„Bombă cu ceas” la noul terminal al Aeroportul Iaşi!

1 aeroport terminal 2

Dimensiune font:

| 08-08-2023 08:15

Aeroportul Iaşi are în derulare un proiect de extindere a schemei organizatorice, iar odată cu darea în folosinţă a noului terminal, T4, şefii aerogării vor fi nevoiţi să crescă numărul angajaţilor cu 40 la sută. Este vorba de personal care să opereze atât în noul terminal, de agenţi de securitate, de oameni pregătiţi să gestioneze parcarea, mentenanţa pe zona aeriană, oameni care să asigure siguranţa şi securitatea zborurilor. Ori, măsurile de austeritate propuse de Guvern printr-un proiect de OUG prin care se impun tăieri de posturi vacante, modificarea organigramei, restricţii privind cheltuielile şi achiziţiile pun în pericol funcţionalitatea aeroportului.

 

„Consider că este foarte importantă reanalizarea acestei OUG astfel încât măsurile să nu vizeze şi regiile autonome care administrează aeroporturi, pentru a nu afecta negativ traficul aerian din România şi pentru a nu pune în pericol siguranţa şi securitatea zborurilor, spune şeful Aeroportului Iaşi, Romeo Vatră.

Directorul Aeroportului Iaşi, Romeo Vatră, spune că măsurile de austeritate pregătite de guvernul Ciolacu pentru reducerea deficitului bugetar reprezintă un nonsens atunci când vine vorba de buna funcţionare a marilor aeroporturi din ţară şi de siguranţa traficului aerian. Măsurile de austeritate propuse prin acest proiect de OUG, prin care se impun tăieri de posturi vacante, modificarea organigramei, restricţii privind cheltuielile şi achiziţiile, nu se pot aplica şi în cazul aeroporturilor”, spune Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iaşi. Pe de altă parte, acesta consideră că proiectul legislativ are unele articole pline de ambiguitate, lăsând impresia nu doar de neclaritate, ci şi că pare însăilat pentru că pune în aceeaşi oală toate entitatile publice, fără să ţină cont de modul de finanţare şi specificul activităţii, de nevoile de dezvoltare ale aeroporturilor. Înțeleg necesitatea măsurilor de austeritate din sectorul bugetar, dar consider că este necesară o analiză serioasă și o revizuire a acestui OUG pentru a nu afecta negativ traficul aerian din România și pentru a nu pune în pericol siguranța și securitatea zborurilor”, spune Romeo Vatră.

Vatră: „Nu mai suntem în pandemie”

Şeful Aeroportului ieşean trecut în revistă proiectul de OUG privind măsurile de austeritate pe care guvernul Ciolacu intenţionează să le aplice în perioada următoare pentru reducerea deficitului bugetar. Am constatat că se aplică şi regiilor autonome, inclusiv celor care administrează aeroporturile.  Conform legislației naționale și europene, aeroporturile care au trafic anual de peste 200.000 de pasageri se autofinanțează exclusiv din veniturile încasate. Pentru asigurarea funcționării, aeroporturile cu trafic mai mic primesc fonduri de la bugetul Consiliului Județean. Pentru aeroporturile care se autofinanțează este expres interzisă finanțarea din bugetul local sau central, orice astfel de finanțare fiind considerată ajutor de stat. Deci, aceste aeroporturi nu contribuie la deficitul național, pentru că nu lucreaza cu fonduri publice”, spune Romeo Vatră.

În schimb, managerii acestor mari aeroporturi au obligaţia, conform legislaţiei europene, să asigure şi să aloce resursele financiare pentru a respecta stardardele foarte stricte de siguranţă şi securitate privind operaţiunile aeroportuare.

Nu suntem în situaţia din timpul pandemiei când s-au luat măsuri de austeritate, în condiţiile în care în care nu erau zboruri şi traficul era spre zero. În această perioadă traficul a crescut peste cotele de dinaintea pandemiei. Sunt două milioane de pasageri. La unele aeroporturi asistăm la explozii ale traficului şi la cifre record, cum ar fi Iaşi şi Suceava, a spus Romeo Vatră. 

O ordonanţă sinonimă cu un dezastru

Mai mult decât atât, mai toate aeroporturile din ţară au în plină desfăşurare implementare proiecte de modernizare. Astfel, prin programe europene sunt derulate prin POIM, extinderi sau construcţii de terminale noi, investiţii în platforme, piste sau căi de rulare. Toate acestea sunt investiţii strict necesare unui aeroport pentru a face faţă traficului. La Iaşi situaţia este şi mai dificilă. Proiectul noului terminal riscă să fie afectat de această OUG care ar trebui să intre în vigoare de la jumătatea lunii august.

Aeroportul Iaşi are în derulare un proiect de extindere a schemei organizatorice. Suntem nevoiţi ca odată cu darea în folosinţă a noului terminal, T4, să creştem numărul de personal cu 40 la sută. Vom fi blocaţi şi afectaţi foarte mult de această ordonanţă, pentru că ne va îngheţa cultura organizatorică. La nivelul construcţiei noului terminal care este foarte mare, are 31.000 de metri pătraţi.  Avem nevoie de oameni pe care să-i angajăm pentru a opera atât în noul terminal, pentru a creşte numărul agenţilor de securitate, să avem oameni pregătiţi a gestiona parcarea, mentenanţa pe zona aeriană, oameni care să asigure siguranţa şi securitatea zborurilor. Din punctul nostru de vedere, acest OUG este un dezastru. Evident, nu e doar cazul Iaşului, e valabil pentru toate aeroporturile care au contracte pe POIM, a spus Romeo Vatră.

Însă toate acestea pot fi blocate de măsurile de austeritate propuse prin acest proiect de OUG, prin care se impun tăieri de posturi vacante, modificarea organigramei, restricţii privind cheltuielile şi achiziţiile. Pentru aeroporturile care se pregătesc de dezvoltare reprezinta un non sens. Prin această OUG vom fi nevoiţi, blocaţi chiar, să ne adaptăm nevoilor de dezvoltare pe care le avem. De aceea, consider că este foarte importantă reanalizarea acestei OUG astfel încât măsurile să nu vizeze şi regiile autonome care administrează aeroporturi, pentru a nu afecta negativ traficul aerian din România şi pentru a nu pune în pericol siguranţa şi securitatea zborurilor, a spus Romeo Vatră. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

VIDEO Stadiul lucrărilor pregătitoare construirii SRU Iași la o lună de la deschiderea șantierului
17/05/2024 19:26

 Lucrările pregătitoare construirii Spitalului Regional de Urgentă (SRU) Iasi au ajuns la un stadiu de 20% in executie la o lună de la deschiderea santierului: constructorul spune că lucrăr ...

O nouă campanie de recrutare de gradați, la Iași. La precedenta, aproape jumătate dintre candidați au picat proba fizică
17/05/2024 19:24

Brigada 15 Mecanizată „Podu Inalt” Iasi organizează o nouă campanie de recrutare de soldati gradati profesionisti, după ce, la precedenta, aproape jumătate dintre candidati au picat proba fizică. Per ...

Polițiștii și DIICOT au descins peste traficanți care vindeau droguri copiilor din județe din Moldova: Patru indivizi au fost reținuți
17/05/2024 19:07

Patru traficanti care din 2023 pană in prezent au vandut canabis consumatorilor din judetele Neamt, Suceava, Botosani si Iasi, in special copiilor, au fost retinuti de politisti si de procurorii DIICOT. Procu ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
17/05/2024 19:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

Marcel Ciolacu, de pe șantierul autostrăzii Moldova: Am transformat MOLDOVA în regiunea cu cele mai mari investiții publice în infrastructură
17/05/2024 16:15

Marcel Ciolacu, aflat vineri in vizită in judetul Iasi, anuntă că ,,Autostrada Moldovei este cea mai mare sansă pentru companiile judetului Iasi si angajatii locali la prosperitate economică, cu venituri i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei