„Actorii sunt niște grenade, niște bombe în buzunarul regizoului, nici nu știi când vor detona”

ion sapdaru

Dimensiune font:

| 04-01-2020 05:11

 Dialog cu regizorul Ion Sapdaru, de la de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași

 

O discuție cu regizorul Ion Sapdaru, de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, este mereu o invitație la o retrospectivă și la o radiografie a vremurile trăite. Nu poți să nu te uiți în urmă când îl auzi cu cât patos vorbește despre cei 30 de ani petrecuți într-o Românie care își începea un nou drum chiar în perioada în care și regizorul venise la Iași. Am discutat despre aceste lucruri, dar și despre planurile sale pentru începutul lui 2020, în care va împlini trei decenii de carieră în Capitala Moldovei.

- 30 de ani pe scândura de la Iași...

- Nici mie nu-mi vine să cred când au trecut! Acum 30 de ani am venit la Iași la invitația directorului de atunci al Teatrului Național, Mihai Ursachi, și a regizorului Ovidiu Lazăr. Voiam să intru în trupa teatrului. Era undeva prin mai și venisem cu un bagaj important, zic eu. Am absolvit o facultate bună de teatru, pe cea de la Moscova, și eram angajat la Teatrul Național Chișinău. Eu ziceam că nu vor fi probleme, dar evident că au mai fost.

- Mă întreb de ce?

- România traversa o perioadă interesantă. Eu am nimerit într-un malaxor în care țara redevenea alta, încerca să se transforme. Eu eram tânăr, totul era foarte problematic, dar încet-încet m-am cuplat din nou la țară, după foarte mulți ani. Eu am redobândit cetățenia, nu așa cum spun unii că au primit-o, pentru că bunicii mei s-au născut în Regat.

- Ați venit la Teatrul Național ca invitat. Care să fi fost motivul?

- Noi am venit imediat după Revolutie, cu Teatrul Național din Chișinău, unde eram eu angajat de câteva luni. Atunci a fost primul turneu al unui teatru românesc din Basarabia în România. Am adus două spectacole, printre care și Rinocerii al lui Eugen Ionesco și probabil că acesta a plăcut cel mai mult. Nici măcar nu-mi scosesem machiajul și costumul după spectacol că, după aplauze, am primit la cabină vizita domnului Ovidiu Lazăr, care mi-a propus să rămân. Au venit firește și formalitățile, iar pe transferul meu de la teatrul din Chișinău spre cel din Iași sunt semnăturile a doi miniștri ai Culturii de atunci – din partea Basarabiei era Ion Ungureanu, iar din partea României, Andrei Pleșu.

- Nu vă întreb de bucurie, ar fi inutil ...

- M-am bucurat foarte mult, m-am și emoționat pentru că este greu să te muți dintr-un bloc în altul, darămite dintr-o țară în alta... Eram și tânăr, nu aveam o experiență bogată nici de viață, nici de teatru și repet – venisem într-o Românie în plină transformare, căreia nu-i prea ardea de mine.

- Sunt convinsă că reciproca nu era valabilă.

- (râde). Nici vorbă, mie îmi ardea de România. Recunosc că mi-a venit foarte greu să mă cuplez la multe lucruri care mi s-au părut bizare, dar dragostea și bucuria mea cea mai mare de a fi în România au contat enorm. În 1987, am fost în România într-un turneu cu clasa de actorie, iar când am ajuns la Ploiești, în fața Muzeului lui Caragiale mi-am jurat că mă voi reîntoarce și voi fi actor și poate regizor în România. Colegii mei s-au uitat ciudat la mine, mai ales că nu erau semne vizibile de transformare, dar s-a întâmplat.

- Și dacă tot am parcurs un drum înapoi în timp, aș vrea să ne oprim și la cele mai frumoase momente petrecute pe scena Teatrului Național Iași

- Au fost foarte multe și le mulțumesc tuturor celor care au participat la aceste evenimente. Este vorba de regizori, repet de Ovidiu Lazăr care a fost primul care mi-a întins o mână, apoi au fost colegii mei și câteva spectacole foarte importante. Am avut un spectacol absolut extraordinar montat de Ovidiu Lazăr, Proștii sub clar de lună, care practic ne-a lansat și pe mine și pe bunul meu prieten Teodor Corban și pe alți colegi de-ai mei, s-a aflat de noi la Festivalul de Teatru Contemporan de la Brașov. Sunt extrem de multe momente importante și mă duce gândul la întâlnirea cu regizori importanți ca Dabija, Hausvater, care m-au ajutat să înțeleg mai bine meseria asta. Un moment important a fost și atunci când am început să fac regie, iar colegii mei au vibrat frumos în sensul dorinței mele și ne-au ieșit spectacole foarte bune.

- La un moment dat a venit și filmul. Mă întreb care să fie ordinea în sufletul dvs?

- Și teatru, și film, și televiziune. Și radio și toate locurile sau momentele în care un actor sau un regizor se poate exprima. Nu am făcut o mare diferență. Evident că teatrul este pentru mine în capul listei pentru că nu m-a trădat niciodată.

- Dar filmul v-a trădat?

- E un fel de-a spune... S-a întâmplat vreme de vreo 13 ani pentru că din 1990, când am venit, abia în 2003 am reușit să fac și eu primul film. Au mai urmat vreo 25, dar la început m-am resemnat. Ce să zic, e o țară fără film, pentru că așa era atunci. Se făceau câteva filme destul de penibile, apoi a venit Caranfil care a dinamitat acest nou val al filmului româbnesc. De acolo a pornit totul, apoi au venit Porumboiu, Mungiu, Muntean care au început să facă film. În 2003 furtuna cinematografică s-a întors spre mine și a zis Ia să-l filmăm și pe ăsta. Probabil că atunci a venit vremea personajelor mele, adică polițiști corupți, primari cu atracții sexuale și tot felul de personaje caragieliene în sensul veacului 21.

- Și dacă tot am vorbit despre trădări, dvs ați trădat vreodată?

- Sper din suflet că nu, dar nu știi niciodată. Teatrul hotărăște când îl trădezi sau nu. M-am străduit cu munca mea, pentru că, de fapt, așa ar trebui să fie, să nu îl trădez, dar cine știe... Uneori nici nu te aștepți că poți călca greșit. E greu. Teatrul este o terramota, mergi pe nisipuri mișcătoare în care în orice clipă poți să o pățești sau, cum spunea un profesor de-al meu de regie, în mod special să fii atent pentru că actorii sunt niște grenade, niște bombe în buzunarul regizorului, nici nu știi când vor detona.

- Începeți anul cu două proiecte foarte interesante, planificate ambele pe 7 ianuarie. Este vorba de premiera piesei „Despărțitorul”, la Uzina cu Teatru, și de lansarea unui nou volum de teatru, ambele sub semnătura dvs. Ați să vă oferiți un dar, dată fiind și sărbătoarea Sfântului Ion?

- (râde). Nu m-am gândit la asta, deși e drept că ambele vor avea loc pe 7 ianuarie. Ca întotdeauna, voi oferi publicului piese, eu încerc să mai păcătuiesc și cu scrisul pieselor. Le scriu greu, nu așa ușor cum se laudă alții că în șapte zile au o piesă. Spre exemplu, Natură moartă cu nepot obez am scris-o în doi ani. Scriu greu poate că nici nu am timp, scriu în timpul montărilor, la filmări, noaptea, când apuc. Mă dedic mult acestei meserii de dramaturg, mi se pare poate cea mai importană muncă în teatru. Acum nu știu dacă și rezultatele sunt pe măsură.

- La începutul discuției noastre ați spus că ați revenit în România în momentul în care își căuta un alt drum. A devenit ceea ce și-a propus sau a fost doar o derivă?

- Pentru mine a fost mult mai evident acest lucru. Eu, nefiind din ciorbă, puteam să o văd oarecum din afară. Apoi am intrat cu totul în ciorbă și îmi vine mai greu să înțeleg ce se întâmplă, dar atunci era altfel. Dacă aș putea să descriu, și cred că am să fac asta, ce pași gigantici s-au făcut! Nu-mi place să mă raliez grămezii de critici ai României. Țara asta mi-a oferit un spațiu în care am putut să mă manifest artistic la maximum sau pe cât puteam eu! Îmi amintesc de tarabele pe care se încărcau brichete, de magazinele de înregistrat muzică, de valutiștii care te păcăleau când schimbai dolari, de muncitorii care veneau cu trenul de Pașcani și mâncau mici în gară, de tot felul de șmecherii. Doamne, așa era pe atunci, dar România era nemaipomenit de frumoasă și a rămas la fel pentru mine.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Ion Sapdaru (n. 4 august 1961Doroțcaiaraionul Dubăsari, Republica Moldova) este un actor de scenăfilmradioteleviziune și voce, regizor de teatru și scenarist român, laureat al Premiilor Gopo pentru cel mai bun actor de film din 2006. A absolvit facultatea de teatru din Chișinău în 1983 și facultatea de film VGIK din Moscova în 1989.

La prima gală de decernare a Premiilor Gopo din primăvara anului 2007, a fost recompensat cu Gopo pentru cel mai bun actor pentru rolul personajului profesorul de liceu Tiberiu Mănescu din filmul A fost sau n-a fost?, regia Corneliu Porumboiu. În palmares mai are Premiul pentru cel mai bun actor (Paris IMDB), Premiul pentru cel mai bun actor (Cotbus, IMDB), Premiul pentru cel mai bun actor (Italia IMDB), Premiul pentru cel mai bun actor (Tallinn, 2016 IMDB).

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:39

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Incendiu violent într-un bloc din Vaslui. Mai multe persoane au fost evacuate
06/01/2025 20:16

Pompierii militari din Vaslui au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit intr-o garsonieră, 16 persoane fiind evacuate. "Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă s ...

Teatrul Luceafărul Iași - Primul spectator din 2025
06/01/2025 19:25

2025 este un an cu o semnificatie specială pentru Teatrul Luceafărul Iasi, care aniversează 75 de ani de existentă. ”Înfiintat la 1 Martie 1950, in formula Teatrul de Păpusi de Stat Iasi, mai i ...

FOTO - Cu portbagajele pline, la Mitropolie. Masă mare în parcarea de la Teatru
06/01/2025 15:19

Este arhicunoscut faptul că in Iasi există mai multe comunităti de romi. An de an, in ziua de Boboteaza acestia vin cu toată familia la Mitropolie, pentru a lua parte la slujbă, de unde iau sticle cu aghia ...

3.000 de oameni au mers la Mitropolie, de Bobotează. Mitropolitul, absent
06/01/2025 15:05

Gerul Bobotezei nu s-a simtit anul acesta la Iasi, dar asta nu a făcut ca numărul celor care au participat la slujba din ziua de Bobotează, de la Mitropolie, să fie mai mare. 3.000 de oameni au fost in tota ...

  Boboteaza – Arătarea Domnului și taina înnoirii spirituale
06/01/2025 11:12

Pe 6 ianuarie, crestinii din intreaga lume celebrează Boboteaza, o sărbătoare incărcată de spiritualitate, traditii si simboluri. Cunoscută si sub denumirile de „Arătarea Domnului” sau &bdquo ...

Petardele au băgat în spital 18 copii, în doar o săptămână
06/01/2025 09:15

18 copii au ajuns, in ultimele şase zile, la Spitalul pentru copii ‘Sf. Maria’ din Iaşi, după ce au suferit răni sau arsuri din cauza petardelor. ‘De pe 30 decembrie 2024 şi pană in pre ...

Accident de tren la Buhuși. Trei persoane au ajuns la spital
06/01/2025 08:55

Un accident feroviar a avut loc duminică, intre localităţile Costişa şi Buhuşi, unde un autoturism a fost lovit de tren, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. ‘La ora 5,40 ...

  Masa de Bobotează. Tradiție, suflet și gusturi de neuitat
06/01/2025 08:50

Satele din Romania prind viată in ziua de Bobotează, cand gospodăriile se transformă in adevărate ateliere de sărbătoare, iar masa devine centrul unei ceremonii care imbină spiritualitatea cu bucuria ga ...

Bătrână din Suceava, 'colindată' de toți banii din casă de mai mulți copii
05/01/2025 17:20

Patru minori i-au furat unei femei toti banii din casă. Bătrana a primit in casă doi băieti si două fete pentru a le oferi de mancare si la solicitarea acestora a dat comandă de pizza. Copiii au văzut de ...

Toate cele şase victime vor fi  transportate la spital, acestea fiind conştiente şi cooperante, precizează sursa citată.
05/01/2025 17:10

Şapte persoane au fost implicate intr-un accident rutier produs duminică după amiază in judeţul Suceava, unde două autoturisme s-au ciocnit violent. În urma impactului ambele au fost proiectate in a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei