A apărut Asociația Metropolitană de Transport Public Iași
Dimensiune font:
Aceasta a fost înființată în vederea îmbunătățirii calității serviciului de transport public local, atingerea și respectarea standardelor europene privind protecția mediului, necesitatea dezvoltării economice a localităților prin realizarea unei infrastructuri de transport moderne la nivelul zonei metropolitane * constituirea acestei asociații contribuie la creșterea capacității de atragere a fondurilor europene pentru finanțarea investițiilor necesare în infrastructura tehnico-edilitară aferentă serviciului de transport public local, la nivelul zonei metropolitane
Tribunalul Iași a admis cererea de acordare a personalității juridice pentru Asociația Metropolitană de Transport Public Iași. După ce va fi înscrisă în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, asociația își poate intra în atribuții și pregăti activitățile pentru perioada următoare. Asociația Metropolitană de Transport Public Iași este formată din Municipiul Iași și alte 16 unități administrativ - teritoriale și are scopul principal de a coordona transportul public la nivel metropolitan, după modelul marilor orașe din Europa de Vest. „În calitate de prim-vicepreședinte al asociației, voi colabora cu celelalte autorități publice pentru a identifica și atrage resursele financiare pentru modernizarea transportului public, prioritare fiind fondurile europene”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Cine face parte din AMTPI
Înființarea Asociaţiei Metropolitană de Transport Public Iaşi a fost parafată în luna martie. Conform proiectului de hotărâre, alături de municipiul reşedinţă, pe lista fondatorilor AMTPI se numără Consiliul Judeţean Iaşi şi primăriile comunelor Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comarna, Holboca, Leţcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Tomeşti, Ţuţora, Ungheni, Valea Lupului şi Victoria. „Am constituit Asociația Metropolitană de Transport Public Iași (AMTPI), practic un ONG ce va fi instrumentul prin care Consiliul Județean Iași, împreună cu Primăria Municipiului Iași și 15 comune din zona metropolitană vor putea colabora pentru a identifica un plan de transport metropolitan coerent, care să asigure un sistem de mobilitate inteligentă pentru zona periurbană. Am aprobat în cadrul Adunării Generale a AMTPI actul constitutiv, statutul și am votat membrii Consiliului Director, al cărui președinte voi fi, alături de prim-vicepreședintele Mihai Chirica și membrii Benoni Moruzi, primarul Comunei Aroneanu, Ion Tănasă, primarul Comunei Popricani și Dan Niţă, primarul Comunei Miroslava. Urmează să înscriem asociația în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor pentru a implementa soluțiile pentru modernizarea transportului public. Este o primă etapă dintr-un program pe care l-am propus înainte de preluarea mandatului și mă bucur să văd că începe să se concretizeze. În tot acest demers stă și unul dintre obiectivele noastre de a eficientiza transportul public concomitent cu implementarea măsurilor de protecție a mediului prin introducerea trenului metropolitan ca mijloc de transport alternativ”, spunea atunci şeful CJ Iaşi, Costel Alexe.
Tren urban
Înfiinţarea AMTPI este un demers care permite depunerea de proiecte cu finanţare europeană. De asemenea, Asociaţia Metropolitană de Transport Public Iaşi va pune accentul pe calea ferată. „Cred că un rol decisiv îl va avea transportul pe calea ferată. Ar trebui să ne luptăm cu toţii la nivel central să obţinem finanţări pentru transformarea liniilor de cale ferată în axe de circulaţie pentru mediul urban şi cel metropolitan. Sper să obţinem finanţări europene pentru astfel de trenuri urbane”, mai spun iniţiatorii.
Noul organism are sediul în Iaşi, în imobilul din strada Agatha Bârsescu, nr. 12, unde se află actualul sediu al Zonei Metropolitane Iaşi. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau