iv>

„Avem credința că putem schimba realitățile sociale prin hotărârile pe care le pronunțăm”

1interviu00

Dimensiune font:

| 03-03-2024 08:00

* dialog cu Costică CIOCAN, judecător la Judecătoria Iași

- Domnule judecător, o întrebare de bun venit: se face sau se îndură justiție, în ziua de astăzi?

- Este greu de spus... Instanțele au rolul de a soluționa cauzele cu care sunt învestite. Păstrăm proporționalitatea, aplicăm legea, nu numai în litera, ci și în spiritul ei, încercăm să readucem echilibrul în societate, atât cât se poate. Nu știu cum se vede din exterior ceea ce facem, cât de facil este să vedem cu adevărat imaginea justiției, dar, cu siguranță, sunt multe aspecte de îmbunătățit și la nivel instituțional, și la nivel legislativ, dar este foarte important pentru public, pentru cetățeni să înțeleagă faptul că judecătorii aplică legea și o aplică așa cum este. Nici nu o pot modifica, nici nu o pot adapta atunci când consideră că poate nu satisface cel mai bine interesele persoanelor implicate. Continuăm activitatea în condițiile pe care le avem și avem credința că putem schimba realitățile sociale prin hotărârile pe care le pronunțăm.

 

„A devenit din ce în ce mai periculos să circuli pe drumurile publice din Iași, fie că ești pieton, fie că ești conducător auto. Sunt din ce în ce mai multe cazuri în care șoferii circulă sub influența băuturilor alcoolice și sunt alcoolemii foarte mari, iar consecințele sunt nefaste”.

 

- Ați adus în discuție noțiunea de eficiență... Se poate ști cu exactitate cât de eficient este un sistem judicar? Ce-am putea spune despre cel de la Judecătoria Iași, de exemplu?

- La Judecătoria Iași avem un volum ridicat de muncă, iar anul trecut instituția s-a situat pe locul patru la nivel național, ca volum de activitate. Predomină cauzele civile, avem cauze  penale, iar cu această ocazie aș aduce în atenție specificul infracțiunilor pe care le judecăm cu precădere: infracțiuni rutiere, conducerea sub influența băuturilor alcoolice, conducerea cu permisul suspendat sau fără permis, părăsirea locului accidentului, ștergerea urmelor accidentului... Aș aduce în discuție și proiectul pe care-l desfășurăm la nivelul Judecătoriei Iași, în cadrul căruia am avut întâlniri, dezbateri despre fenomenul acesta infracțional și cum putem să-l prevenim printr-o cât mai bună informare.

- S-a recuperat greu decalajul produs de pandemie, dar, văd și eu avizierele de la intrarea în sălile de judecată, sistemul a ajuns practic în pragul colapsului din pricini funciare sau, mai nou, cum spuneți și dumneavoastră, din cauza celor care nu respectă regulile de trafic. Ce impact au toate acestea asupra sistemului de justiție?

- Impactul este unul major. Constatăm, din ce în ce mai mult, că persoanele au o disponibilitate din ce în ce mai redusă de a-și soluționa conflictele pe cale amiabilă, vedem de foarte multe ori faptul că părțile - reclamanți, pârâți, sau chiar subiecții procesuali din cauzele penale - discută pentru prima dată într-o sală de judecată, ceea ce, consider eu, este greșit. S-a încercat, la un moment dat, în ceea ce privește cauzele civile, să se stipuleze obligația de a parcurge procedura de informare în cadrul medierii, pentru că multe cauze, multe pricini ajung în fața instanțelor de judecată fără ca părțile să se fi consultat, să vadă dacă există posibilitatea de împăcare. Procedurile judiciare presupun atât avantaje, cât și dezavantaje. Dezavantajele sunt evidente... Dacă persoanele au discuții, personal - în cazul în care nivelul conflictual nu este foarte ridicat, sau prin apărători, prin avocați, care pot media, pot gestiona în jurul conflictului civil sau penal, în jurul diferendului, se pot găsi soluții cât mai acceptabile pentru ambele părți.

- Cât privește fenomenul infracțional...

- Vedem - și trebuie să o spunem foarte clar și fără să ne ascundem - că a devenit din ce în ce mai periculos să circuli pe drumurile publice din Iași, fie că ești pieton, fie că ești conducător auto. Sunt din ce în ce mai multe cazuri în care șoferii circulă sub influența băuturilor alcoolice și sunt alcoolemii foarte mari: 2 la mie, 3 la mie, 3,50 la mie, prag de comă alcoolică, iar consecințele sunt nefaste: accidente rutiere soldate cu victime omenești și pagube, destine frânte...

 

„Avem această problemă, nu doar problema violenței în familie, care este una importantă, ci și problema alcoolismului. Se consumă băuturi alcoolice din ce în ce mai mult băuturi alcoolice sau alte substanțe, dar în același timp consumatorul dorește să conducă, dorește să se deplaseze spre locul de muncă, pre casă, la cumpărături și nu poate disocia aceste două activități”.

 

- Cine se face, totuși vinovat, cine greșește în perpetuarea acestei situații?

- Cred că trebuie analizat fenomenul în profunzime. Nu este doar rolul judecătorilor, al procurorilor sau al avocaților, ci și al sociologilor, al psihologilor, al preoților. Vedem că în România, în Moldova, avem această problemă, nu doar problema violenței în familie, care este una importantă, ci și problema alcoolismului. Se consumă băuturi alcoolice din ce în ce mai mult, se consumă în timpul liber, se consumă la locul de muncă băuturi alcoolice sau alte substanțe, dar în același timp consumatorul dorește să conducă, dorește să se deplaseze spre locul de muncă, pre casă, la cumpărături și nu poate disocia aceste două activități. Noi am dorit, prin campania de informare desfășurată la Judecătorie să informăm conducătorii auto despre periculozitatea deosebită a acestor fapte, pentru că la nivel cultural, să recunoaștem, există o doză de acceptare a consumului de băuturi alcoolice...  Iar consecințele sunt dezastruoase. Nimeni nu poate nu poate vindeca durerea celor rămași, a familiei unei persoanei ucise într-un accident auto sau, ferească Dumnezeu!, a persoanelor care după un accident rutier rămân cu un handicap, își pierd capacitatea de a se deplasa, își pierd capacitatea de a se autoîngriji. Iar asta deoarece, într-o după-amiază, ai hotărât să mergi la o terasă împreună cu prietenii și ai considerat că este acceptabil să consumi alcool și de la terasă să te deplasezi spre casă, 3  sau 5 km și s-a întâmplat accidentul rutier. Nu ai prevăzut asta, ai crezut că nu vei fi prins...

- Spuneați că infracțiunile rutiere tind să devină o obișnuință alarmantă. Unde ar trebui să se aprindă senzorul acesta al alertei instituționale?

- Cred că și la nivel instituțional există interes. Dar cel mai important, din punctul meu de vedere, este procesul de educare, să insistăm asupra, asupra informării, pentru că mai bine este a preveni decât a pedepsi! Dacă o persoană se află sub influența băuturilor alcoolice, ignoră totală regulile de circulație, merge cu viteze de neimaginat pentru localități, cu 120, cu 150 km/oră prin oraș, conduc autovehicule care sunt efectiv arme ale morții. Sunt atâtea surse de pericol pe care le întâlnim și la nivel național și la nivel internațional și noi ce facem într o comunitate cum este cea Iașului? Ne punem în pericol viețiile unii altora prin niște fapte pe care ar trebui să le eliminăm și cred că putem face acest lucru.

- Sunt și multe cazuri de șoferi care conduc Sub influența substanțelor psihoactive...

- Consumul de stupefiante este interzis în România, trebuie să ținem cont de acest fapt. Sunt consecințe dezastruoase, le vedem la știri, în media... Faptele sunt sancționate cu închisoarea de la 1 la 5 ani și se observă această practică a instanțelor pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, se iau măsuri preventive dintre cele mai dure, cum ar fi arestul

preventiv, plasarea în stare de arest preventiv inițial, pentru o persoană de 30 de zile, ce poate fi prelungită în cursul urmăririi penale, iar în cursul judecății menținută. Mai mult, practica instanțelor de judecată, a Judecătoriei și a Curții de Apel Iași este publică, poate fi accesată de cetățeni și vedem nu doar hotărâri judecătorești de condamnare cu suspendare executării pedepsei sub supraveghere, ci și hotărâri în care se condamnă inculpatul la pedeapsa închisorii cu executare efectivă.

- Care e proporția acestor cauze, a infracțiunilor rutiere, la nivelul Judecătoriei Iași?

- La nivelul Judecătoriei Iași predomină cauzele contra patrimoniului: furt, furt calificat, furt din mijloace de transport, furt din locuințe, tâlhării, apoi foarte multe cauze penale despre conducere sub influența băuturilor alcoolice, conducere fără permis, cu permisul suspendat, conducere de vehicule neînmatriculate,  părăsirea locului accidentului, iar numărul acestora este îngrijorător! Atunci când sunt înregistrate cauzele și atașăm fișa de cazier judiciar, vedem că persoanele inculpate sunt la primul contact cu legea penală.  Dar, dacă nu au fost implicați până la acea perioadă și nu a avut contact cu legea penală, de ce au ales să o facă tocmai printr-o astfel de faptă, care va rămâne în cazier? Consecințele de ordin personal și profesional sunt multe și putem observa familiile celor inculpați care vin în sălile de judecată - și aici cred că se pot schimba multe - cu  abordarea Ce a făcut? Nu a omorât pe nimeni, nu a dat în cap la nimeni, nu a furat, nu a tâlhărit, nu a produs accidente! Cum să îl țineți arestat? Cred că aici este miza, să schimbăm percepția publicului despre specificul infracțiunilor rutiere.

- Totuși, pedepsele s-au majorat în astfel de cauze, însă, surprinzător, numărul cauzelor continuă să crească.

- Din păcate, da, continuă să crească. Se pare că persoanele nu sunt descurajate de eventualitatea unei stări de detenție sau de arest preventiv, de aceea, așa cum am spus, cred că miza și marele pariu - dacă am putea să spunem așa - este să ne focusăm pe partea de prevenție, de informare, de a discuta cu cetățenii, cu conducătorii auto... Trebuie să o facem și avem această obligație de a discuta despre fenomenul infracțional reprezentat de infracțiunile rutiere, trebuie să-l analizăm în detaliu, în profunzime. Probabil că în mintea infractorului, atunci când consumă băuturi alcoolice, se urcă la volan și conduce, calculul lui, eronat, îi spune că își asumă să fie arestat, plasat în arest la domiciliu, gândește că poate va avea clemența instanței de judecată... Apoi vin în fața instanței și spun vă rog să mă plasați în stare de libertate pentru că am copii minori pe care trebuie să-i duc la școală, că sunt singurul întreținător al familiei, am persoane îngrijire, părinți bolnavi, copii, îmi voi pierde locul de muncă... Și ne punem întrebarea, ca judecători, ca procurori: de ce toate aceste elemente care sunt aduse în discuție și puse în fața instanței de judecată nu au constituit factori determinanți pentru că inculpatul să nu ia această decizie de a conduce sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe?

 

„Sunt multe formalități, un hățiș al legilor, un labirint în care se pierd nu doar justițiabilii, ne pierdem și noi, din cauza dinamicii legislative, cu modificări, adaptări, abrogări, decizii ale Curții Constituționale...”

 

- Este loc, credeți, și de o îmbunătățire a legislației în această direcție?

- Da, este loc și așa cum am spus, judecătorii aplică legea așa cum este, în schimb, consider și o pot spune că procedurile judiciare în procesul penal pot fi simplificate. Mai ales în cazurile în care inculpatul este oprit în trafic, i se iau probe biologice la spital, își recunoaște vinovăția, dorește să acceseze procedura simplificată și vedem că primește o hotărâre judecătorească după doi sau trei ani. În condițiile în care persoana respectivă vine la poliție și spune „recunosc”, de ce nu am putea implementa proceduri simplificate, prin care o persoană să nu mai fie obligată să se prezinte 1, 2 sau 3 ani la secțiile de poliție, la prchete, apoi încă doi ani la instanțele de judecată? Procedurile sunt așa cum sunt și consider că cel puțin în cazurile în care inculpatul își recunoașteți vinovăția, își asumă fapta, cred că pot fi simplificate mult mai mult.

- Judecătorul rămâne doar la sintagma de „braț de fier al legii”, sau brațul acesta se poate constitui într-un factor de interacțiune decisivă ce celelalte puteri în stat? Se fac astfel de consultări, reale, la acest nivel, pentru îmbunătățirea cadrului legislativ, de exemplu?

- Să sperăm că se fac. În calitate de judecător la Judecătoria Iași, pot spune că, cu ceea ce avem, cu instrumentele pe care le avem - legea procesuală și substanțială, Codul Penal și Codul de Procedură Penală le aplicăm așa cum sunt. Din păcate, vedem că uneori nici inculpații nu sunt de acord cu procedurile, care durează foarte mult. Sunt multe formalități, un hățiș al legilor, un labirint în care se pierd nu doar justițiabilii, ne pierdem și noi, din cauza dinamicii legislative, cu modificări, adaptări, abrogări, decizii ale Curții Constituționale...  

- Sunteți un partizan al implicării publicului în procesul judiciar? Ce-am putea înțelege noi, cei „din front”, să spunem așa, despre transparența actului de justiție?

- Sunt și de fiecare dată când am avut ocazia de a de a fi pus în contact cu publicul, cu societatea, cu cetățenii, i-am invitat să pășească într-o sală de judecată, să participe la o la o ședință de judecată, să vadă activitatea judecătorului, a procurorului, a grefierului, să consulte hotărârile judecătorești, nu doar extrasele care sunt publicate în mass-media și dacă sunt cu adevărat interesați să vadă și motivele care au stat la baza unei decizii judiciare. Uneori te poate contraria, că poate s-a aplicat - din punctul de vedere al societății - o pedeapsă prea blândă, poate s-a aplicat o pedeapsă prea aspră, dar care au fost motivele? Tocmai prin faptul că, în prezent, toate hotărârile judecătorești sau bună parte dintre acestea pot fi accesate în mod gratuit, ar fi de preferat ca publicul interesat să consulte și considerentele, să vadă care a fost raționamentul judecătorului, care au fost considerentele, cum a apreciat mijloacele de probă, dacă a avut în vedere fapta, persoana infractorului... sunt aspecte importante.

- Cum vedeți dvs, din această perspectivă, evoluția lucrurilor, cum apreciați că vor evolua lucrurile ?

- Trendul este unul crescător. Credem că putem face mult mai multe în ceea ce privește informarea, în ceea ce privește discutarea cu publicul, pentru a le pune la dispoziție informații cât mai veridice din cauzele care au fost soluționate definitiv. Cred că în Republica Moldova - nu știu dacă este adevărat sau nu, dar văzusem acum câțiva ani o informație că persoanele care sunt condamnate trebuie să presteze muncă în cadrul institutelor de medicină legală, să vadă victima, să ia contact cu moartea, cu consecințele dezastruoase ale faptelor comise.

- Domnule judecător, ați vrut să deveniți medic, ați urmat cursurile Facultății de Teologie, apoi ați absolvit Dreptul... Aveți regrete că nu ați ales o altă carieră?

Cred ca sunt prea tânăr să trag o linie retrospectivă... Important este să fim deschiși și acolo unde ne desfășurăm activitatea, fie că suntem judecători, procurori, medici, jurnaliști, important este să ne facem cât mai bine treaba în locul în care am fost dați de Dumnezeu.

 A consemnat Dan M.BREZULEANU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei