150 lei, factura medie la căldură!
Dimensiune font:
Comparativ cu anii trecuţi, se remarcă o scădere a preţurilor plătite de ieşeni pentru agentul termic consumat * şefii Termo Service o pun pe seama faptului că populaţia a fost mult mai atentă şi mai responsabilă cu propriile consumuri
Iarna, extrem de blândă, şi menţinea tarifelor la nivelul anilor trecuţi, au constituit elementele care i-au ajutat pe ieşeni să evite plata unor sume exorbitante pentru a se încălzi. La toate acestea se adaugă faptul că cei rămaşi branşaţi la sistemul de încăzire centralizat au fost mult mai atenţi în privinţa consumurilor, aspect subliniat şi de cei care se ocupă de managementul societăţii de termoficare. „Ieșenii au fost mult mai atenți la consumuri, mult mai cumpătați la consumul de energie termică și asta poate fi un lucru bun pentru ei. Nu aș merge neapărat pe faptul că temperaturile de afară au fost destul de prietenoase să le numim, pentru că și iarna trecută au fost la fel, temperaturi variate care au permis cât de cât temperaturi în regulă în casă”, spun şefii-Termo Service.
În prezent, ieşenii achită 245 lei/gcal, Primăria subvenţionând diferenţa până la 385 lei pentru fiecare gigacalorie vândută populaţiei. Deşi s-a vehiculat faptul că preţul gigacaloriei se va majora cu 200 de lei, jumătate din această sumă urmând a fi subvenţionată, populaţia s-a încăzit tariful valabil pentru iarna 2021-2022. Coroborat cu acea cumpătare la care se făcea referire, facturile au scăzut cu o cincime. „În iarna 2022-2023, valorile facturilor sunt mai mici cu aproximativ 20% raportat la anul trecut”, mai spun oficialii Termo-Service. Potrivit acestora, valoarea medie a facturilor pentru un apartament cu două camere care deține repartitoare a fost de 150 de lei.
Ceva mai mari ar putea fi facturile aferente lunii ianuarie, când temperaturile exterioare au fost ceva mai coborâte. Listele de plată urmează a fi a fi afişate, iar dacă se va menţine trendul amintit, la un apartament sub 30 de metri pătraţi costul căldurii va fi de 230-250 lei.
Modernizări care i-au ajutat pe ieşeni
Fără îndoială, alta ar fi fost situaţia dacă municipalitatea ieşeană nu ar fi reabilitat circa 56% din rețeaua primară de termoficare, respectiv 54,15km dintr-un total de 97,6 km și 65,2% din rețelele secundare, adică 81,11 km din totalul de 124,4 km. În total, în rețea și în cele două CET-uri, din Iaşi şi Holboca, s-au investit peste 250 milioane de euro, ceea ce, evident, a contat în această iarnă întrucât pierderile pe reţea au scăzut undeva la 18-20%.
În prezent, sunt branșate la sistemul de producere, transport și distribuție cu energie termică din municipiul Iași un număr de 23.121 apartamente, 185 agenți economici, 42 instituții publice, 70 unități de învățământ, 10 spitale, 7 universități. Municipalitatea continuă program de extindere a serviciului de termoficare în Copou, urmând a branşa la sistemul de încălzire centralizat Spitalul Parhon şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau