6 noi coronavirusuri în lilieci
Dimensiune font:
Găsirea de noi boli este o muncă dificilă şi periculoasă. Cercetătorii, îmbrăcaţi în echipamente de protecţie (costume din cap până în picioare, ochelari de protecţie, două perechi de mănuşi şi cizme) se duc în peşteri, pentru a prinde lilieci, le colecta excrementele şi a le analiza.
Studiind liliecii capturaţi în Myanmar, cercetătorii de la Programul Global de Sănătate Smithsonian au descoperit 6 noi coronavirusuri, provenind din aceeaşi familie de virusuri care provoacă actuala pandemie Covid-2019. Deşi cercetătorii n-au deocamdată nicio dovadă că noile virusuri sunt nocive pentru oameni, totuşi ele trebuie urmărite cu atenţie.
„Scopul, în primul rând, este acela de a preveni ca virusul să intre la om”, spune Marc Valitutto, autor principal al studiului. „Căutarea de virusuri noi este o muncă foarte grea, dar acest lucru este necesar dacă doriţi să preveniţi moartea a zeci de mii de oameni, ceea ce vedem astăzi. Deci, este o mică investiţie în comparaţie cu ceea ce cheltuim acum”.
Agenţii patogeni zoonotici, care s-au răspândit între animale şi oameni, au provocat aproape trei sferturi din bolile infecţioase la oameni în acest secol. Această interacţiune se întâmplă din cauza schimbărilor în utilizarea terenului şi a altor comportamente umane.
O sursă majoră de boli zoonotice sunt liliecii. Liliecii au sisteme imune puternice care le permit să găzduiască agenţi patogeni, fără a fi infectaţi. Rezistenţa la infecţii combinată cu capacitatea lor de a parcurge distanţe îndepărtate, îi fac pe lilieci să fie vehicule de top pentru transportul şi transmiterea virusurilor. Ei poartă uneori coronavirusuri, o familie de virusuri care pot provoca infecţii respiratorii şi gastro-intestinale la păsări şi mamifere. Cercetările arată că liliecii au fost gazdele originale ale SARS şi MERS, ambele boli respiratorii cauzate de coronavirusuri; potrivit Institutului Naţional de Sănătate, „este probabil” ca SARS-CoV-2, virusul care provoacă infecţii cu Covid-2019, să-şi aibă şi el originea în lilieci. Liliecii mai pot transporta şi filovirusuri, cum ar fi Ebola. Geo TOADER
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau