250.000 euro pentru iniţiative civice
Dimensiune font:
* singurul judeţ din Moldova va fi Vasluiul
Federaţia Fundaţiile Comunitare din România lansează un program de finanţare pentru iniţiative comunitare de mediu şi educaţie în valoare totală de 250.000 de euro. Programul numit „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi” va oferi micro-granturi nerambursabile pentru iniţiative locale organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor de învăţământ şi grupurilor de iniţiativă din cinci oraşe (Braşov, Cluj, Buftea, Vaslui şi Oradea).
Demersul este coordonat de Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România, finanţat de o companie naţonală, şi implementat prin 5 fundaţii comunitare din oraşele de reşedinţă, respectiv: Fundaţia Comunitară Bucureşti, Fundaţia Comunitară Braşov, Fundaţia Comunitară Cluj, Fundaţia Comunitară Iaşi şi Fundaţia Comunitară Oradea.
Fiecare fundaţie va acorda finanţări de 50.000 euro şi mentorat celor mai bune soluţii la provocări în mediu şi educaţie. Până la finalul lunii iunie, are loc prima etapă, bazată pe dialogul şi partiparea comunităţii şi a administraţiei locale, pentru identificarea provocărilor comunităţii, urmând ca, începând din luna iulie, să fie lansate apelurile de proiecte şi să înceapă activarea de soluţii sustenabile şi participative. Proiectele vor fi selectate de un juriu neutru şi avizat, în baza unor criterii stabilite de fiecare fundaţie comunitară.
Iniţiativa programului vine ca un răspuns pentru nevoile reale ale comunităţilor în care Lidl activează şi o este măsură prin care retailerul îşi propune să sprijine acţiuni relevante, cu efecte pozitive pe termen lung, în direcţiile strategice de educaţie şi mediu.
Viziunea este ca iniţiativele “la firul ierbii” susţinute prin program să aibă un dublu impact pozitiv: creşterea calităţii vieţii prin soluţii relevante în mediu şi educaţie şi creşterea capitalului social de încredere în comunităţi. Grupurile solidare în care încrederea este prezentă în reţele extinse de relaţii pot să activeze rapid mecanisme de cooperare şi sunt mai reziliente în faţa provocărilor neaşteptate. Prin contrast, conform cercetărilor, în România, ”Şase din zece români nu au încredere în nimeni în afara cercului de apropiaţi”, iar media de implicare în activităţi de voluntariat este semnificativ mai redusă comparativ cu cea din alte state europene (studiu IRES din 2016 si Eurobarometru 75.2).
”Credem că puterea unei comunităţi este dată de forţa legăturilor sociale specifice grupurilor mici, dar implicate în viaţa cetăţii. Încrederea socială se construieşte prin acţiuni directe, care produc efecte observabile, iar aceste iniţiative care sunt generate de comunitate pentru comunitate pot, în timp, consolida încrederea de care comunităţile au nevoie pentru a se dezvolta", a declarat Ciprian Păiuş, directorul executiv al Federaţiei Fundaţiilor Comunitare din România.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau