordonare a Activităţii Vaccinale (CNCAV). Vom lua în considerare şi înfiinţarea altor puncte de vaccinare, a altor centre de vaccinare. În acest moment pentru judeţul Iaşi CNCAV a repartizat un număr de 19 fluxuri”, a mai spus Indrei.
Unul dintre centrele de vaccinare este pus la dispoziţie de societatea Antibiotice Iași. Este vorba de propriul Centru de Studii Clinice pentru vaccinarea anti COVID-19, cu o capacitate de vaccinare de peste 120 de persoane zilnic. Centrul de Studii Clinice funcționeazã de 15 ani pe platforma de fabricație a companiei Antibiotice, fiind autorizat din punct de vedere sanitar de către DSP Iași şi are o capacitate de 32 de paturi dispuse în 4 saloane, cabinet medical, recepție, grupuri sanitare și personal medical/auxiliar – medici și asistente medicale pentru două fluxuri de acces diferite dedicate persoanelor ce urmează a fi vaccinate. Centrul asigură condiții optime de păstrare a serurilor pentru imunizare, având agregate frigorifice calificate care permit stocarea vaccinului în condiții optime.
În ceea ce priveşte municipalitatea ieşeană, pentru cele şase centre de vaccinare organizate de Primăria Iaşi – Școala Gimnazială „George Călinescu” (str. Amurgului nr. 21), Colegiul „Costache. Negruzzi” (str. Toma Cozma nr. 4), Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu” (str. Zugravi nr. 12A), Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hașdeu” (str. Ion Creangă nr. 27, Liceul Teoretic Waldorf (str. Calea Chișinăului nr. 123 bis) și Colegiul „Mihai Eminescu” (str. M. Kogălniceanu nr. 10) – s-a achiziţionat şi pus la dispoziție mobilier: canapele, mese de tratament, scaune, dulapuri pentru medicamente), frigidere, calculatoare, imprimante, paravane, produse de igienă, dezinfectanți etc.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau