65 de ani de Antibiotice la Iași
Dimensiune font:
Strict calendaristic, aniversarea ar fi trebuit să aibă loc pe 11 decembrie, că aceasta este data în care faimoasa fabrică de medicamente și-a început, în 1955, producţia, însă conducerea a decis să profite de Ziua Naţională, devansând un pic evenimentul.
Celebrarea a fost pregătită din vreme, cu multă migală. Astfel, între DN E58 şi sediul clădirii societății SC Antibiotice SA Iași a fost amenajat un modern parc de joacă pentru copii, unul cum puţine există în oraş. Apoi, cu sprijinul specialiştilor restauratori din cadrul Complexului Muzeal Moldova, a fost restaurat complexul statuar din faţa intrării principale. E vorba de un bazin din mijlocul căruia se înalţă un piedestal pe care a fost montată statuia unei femei care ţine pe umărul drept un ulcior din care curge apă. La piciorul stâng al femeii este amplasat un copil cu un buchet de flori, care se ţine cu o mână de rochie. Ambele personaje privesc cu tandreţe unul spre celălalt. Postamentul piedestalului este decorat cu altoreliefuri reprezentând copii care se joacă cu diferite animale. „Simbolul Maternităţii”, cum avea să sublinieze, în deschiderea ceremoniei de marţi, Bobi Apăvăloaie, coordonatorul echipei de restauratori. Acesta a mai dat câteva detalii legate de monument. Complexul statuar a fost realizat de un celebru sculptor al perioadei interbelice, Constantin Baraschi, acelaşi care a ornat Arcul de Triumf sau Fântâna Modurei din parcul Herăstrău. Apăvăloaie a specificat că opera de artă de la Antibiotice este mult mai valoroasă decât s-a crezut până nu demult şi că s-a aflat în două rânduri în pericol de demolare, în perioada comunistă.
La ceremonia, desfăşurată în condiţii de pandemie şi pe o vreme friguroasă, au participat doar câteva zeci de persoane. S-a început cu un tur al parcului, apoi au urmat discursurile. Scurte şi la obiect. După introducerea făcută de Bobi Apăvăloaie, a urmat directorul general Ioan Nani, care n-a stat să facă vreun bilanţ pretenţios, ci s-a rezumat la câteva amintiri din copilăria petrecută în zonă şi la vizitele făcute în fabrică, unde lucra tatăl său.
A urmat la microfon Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean, care a remarcat în primul rând (doar e specialist în mediu) modul în care a fost gândit şi amenajat parcul. A precizat apoi că Antibiotice SA e unul din simbolurile Iaşului şi principalul ambasador al urbei în lume, speechurile fiind încheiate de către primarul Mihai Chirica. Edilul a insistat pe faptul că exemplul dat de Antibiotice S.A. reprezintă speranţa că economia românească îşi poate reveni, poate produce atât pentru satisfacerea cererii interne, cât şi pentru export, fabrica ieşeană fiind unul din competitorii importanţi la nivel european. Mihai Chirica a încheiat prin a înmâna o diplomă de onoare conducerii întreprinderii.
Manifestarea s-a încheiat aşa cum a început. Cu intonarea imnului naţional. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau