„E foarte drăguț să particip la un festival pe care în liceu și studenție îl așteptam cu nerăbdare”

diana4

Dimensiune font:

| 24-09-2021 11:47

 * dialog cu ieșeanca Diana Mititelu, regizor la Teatrul de Stat Constanța, câștigătoare, în acest an, a Premiului UNITER pentru DEBUT

E foarte drăguț să particip la un festival pe care în liceu și studenție îl așteptam cu nerăbdare

Nu peste mult timp la Iași se va deschide cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI), manifestare organizată de către Teatrul Luceafărul”. FITPTI nu este doar un festival de marcă recunoscut inclusiv pe plan internațional, ci și un spațiu de expresie pentru mulți tineri. Unul dintre invitații ediției din acest an este regizoarea Diana Mititelu, care în acest an a câștigat Premiul UNITER pentru DEBUT. Am discutat cu ieșeanca Diana Mititelu, regizor la Teatrul de Stat de la Constanța, despre tineri, despre scena care poate deveni un spațiu sigur în care oamenii pot împărtăși lucruri foarte dureroase pentru ei, și despre lucrurile care o bucură.

- 2021 a fost, până acum, un an grozav pentru tine, Diana. Premiul UNITER pentru DEBUT, un spectacol selecționat la festivaluri de anvergură - „Jocuri în curtea din spate”, de la Sibiu și în curând Iași. Cum a fost primită piesa de către public?

- Spectacolul a fost primit frumos, dar a fost și mai frumos ce a generat. Am avut câteva sesiuni de dezbateri după reprezentații, extrem de interesante, unde câteva tinere au povestit, cu foarte multă deschidere și emoție, experiențele lor și asta m-a atins foarte tare. Am văzut cum teatrul poate să devină un spațiu sigur, în care oamenii pot împărtăși lucruri foarte dureroase pentru ei și cred că asta contează cel mai mult.

- Ce te-a determinat să alegi textul?

- A fost un context mai degrabă. Producătorul spectacolului, Teatrul de Stat Constanța, își dorea un spectacol dedicat unui anumit segment de public, care să poată atrage colaborarea între instituții, între școli și teatru, și m-am gândit la textul Ednei Mazya. Un text extrem de popular, în sensul bun, cu partituri excelente pentru actori, dramaturgie interesantă, subiect puternic și incomod, care mă preocupa foarte tare.

- Unele aspecte violente din viața reală se regăsesc în piesă. Ce ar trebui făcut pentru a fi eliminate?

- WOW, e copleșitoare întrebarea. Nu știu în ce măsură pot fi eliminate. Cred că violența, agresivitatea, răul în general, fac parte din natura umană, nu știu dacă vor putea fi vreodată anihilate. Nu știu dacă există vreun buton magic de OFF pentru ele, însă mă gândesc că pot fi prevenite sau gestionate mai bine atunci când se manifestă. Probabil că soluția e în educație și dialog, în răbdare și  în curiozitatea de a-l înțelege pe celălalt. Eu cel puțin așa încerc să trăiesc.

- Vorbești despre radiografia psihicului adolescentin. Cum arată? Cât de diferită este de adolescența ta?

- Nu foarte diferită. Nesiguranțe, căutări, poftă de adrenalină, confuzie, energie am și aveam și eu. Cred ca diferențele între generații sunt chestiuni de nuanță, dar, în fond, psihologic vorbind, trecem aceleași praguri, adolescența rămânând perioada primelor  experiențe: prima țigară, primul sărut, primul mers la mare, prima dezamăgire etc. Nu mi-a fost și nici nu îmi e greu să empatizez cu tineri de 16, 17 ani.  

- Spune-mi, te rog, vin tinerii la teatru? Ce piese preferă? Și dacă nu vin, cum ar trebui atrași?

- Eu îi observ în sălile de teatru. Nu prea ai cum să îi ratezi pentru că tot timpul vin în grup.  Însă, oricum, nu mă raportez la adolescenți ca la o specie misterioasă, de neînțeles. Mă gândesc că le place ce îmi place și mie. Să vadă ceva credibil, convingător, spus, de ce nu? cu umor, racordat la prezent, care să potențeze alte căutări. Și mai cred că, dacă îți place să mergi la teatru, mergi la teatru și ai curiozitatea de a vedea și participa la tot felul de exprimări artistice, indiferent de temă sau estetică.

- Ca regizor, cum alegi piesele pe care le vei monta? Ce ți-ar plăcea să pui în scenă în mod deosebit?

- Am stat mult să mă gândesc la asta și îi admir foarte mult pe colegii mei care și-au găsit un univers sau care și-au formulat un statement artistic. Eu nu am reușit să fac asta și nici nu știu dacă o să o pot face vreodată. Alegerea textelor mele e mai degrabă impulsivă, instinctivă. Dar, dacă ar fi să găsesc un fir roșu, cred că textele care mă interesează și pe care vreau să le montez au problematici extrem de nuanțate, care tensionează relația mea cu adevărul și care mă obligă să dezvolt un pluriperspectivism pe care nu știu dacă aș fi avut răbdare să-l exploatez dacă nu mi-aș fi creat contextul ăsta cu teatrul.

- Cât de curând spectacolul pentru care ai primit Premiul UNITER se va juca la Iași, la FITPTI. Cum e să vii cu o piesă în orașul în care te-ai născut?

- Reprezentația de la Iași e ceva foarte personal pentru mine - pentru prima oară mama va vedea un spectacol de-al meu. Gândul că în sală va fi persoana cea mai importantă din viața mea, cel mai puternic și drept și frumos om din câți știu, e minunat. Plus că e foarte drăguț să particip la un festival pe care în liceu și studenție îl așteptam cu nerăbdare.

- Aș schimba registrul și aș trece în cel personal. Mă întreb ce te-a atras la teatru, la scenă? De ce ți-ai dorit să fii regizor?

- Povestea e foarte simpatică în banalitatea ei. Eram studentă la Psihologie, mă îndreptam spre un curs de statistică, așteptam la trecerea de pietoni. Îmi doream să fac teatru, dar nu aveam curaj să mă fac actriță, mi se părea prea complicat și mi-a încolțit gândul ăsta că aș putea să fiu regizor. Și am luat decizia. Cam așa am ales teatrul, a fost ceva spontan, așteptând semaforul să se facă verde.

A consemnat Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Artiștii echilibrului între carieră și familie
21/11/2024 17:46

În multe case din Iasi există o poveste nestiută despre o femeie care jonglează cu mai multe roluri intr-o singură zi. Este mama grijulie care pregăteste cu drag micul dejun si isi imbrătisează cop ...

Curse aeriene cu întârzieri de până la trei ore pe Aeroportul din Iaşi din cauza ninsorilor
21/11/2024 15:45

Mai multe zboruri inregistrează intarzieri de pană la trei ore pe Aeroportul din Iaşi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Potrivit conducerii aeroportului ieşean, majoritatea curselor aeriane care a ...

Două milioane de călători pe Aeroportul Iaşi: Pasagerul norocos este o femeie care a zburat pentru prima dată cu avionul
21/11/2024 15:35

Aeroportul din Iaşi a inregistrat, miercuri, pasagerul cu numărul două milioane din acest an, fiind vorba de o femeie din judeţul Bacău care a zburat cu avionul pentru prima dată in viaţa sa. Femeia a s ...

Tragedie fără margini în Suceava! Doi copii au fost înghițiți de flăcări, într-un incendiu
21/11/2024 14:25

Doi copii au fost surprinşi, joi, intr-un incendiu produs la o locuinţă din judeţul Suceava, in localitatea Voitinel. Cand pompierii au reuşit să intre in casa care ardea generalizat i-au găsit morţi. ...

La Iași a fost activat Comandamentul de iarnă al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri
21/11/2024 13:46

A fost activat Comandamentul de iarnă al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Iasi. Se actionează cu peste 150 de utilaje cu preponderentă in zonele montane, respective Suceava, Neamt si Bacău. Direct ...

Activități de tip  job-shadowing, în Turcia, pentru profesori ai Liceului „Cuza” din Iași!
21/11/2024 12:59

* pofesorii Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi participă la activităti de tip  job-shadowing in scoli de stat si private din Turcia În cadrul Acreditării ERASMUS de tip ...

Incendiu la o fabrică de textile din Vaslui - Care ar fi cauza deflagrației
21/11/2024 11:13

Un incendiu a izbucnit, joi dimineaţă, la o fabrică de produse textile situată la ieşirea din municipiul reşedinţă, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:06

Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau de gardă. Cei doi medici ...

Au fost afișate rezultatele finale Rezidenţiat
21/11/2024 08:45

Pe primele trei locuri se află absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. În clasament urmează studenţi de la Universitatea de Stat de Medicină ...

Un copil din zece a fost victima violenței în primele două luni ale anului școlar
21/11/2024 08:44

* incidenta este de două ori mai mare la elevii din ciclul primar fată de gimnaziu si de patru ori mai mare comparativ cu adolescentii * părintii raportează acte de violentă asupra propriilor lor copii cu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei