„Ar fi utilă restricționarea sălilor de jocuri în spațiile publice cu acces larg”
Dimensiune font:
* consideră primarul Iașului, Mihai Chirica
În ultimii ani, fenomenul jocurilor de noroc a luat amploare la nivel național. Astfel, și pe străzile Iașului întâlnim foarte multe astfel de locații care reușesc să ademenească tot mai multe persoane. Printre cei afectați se numără și mulți tineri, susțin specialiștii, care cad foarte ușor în această capcană a mirajului banilor câștigați ușor.
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a vorbit pentru Evenimentul despre această problemă și despre potențialele soluții care ar putea pune stop acestui fenomen ce capătă amploare. Astfel, normele legislative clare ar putea reprezenta o rezolvare pentru această problemă. „Avem un proiect de lege propus în anul 2015, realuat în 2018 și am văzut că s-a mai discutat pe marginea lui. Jocurile de noroc trebuie privite din mai multe perspective, din perspectiva părintelui, a legiuitorului, din perspectiva finanțistului. Indiferent cum se numesc, ele sunt un viciu. Atâta timp cât ele urmăresc câștiguri materiale care nu sunt bazate pe muncă sau altă formă de dobândire, cum ar fi moștenire, donație, înseamnă că ele reprezintă un viciu și trebuie combătut. Interzicerea intrării în săli a unor anumite categorii de persoane, pe criterii legate de vârstă, poate și alte considerente de natură psihomedicală ar fi una dintre soluții. Totodată, ar fi utilă restricționarea prezenței acestor jocuri în spațiile publice cu acces larg, în preajma unor obiective menite să combată creșterea numărului de jucători, cum ar fi instituțiile de educație, de cult sau ale sistemului de justiție”, a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.
Recuperarea celor dependenți, un aspect foarte important
Pe lângă stoparea răspândirii acestui fenomen, edilul Iașului susține că trebuie să existe programe clare care să îi ajute pe cei care se confruntă deja cu dependența de jocuri de noroc. „Încercarea de recuperare a persoanelor care din punct de vedere psihologic suferă din cauza jocurilor de noroc, printr-un program național bine pus la punct, împreună cu spitalele de profil, familie sau biserică poate reprezenta o soluție pentru cei care se confruntă cu această problemă. Ca o concluzie personală, în calitate de primar, tată și cetățean, pot spune că ele sunt la fel de periculoase precum consumul de droguri, devastează ființa umană și trebuie combătute la fel ca stupefiantele periculoase”, adaugă edilul-șef al Iașului.
Psihiatrii, îngrijorați de această situație
Și psihiatrii au constat că numărul de persoane care dezvoltă această dependență este în creștere. Astfel, specialiștii din domeniul medical au identificat câteva soluții. „Când vorbim despre soluţii, trebuie să ne referim în primul rând la educaţie şi la măsurile de ordin legislativ care se pot lua. Trendul european este de a interzice reclamele la jocuri de noroc, dar la noi în ţară se întâmplă exact contrariul. Există multe metode prin care clienţii sunt atraşi şi ţinuţi în sălile de joc. De multe ori, aceste locaţii se asociază cu baruri şi clienţii sunt atraşi cu băuturi ieftine sau gratuite”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru, coordonator al programelor NoAddict. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau