„Crearea unui loc de muncă reprezintă cea mai bună protecţie socială”
Dimensiune font:
* a declarat, la Iași, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost prezent la Iași, în weekend, pentru a se întâlni cu autorităţile locale, sindicalişti, oameni de afaceri. Ministrul a luat parte şi la lansarea unui proiect, eveniment care a avut loc la Universitatea Tehnică.
În prima parte a vizitei sale, ministrul Muncii a luat parte la Comisia de Dialog Social. Comisia s-a reunit vineri pentru prima oară de la izbucnirea pandemiei. În timpul întrevederii, ministrul alături de colegii săi de la Inspecţia Muncii, prefectul judeţului, au discutat cu sindicaliştii dar şi cu reprezentanţii mediului de afaceri. La finalul discuţiilor, ministrul a luat parte la o conferinţă de presă, unde a devoalat o parte din discuţii. El a făcut apel la mediul de afaceri să respecte salarizarea propriilor angajaţi. „Atunci când mediul de afaceri se va apleca asupra angajatului lui cu mai multă atenţie, iar angajatul se va simţi respectat, cu siguranţă că şi randamentul muncii va creşte şi aşa va ajunge la creşterea rezultatelor din exerciţiul financiar. Cea mai importantă resursă de pe pământ este resursa umană. Dacă nu respectăm resursa umană, din păcate şi rezultatele exerciţiilor financiare vor fi altele. În acelaşi timp trebuie să luăm măsuri şi să încurajăm ocuparea. Şi avem măsuri la Ministerul Muncii pentru a încuraja ocuparea şi pentru a sprijini angajatorul. Trebuie să creăm măsuri să sprijinim mediul de afaceri să îşi creeze locuri de muncă, să şi le apere, dar şi mediul de afaceri trebuie să se aplece cu atenţie asupra angajaţilor săi”, a spus ministrul Budăi.
„Planul Național de Redresare și Reziliență nu trebuie renegociat în integralitate”
Marius Budăi a mai spus că, în cazul în care vor fi necesare şi în primăvară măsuri care să protejeze consumatorii din cauza creşterii preţurilor la energie, atunci acestea vor fi luate. Budăi susține că vor fi două pachete – unul pentru populaţie, celălalt pentru IMM-uri. „Suntem extrem de atenţi asupra a ceea ce se întâmplă cu preţurile din energie. Fluctuaţia foarte mare de la o lună la alta ne face să acţionăm pas cu pas. De aceea vom fi atenţi la ceea ce se întâmplă. Dacă va fi nevoie de intervenţia statului după data de 31 martie cu siguranţă vom reacţiona. Nu vom sta pasivi. Este posibilă orice variantă, mai ales în rândul consumatorilor vulnerabili, dar şi în sprijinul IMM-urilor. Eu am o credinţă: cea mai bună protecţie socială este crearea unui loc de muncă. Noi suntem puşi în situaţia în care IMM-urile să îşi apere locurile de muncă, abia după aceea să implementeze măsuri economice, să creeze locuri de muncă pas cu pas, reacţie cu reacţie”, a spus ministrul Muncii.
Acesta a precizat că Planul Național de Redresare și Reziliență nu trebuie renegociat în integralitate, ci doar anumite capitol referitoare la pensii și venituri, aspecte care au fost prezentate şi la Bruxelles. El a motivat că în momentul elaborării PNRR-ului au fost folosiți anumiți termeni juridici care nu se regăsesc în legislația românească. „Sunt anumite aspecte din PNNR, noi am demonstrat până acum, în decembrie, în scurtul timp cât am fost la guvernare. Eu, în decembrie am îndeplinit jaloanele aferente Ministerului Muncii. La jumătatea lui februarie o să am majoritatea jaloanelor pe care trebuie să le îndeplinesc la trimestrul I, îndeplinite. Noi suntem extrem de determinaţi să implementăm PNNR-ul, dar suntem la fel de determinaţi să disuctăm cu Comisia Europeană, să explicăm Comisiei Europene anumite aspecte care au intervenit inclusiv după scrierea PNNR şi aici mă refer la ce înseamnă tranziţie verde, tot ce ne dorim să facem. Nu putem să reducem gradul de sărăcie şi de excluziune socială decât prin creştere de venituri”, a spus ministrul Budăi. Dan CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau