30 de ani închisoare pentru trei proxeneţi din Iaşi
Dimensiune font:
* li s-au confiscat apartamente, limuzine, bijuterii şi un milion de lire * bărbaţii racolau viitoarele prostituate prin metoda lover-boy, iar femeia le şcolariza * fetele aveau un program de lucru foarte bine stabilit, de câte 10 ore pe zi * în străinătate, proxeneţii şi-au înfiinţat firme-paravan
Iulian Focşa (zis Pălămidă), Diana Florina Iftime, prietena acestuia şi Mihai Andrei Păduraru (zis Gonzo) s-au ocupat, vreme de patru ani de o afacere care s-a dovedit foarte profitabilă. Cei trei au pus pe picioare o reţea de prostituţie internaţională, alcătuită în special din minore provenite din mediul rural. Începând cu 2013, bărbaţii au racolat mai multe fete din judeţele Iaşi şi Vaslui, folosind clasica metodă lover-boy, în timp ce Diana se ocupa cu „şcolarizarea”. Primele patru au fost duse la produs în Londra, cazându-le în locuinţe închiriate. Clienţii erau racolaţi prin anunţuri postate pe site-uri specifice din Marea Britanie, banii au început să curgă, astfel că Pălămidă i-a investit în ceva care să le uşureze activitatea: un studio de video-chat în Iaşi.
Diana ţinea o evidenţă strictă a datelor de identitate şi trăsăturilor fizice ale victimelor traficate, a site-urilor de profil din Marea Britanie pentru vânzarea serviciilor sexuale şi datele de conectare pentru conturile victimelor, a tarifelor stabilite pentru victime şi numerele lor de telefon, adresele și numerele de telefon ale unor saloane de masaj erotic, precum şi alte diverse adrese din Londra.
În situaţiile când prostituatele rămâneau însărcinate accidental, Diana se preocupa de identificarea unităţilor medicale din Londra şi programarea fetelor pentru întreruperi de sarcină. Profita de faptul că era femeie, nu stârnea nici un fel de suspiciuni şi se deplasa personal cu gravidele la unităţile medicale.
Totodată, pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii şi pentru păstrarea aparenţei de sprijin oferit prostituatelor, Diana se comporta de cele mai multe ori frumos, prietenos cu acestea, le oferea diverse servicii, precum aranjarea părului ori le oferea împrumut articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Pentru că fetele produceau chiar şi 1.700 lire pe zi.
Au înfiinţat o casă de amanet, pentru a păstra aparenţa de legalitate
În cursul anului 2015 trioul şi-a mutat afacerea în Germania, Austria şi ulterior în Elveţia, unde prin acelaşi mod de operare au recrutat, transportat şi au plasat adolescentele racolate. De această dată în bordeluri, însuşindu-şi la fel ca şi înainte, majoritatea sumelor de bani câştigate prin prostituţie.
Din banii obţinuţi pe spinarea fetelor, Pălămidă, Diana şi Gonzo şi-au achiziţionat apartamente în Iaşi, mai multe autoturisme de lux şi alte bunuri de valoare, în special bijuterii, dar s-au gândit şi la viitor. Au înfiinţat o casă de amanet, pentru a păstra aparenţa de legalitate a câştigurilor astfel obţinute.
În intervalul martie 2013 - septembrie 2017, reţeaua s-a perfecţionat continuu, prostituatele erau instruite cu privire la tarifele pentru clienţi şi modul de comportare şi aveau un program de lucru foarte bine stabilit, de câte 10 ore pe zi.
Ca să nu atragă atenţia autorităţilor din străinătate, Pălămidă, Diana şi Gonzo au înfiinţat firme-paravan, precum o societate de curăţenie, una ce derula activităţi de intermediere vânzări autoturisme şi două spălătorii auto.
Meticuloasă, Diana ţinea un registru în care trecea programările pentru clienţi, datele de contact ale acestora, precum şi preferinţele lor sexuale. Fetelor nu le era permis sa iasă singure pe afară, nici măcar la cumpăraturi, fiind mereu însoţite de unul din cei trei.
Proxeneţii s-au dovedit foarte prudenţi şi prevăzători, dar le-a scăpat un mic amănunt, care avea să dărâme întreg eşafodajul. Mult prea grijulii şi dornici de a-şi vedea noile „achiziţii” apucându-se de treabă, Pălămidă şi Gonzo făceau planton la Serviciul Paşapoarte. Desele lor vizite au atras atenţia procurorilor D.I.I.C.O.T., care au început filajul şi interceptările telefonice. La sfârşitul lui septembrie 2017, investigatorii au demarat o amplă acţiune, care s-a lăsat cu mai multe perchiziţii, confiscându-se laptopuri, telefoane şi diverse acte ce ar fi putut ajunge probe în instanţă.
Niciunul din cei trei n-au recunoscut acuzaţiile, găsind tot felul de alibiuri. Pălămidă chiar a sfidat. În cursul activităţii de percheziţie informatică, prevalându-se de faptul că doar el cunoştea modelul de deblocare, precum şi codul pin de acces în propriul telefon mobil, a refuzat să furnizeze organului de anchetă acestea, motivând că le-a uitat.
Procurorii n-au abandonat, au trimis rechizitoriul în instanţă la sfârşitul lui 2017. A urmat un proces îndelungat, fiind nevoie tot felul de expertize, de analiza fluxurilor financiare, de audierea a zeci de martori, unii prin ordin european de anchetă. În toţi aceşti ani, Diana, Pălămidă şi Gonzo au sperat că vor scăpa. Din nefericire, mărţişorul primit alaltăieri, a fost unul cumplit pentru ei. Plămadă, 14 ani închisoare. Gonzo, zece ani şi opt luni, iar Diana a scăpat doar cu cinci ani. Au rămas şi fără averi, li s-au confiscat telefoane, bijuterii, trei autoturisme, numeroase bijuterii, precum şi aproape un milion de lire sterline. Apartamentele sunt, deocamdată, sub sechestru penal, în vederea confiscării extinse. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau