„Dacă ne deschidem ca profesori, atunci și copiii vor veni înspre noi”

1andra fermesanu

Dimensiune font:

| 17-06-2022 12:07

 Dialog cu prof. Andra Fermeșanu, fondatorul proiectului „Engleza de la A la C”

Este unul dintre cei mai îndrăgiți profesori de limba engleză din Iași, un om corect, organizat și foarte perseverent. Își dorește, așa după cum le spune și elevilor ei, ca rezultatele să oglindească mereu munca imensă pe care o depune. Am stat de vorbă cu Andra Fermeșanu nu doar despre pasiunea ei pentru profesorat și pentru limba engleză, ci și despre dragostea ei pentru copiii și tinerii pe care îi îndrumă pe calea cunoașterii.

– „Engleza de la A la C”. Cum a început acest proiect?

– Din dorința de a veni cu o schimbare. Am intrat cu mare entuziasm în sistemul de învățământ ca profesor titular, doar că la un moment dat am început să mă simt încorsetată. Lucram în paralel și cu alți elevi, aveam rezultate, dar nu eram genul care să se laude cu acest lucru. De fapt, cred că feedback-ul primit de la părinți și elevi a fost motorul acestui proiect. Mi-am dat seama că ceea ce fac eu contează. Mai mult decât atât, nu mai aveam răbdare să aștept să se întâmple lucruri în sistem așa că am decis să fac eu ceva și să pornesc pe cont propriu.

– Ce v-ați propus încă de la început și ce rezultate ați obținut până acum?

– Lucrez cu elevi care sunt de la clasa a II-a până și la clasa a XII-a, inclusiv. Ne pregătim intens pentru susținerea examenelor Cambridge, dar și pentru admiterea la Academia de Poliție, Școala de Subofițeri, diverse licee din Iași, pentru proba lingvistică de la Bacalaureat, dar și pentru a ține ritmul la clasă. Avem rezultate frumoase împreună, mă bucură fiecare progres și fiecare „aha”. Am elevi care au promovat examenul Cambridge cu C2, nivel expert, ceea ce nu poate decât să mă motiveze și să-mi confirme, totodată, că fac bine ceea ce fac.

La scurt timp după ce am obținut statutul de persoană juridică, în 2020, mi-am creat și o pagină atât pe Facebook, cât și pe Instagram. Se numește „Engleza de la A la C”. Inițial, mi-am făcut curaj să postez câteva dintre rezultatele elevilor mei. Apoi, mi-am dat seama că pentru unii elevi reprezenta o motivație în plus, o recunoaștere publică a muncii lor, mai ales acum în secolul tehnologiei. Treptat, mi-am dat seama că aș putea transforma pagina și într-o unealtă de lucru cu elemente de vocabular, expresii idiomatice, sfaturi pentru examene. Ca o noutate, am dat și test din postările de pe Instagram. Cred că a fost interesant pentru copii să învețe de pe o platformă de socializare pentru test.

– Copiilor le plac mult cursurile dvs. Stăpâniți o magie, cum reușiți să îi atrageți către limba engleză?

– Vă mulțumesc. În primul rând, limba engleză este un element sine qua non in zilele noastre. Deja sunt angajatori sau facultăți care cer cunoașterea a cel puțin două limbi străine, iar părinții îi îndreaptă încă de mici pe copii spre studiul unei limbi. În ceea ce ține de mine, cu siguranță îi atrag prin faptul că îi tratez de la egal la egal, indiferent de vârsta sau nivelul de cunoaștere pe care îl au când vin la orele de pregătire. Le vorbesc deschis și sincer. Scopul meu este să-i descopăr, să ne conectăm emoțional și apoi să învățăm, bineînțeles, și engleza. Caut cu fiecare dintre ei un limbaj comun, iar provocarea este mare pentru că și ei sunt atât de diferiți.

De asemenea, țin mult la un set de reguli pe care îl stabilim de comun acord de la început. La prima oră, când ne cunoaștem, dar avem și prima evaluare, îi întreb mereu ce așteptări au, ce îi motivează, ce își doresc de la un profesor. Apoi le povestesc eu și încercăm să ne întâlnim undeva la mijloc. Tinerii de astăzi au acces la o multitudine de informații. Eu le sunt ghid si partener de lucru, ne clădim o relație bazată pe încredere și așteptări reale.

– Am vorbit despre rezultate, dar cu siguranță ați avut si provocări. Ce ne puteți spune?

– Daaa, cea mai mare provocare, pe lângă clasica temă nefăcută sau incompletă (se mai întâmplă și din astea, rar, ce-i drept, și întotdeauna justificat), o reprezintă lipsa răbdării atât din partea elevilor, cât și din partea părinților, care își doresc ca ai lor copii să vorbească, dacă se poate fluent, limba engleză după primele luni, așa cum apare în reclamele de pe net. Le explic mereu că o limbă străină necesită timp și muuultă răbdare pentru a transforma vocabularul și structurile nou învățate din elemente pasive în unele active.

Ar mai fi și tentația de a folosi Google Translate, care duce, de obicei, la niște rezultate hilare și-i convinge rapid pe elevi să renunțe la el.

 – Aș schimba registrul și aș trece la cel personal. Ce v-a atras către catedră? Cum ați ales limba engleză? Ce v-a atras la lucrul cu copiii?

– Cred că mi-am dorit dintotdeauna să fiu profesoară de limba engleza, deși nu a fost o dorință arzătoare și nici nu am simțit o chemare lăuntrică precum în povești. A fost ceva ce am știut că voi face. După cum mă știu toți ai mei, nu sunt o persoană care să fie asociată ușor cu adjectivul dulce, dar mi-a plăcut mereu să-i învăț pe copii și am descoperit că pot comunica ușor cu ei.

Veți râde, dar în primul an de învățământ, când m-a îmbrățișat pentru prima dată o elevă (mi-o amintesc și acum; Diana era în clasa a III-a și stătea în prima bancă, rândul de la perete) nu am știut cum să reacționez. Învățasem la facultate cum să creez un plan de lecție, despre metode și tehnici de lucru, despre tot felul de clase și situații ideale, dar nu ne învățase nimeni să-i iubim pe elevii noștri, să-i ascultăm și, mai ales, să-i vedem. Pentru că ei asta vor: să fie văzuți, iar dacă ne deschidem noi ca profesori, atunci vor veni și ei spre noi. Și la catedră am învățat să-i iubesc pe elevii mei, iar apoi totul a fost mai ușor.

– Care sunt marile bucurii ale profesiei dvs?

– Progresul elevilor mei, feedback-ul și recunoașterea muncii. Sunt o persoană competitivă și mă animă extrem de mult rezultatele pozitive la diversele examene pe care le susținem împreună, ca echipă. Desigur, ne asumăm și rezultatele mai puțin bune.

– Cum e sa fii „Profa de engleză”?

– Grozav! Fac ceea ce-mi place! „Profa, „Doamna”, „Andra” mă strigă cei mici, „Teacher” și chiar „Mama”. 

– Planuri de viitor?

– Sunt de obicei reținută când vine vorba despre planurile pe termen lung și prefer să le păstrez în căușul meu, să lucrez la îndeplinirea lor, apoi să le dezvălui. Pot să vă spun că mă voi dedica în totalitate proiectului Engleza de la A la C.

Eu sunt un om corect, organizat și foarte perseverent. Îmi doresc, așa cum le spun și elevilor mei, ca rezultatele noastre să oglindească mereu munca imensă pe care o depunem. Vă mărturisesc, de asemenea, faptul că abia aștept să lucrez și cu băieții mei, Augustin și Arsenie, la nivel avansat.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei