„Dacă ne deschidem ca profesori, atunci și copiii vor veni înspre noi”

1andra fermesanu

Dimensiune font:

| 17-06-2022 12:07

 Dialog cu prof. Andra Fermeșanu, fondatorul proiectului „Engleza de la A la C”

Este unul dintre cei mai îndrăgiți profesori de limba engleză din Iași, un om corect, organizat și foarte perseverent. Își dorește, așa după cum le spune și elevilor ei, ca rezultatele să oglindească mereu munca imensă pe care o depune. Am stat de vorbă cu Andra Fermeșanu nu doar despre pasiunea ei pentru profesorat și pentru limba engleză, ci și despre dragostea ei pentru copiii și tinerii pe care îi îndrumă pe calea cunoașterii.

– „Engleza de la A la C”. Cum a început acest proiect?

– Din dorința de a veni cu o schimbare. Am intrat cu mare entuziasm în sistemul de învățământ ca profesor titular, doar că la un moment dat am început să mă simt încorsetată. Lucram în paralel și cu alți elevi, aveam rezultate, dar nu eram genul care să se laude cu acest lucru. De fapt, cred că feedback-ul primit de la părinți și elevi a fost motorul acestui proiect. Mi-am dat seama că ceea ce fac eu contează. Mai mult decât atât, nu mai aveam răbdare să aștept să se întâmple lucruri în sistem așa că am decis să fac eu ceva și să pornesc pe cont propriu.

– Ce v-ați propus încă de la început și ce rezultate ați obținut până acum?

– Lucrez cu elevi care sunt de la clasa a II-a până și la clasa a XII-a, inclusiv. Ne pregătim intens pentru susținerea examenelor Cambridge, dar și pentru admiterea la Academia de Poliție, Școala de Subofițeri, diverse licee din Iași, pentru proba lingvistică de la Bacalaureat, dar și pentru a ține ritmul la clasă. Avem rezultate frumoase împreună, mă bucură fiecare progres și fiecare „aha”. Am elevi care au promovat examenul Cambridge cu C2, nivel expert, ceea ce nu poate decât să mă motiveze și să-mi confirme, totodată, că fac bine ceea ce fac.

La scurt timp după ce am obținut statutul de persoană juridică, în 2020, mi-am creat și o pagină atât pe Facebook, cât și pe Instagram. Se numește „Engleza de la A la C”. Inițial, mi-am făcut curaj să postez câteva dintre rezultatele elevilor mei. Apoi, mi-am dat seama că pentru unii elevi reprezenta o motivație în plus, o recunoaștere publică a muncii lor, mai ales acum în secolul tehnologiei. Treptat, mi-am dat seama că aș putea transforma pagina și într-o unealtă de lucru cu elemente de vocabular, expresii idiomatice, sfaturi pentru examene. Ca o noutate, am dat și test din postările de pe Instagram. Cred că a fost interesant pentru copii să învețe de pe o platformă de socializare pentru test.

– Copiilor le plac mult cursurile dvs. Stăpâniți o magie, cum reușiți să îi atrageți către limba engleză?

– Vă mulțumesc. În primul rând, limba engleză este un element sine qua non in zilele noastre. Deja sunt angajatori sau facultăți care cer cunoașterea a cel puțin două limbi străine, iar părinții îi îndreaptă încă de mici pe copii spre studiul unei limbi. În ceea ce ține de mine, cu siguranță îi atrag prin faptul că îi tratez de la egal la egal, indiferent de vârsta sau nivelul de cunoaștere pe care îl au când vin la orele de pregătire. Le vorbesc deschis și sincer. Scopul meu este să-i descopăr, să ne conectăm emoțional și apoi să învățăm, bineînțeles, și engleza. Caut cu fiecare dintre ei un limbaj comun, iar provocarea este mare pentru că și ei sunt atât de diferiți.

De asemenea, țin mult la un set de reguli pe care îl stabilim de comun acord de la început. La prima oră, când ne cunoaștem, dar avem și prima evaluare, îi întreb mereu ce așteptări au, ce îi motivează, ce își doresc de la un profesor. Apoi le povestesc eu și încercăm să ne întâlnim undeva la mijloc. Tinerii de astăzi au acces la o multitudine de informații. Eu le sunt ghid si partener de lucru, ne clădim o relație bazată pe încredere și așteptări reale.

– Am vorbit despre rezultate, dar cu siguranță ați avut si provocări. Ce ne puteți spune?

– Daaa, cea mai mare provocare, pe lângă clasica temă nefăcută sau incompletă (se mai întâmplă și din astea, rar, ce-i drept, și întotdeauna justificat), o reprezintă lipsa răbdării atât din partea elevilor, cât și din partea părinților, care își doresc ca ai lor copii să vorbească, dacă se poate fluent, limba engleză după primele luni, așa cum apare în reclamele de pe net. Le explic mereu că o limbă străină necesită timp și muuultă răbdare pentru a transforma vocabularul și structurile nou învățate din elemente pasive în unele active.

Ar mai fi și tentația de a folosi Google Translate, care duce, de obicei, la niște rezultate hilare și-i convinge rapid pe elevi să renunțe la el.

 – Aș schimba registrul și aș trece la cel personal. Ce v-a atras către catedră? Cum ați ales limba engleză? Ce v-a atras la lucrul cu copiii?

– Cred că mi-am dorit dintotdeauna să fiu profesoară de limba engleza, deși nu a fost o dorință arzătoare și nici nu am simțit o chemare lăuntrică precum în povești. A fost ceva ce am știut că voi face. După cum mă știu toți ai mei, nu sunt o persoană care să fie asociată ușor cu adjectivul dulce, dar mi-a plăcut mereu să-i învăț pe copii și am descoperit că pot comunica ușor cu ei.

Veți râde, dar în primul an de învățământ, când m-a îmbrățișat pentru prima dată o elevă (mi-o amintesc și acum; Diana era în clasa a III-a și stătea în prima bancă, rândul de la perete) nu am știut cum să reacționez. Învățasem la facultate cum să creez un plan de lecție, despre metode și tehnici de lucru, despre tot felul de clase și situații ideale, dar nu ne învățase nimeni să-i iubim pe elevii noștri, să-i ascultăm și, mai ales, să-i vedem. Pentru că ei asta vor: să fie văzuți, iar dacă ne deschidem noi ca profesori, atunci vor veni și ei spre noi. Și la catedră am învățat să-i iubesc pe elevii mei, iar apoi totul a fost mai ușor.

– Care sunt marile bucurii ale profesiei dvs?

– Progresul elevilor mei, feedback-ul și recunoașterea muncii. Sunt o persoană competitivă și mă animă extrem de mult rezultatele pozitive la diversele examene pe care le susținem împreună, ca echipă. Desigur, ne asumăm și rezultatele mai puțin bune.

– Cum e sa fii „Profa de engleză”?

– Grozav! Fac ceea ce-mi place! „Profa, „Doamna”, „Andra” mă strigă cei mici, „Teacher” și chiar „Mama”. 

– Planuri de viitor?

– Sunt de obicei reținută când vine vorba despre planurile pe termen lung și prefer să le păstrez în căușul meu, să lucrez la îndeplinirea lor, apoi să le dezvălui. Pot să vă spun că mă voi dedica în totalitate proiectului Engleza de la A la C.

Eu sunt un om corect, organizat și foarte perseverent. Îmi doresc, așa cum le spun și elevilor mei, ca rezultatele noastre să oglindească mereu munca imensă pe care o depunem. Vă mărturisesc, de asemenea, faptul că abia aștept să lucrez și cu băieții mei, Augustin și Arsenie, la nivel avansat.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Zeci de mii de studenți intră, astăzi, în amfiteatre
30/09/2024 01:01

Unul dintre cele mai fredonate cantece la ceremonii academice, Gaudeamus Igitur, cunoscut şi sub denumirea de imn studenţesc, va răsuna, astăzi, in cele mai frumoase aule din ţară. În Aula „Mi ...

Peste 350.000 de pelerini sunt așteptați la Iași
30/09/2024 00:01

 Mitropolia Moldovei si Bucovinei a anuntat datele oficiale ale pelerinajului la moastele Sfantei Cuvioase Parascheva. Anul acesta, pe 8 octombrie vor fi scoase moastele din catedrală si depuse afară, la ...

Tramvaiul Cafenea a plecat la drum!
29/09/2024 23:47

Sambătă, la Iasi a fost inaugurat, pe traseul Targu Cucu - Copou, Tramvaiul Cafenea, „o initiativă inedită care oferă in acelasi timp posibilitatea servirii unei cafele de calitate si posibilitatea d ...

Șomajul răpune mii de ieșeni
29/09/2024 23:32

* surprinde neplăcut, chiar ingrijorător faptul că mai afectaţi de şomaj sunt cetăţenii aflaţi la maxima capacitate fizică şi mentală, cei cu varste intre 40 şi 49 de ani: 2.750 persoane * urmează ...

Apel la rugăciune pentru oprirea ploilor
29/09/2024 20:49

La Mitropolia Moldovei si Bucovinei, dar si in parohiile din toată tara, oamenii s-au rugat. La indemnul Patriarhului, preotii, impreună cu enoriasii, au spus rugăciuni pentru oprirea fenomenelor meteo extre ...

Un sugar a împiedicat violul asupra mamei sale
29/09/2024 20:48

* plansetele lui şi ale surorii l-au induplecat pe intrusul in locuinţa lor * individul şi-a cerut scuze şi a plecat * n-a scăpat de judecată, fiind condamnat pentru „violare de domiciliu” şi ...

Elena Moșuc, recital în Aula Bibliotecii Central Universitare
29/09/2024 20:44

* Elena Moşuc este una dintre cele mai cunoscute soprane din Iaşi, atat la nivel naţional, dar mai ales pe plan internaţional * a primit numeroase premii şi distincţii in cariera sa, in 2019 reuşind extr ...

UMF, în topurile internaționale
29/09/2024 20:43

  Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a fost clasificată pentru domeniile Medical and Health Sciences pe locul 3 in Romania, şi poziţia 942 la nivel global. ...

Un deceniu de procese, pentru două palme date soţiei
29/09/2024 20:39

* trei ani a durat ancheta, in 2023 s-a dat prima sentinţă, imediat s-a trecut la rejudecare pentru ca, la final, să se constate implinirea termenului de prescripţie Am mai semnalat, in destule randuri, c ...

La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct
29/09/2024 18:48

Romania se află printre tările cu cele mai mari rate de mortalitate cauzată de bolile cardiovasculare in Uniunea Europeană. Conform datelor furnizate de Organizatia Mondială a Sănătătii si Eurostat, apr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei