„Este în misiunea tuturor să le povestim tinerilor mai mult despre trecut și despre viața simplă a oamenilor”

1interviu
1interviu 1

Dimensiune font:

| 16-10-2023 06:36

 Dialog cu Beatrice Iordan, regizorul spectacolul „O lume de la zero”, co-fondator al Companiei „Hopa Trop” și membru al trupei „Trei parale”, care promovează muzica veche românească

 

Ca de fiecare dată, Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI), derulat de curând la Iași, a fost unul plin de surprize (FITPTI) – premiere, dezbateri, teatru radiofonic și spectacole. Publicul a avut bucuria de a vedea „O lume de la zero”, un spectacol oferit de Teatrul „Ion Creangă” Bucureși și regizat de către Beatrice Iordan, apoi „Șezătoarea cu fluiere și povești”, al companiei „Hopa Trop”, pe care a fondat-o împreună cu soțul ei, Florin Iordan. Ei sunt cunoscuți și pentru alte proiecte artistice grozave, unul dintre ele fiind deja consacrat. Este vorba despre trupa de muzică veche românească „Trei parale”, ale cărei acorduri au putut fi auzite și în filmul „Aferim”, a lui Radu Afrim. Am stat de vorbă cu Beatrice Iordan despre teatru, despre muzică și despre ceea ce aduce bucurie în viața ei și a familiei ei minunate, în care arta este slujită și de către cei trei copii – Maruca, Ilieș și Chira.

- Ați revenit pentru a patra oară la FITPTI.

- Da și ne-am bucurat mult. Cu spectacolul „O lume de la zero”, regizat de mine pentru Teatrul „Ion Creangă”, am mai fost la Iași. Are muzică live, compoziții semnate de Florin Iordan, care cântă alături de Maruca, fiinca noastră. Ei fac fundalul sonor al acestui spectacol. Al doilea proiect invitat în festival a fost „Șezătoarea cu fluiere și povești, proiectul nostru personal, al companiei „Hopa Trop.

- Ce v-a inspirat să montați „O lume de la zero”, un spectacol pentru copiii foarte mici, cu vârste între 2 și 4 ani? Ce ați urmaărit?

- În primul rând ne-am gândit, împreună cu teatrul, să punem în scenă un spectacol pentru copiii de vârstă mincă. În istoricul companiei „Hopa Trop” avem o serie de spectacole pentru copiii de vârstă mică și le-am propus această producție realizată urmărind-mi proprii prunci. Ei, prin joaca lor, creează efectiv o lume, ajutați de cuburi, jucării. Vezi cum înalță castele, căsuțe. Urmărindu-mi copiii, mi-am zis că este o idee foarte bună să traducem creația lumii și prin joaca lor. Pe scenă, actorii mânuiesc cuburi și creează un spațiu foarte frumos, o lume, un orășel cu căsute. Toți cei mici aduc și natura fiindcă sunt întruchipați ca niște îngeri. Am plecat de la mitul religios al creației lumii, dar ne-am îndepărtat de el, nu am menținut decât ideea originală. Ne-am gândit că cele două personaje sunt niște îngeri, la fel și muzicienii care creează lumi în Univers și descoperă acest spațiu, care este sala de joc. Își dau seama că este un loc bun unde se poate crea o lume. Prin muzică, prin joacă, prin unirea diferitelor obiecte și mișcarea actorilor, prin umbre și imagini de poveste apare o lume nouă. La final, copiii sunt invitați de către actori să își deschidă propriile  lumi cu ajutorul cuburilor și a obiectelor mânuite de actori.

- Care lume v-a plăcut ce mai mult?

- (râde) Toate! Fiecare copil și-a creat propriul tărâm, nu pot să fac o alegere. Fiecare are viziunea lui asupra lumii, iar frumusețea este subiectivă. Fiecare își creează o lume foarte frumoasă pentru el.

- Misiunea dvs nu este absolut deloc ușoară, lucrați cu copii foarte mici, cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani. Cum îi atrageți la scenă?

- În primul rând, aceste spectacole sunt gândite special pentru ei, au o durată de cel mult 30 de minute. Primul element care îi atrage este dat de către muzică, fundalul sonor creat pentru ei. Ei când îi văd pe artiști cum cântă și aud sunetele instrumentelor deja sunt atenți, curioși. Îi atrag luminile, mișcarea actorilor care este gândită astfel încât să fie atractivă, pe placul lor. Momentele vizuale, sonore, durata scurtă dau o uniune care îi atrage pe cei mici. Mai mult, ei vin împreună cu părinții, care le sunt alături și-i încurajează să se obișnuiască și cu teatrul. Este o diferență între atelierele și spectacolele pentru copiii mici. La primele interaționează, iar la cele din a doua categorie renunță la dinamică și învață că există o barieră, o limită în care trebuie să-și păstreze locul.

- Și cum îl păstrează?

- Prim muzica frumoasă, prin imagini, prin vocile artiștilor. Părinții au un rol important fiindcă le sunt alături, îi încurajează, le oferă acel sentiment de siguranță. Apoi, cei mici preiau emoțiile celor mari care râd, își exprimă sentimentele față de ceea ce văd pe scenă. Toate detaliile sunt gândite. Atunci când faci și regizezi spectacole pentru copii trebuie să fii atentă la fiecare detaliu, să cunoști bine copilul de vârstă mică.

- A urmat „Șezătoarea cu fluiere și povești. Cum a fost primită?

- A fost un spectacol-atelier pentru copii mai mari. Eu aș recomanda chiar de la 6-7 ani. Ei bine, chiar dacă vin și mai micuți, descurcă foarte bine, sunt foarte buni receptori. Într-un astfel de spectacol-atelier, noi prezentăm câteva instrumente tradiționale românești într-o formă jucău;ă. Spunem povești, basme, îi încurajăm pe copii să cânte, să țină ritmul. Este mai mult un spectacol decât un atelier fiindcă publicul nu interacționează cu instrumentele, ci doar le ascultă. Scopul este, de fapt, de a prezenta instrumentele într-o formă frumoasă, de a ști cum arată o cobză, cum sună, sau o țiteră ori o drâmbă. Sunt instrumente vechi, care nu se mai folosesc, și astfel devin un punct de curiozitate pentru copii și părinții lor. Este un atelier atât pentru cei mari, cât pentru cei mici.

- De ce instrumente vechi pentru copii din generația digitală?

- (râde). În primul rând, eu și soțul meu, Florin Iordan, facem parte din formația de muzică veche românească „Trei parale”. Noi înșine ne-am orietat spre aceste muzici aflate pe cale de dispariție. Suntem înconjurați de digital, de computere, televizoare, ecrane și cred că ar fi bine și să aruncăm o privire către trecut, să înțelegem istoria. Ca să-i înțelegi pe cei din trecut trebuie să știi ce muzică ascultau, ce povești spuneau, cum le era viața, cum se distrau. Este bine să-i cunoști în profunzime, este bine să ne cunoaștem istoria. Digitalul se schimbă mereu, dar trecutul rămâne. Și ca să ofer o metaforă mă gândesc la mașina de cusut care ne ajută, dar uneori tot cu acul migălești. Cred că este o datorie a tuturor să le povestim și tinerilor mai mult despre trecut și despre viața simplă a oamenilor.

- Și credeți își găsește loc în aceste timpuri ale ecranelor?

- Da, cred că se poate și mă uit la copiii mei care se uită la desene animate, au jocuri pe calculator, dar ce frumos este când seara le deschid o carte și le citesc! Se bucură și vor să stea pe lângă mine când le spun povești. Această întoarcere își găsește locul și în familie, dacă știm să o facem frumos. Nu prin interdicție, nu sunt împotriva calculatoarelor și telefoanelor care aparțin timpului prezent și trebuie să existe, ci prin atragerea către lucrurile de suflet. Poveștile vechi au pildele lor, care pot fi strecurate și în cele mai noi. Modernitatea este esențială, ne ușurează viața și folosesc tehnologia fără de care ne-ar fi foarte greu. Însă apelez și la lucrurile ce țin de taina sufletului – uneori creez o poveste, îmi cos un năsturel, migălesc obiecte care mă bucură mereu, cum ar fi îngerii.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei