„Femeile au jucat adesea un rol crucial în promovarea drepturilor omului, a egalității de gen și în combaterea discriminării sociale”
Dimensiune font:
* dialog cu Alina Hodoroabă, secretatul Clubului Inner Wheels Iași
- Ce rol crezi că au femeile în progresul societății, atât în domeniul tehnologic, cât și în susținerea inițiativelor sociale?
- Participarea noastră, a femeilor, în toate domeniile, inclusiv în cel tehnologic, aduce o diversitate de perspective, abordări și soluții. O forță de muncă diversificată este mai creativă și inovatoare. Astfel se creează echipe mai puternice pentru dezvoltarea tehnologică, stimulând inovația prin integrarea unor viziuni variate. Noi, femeile lideri în domeniul tehnologic, devenim modele pentru generațiile mai tinere, inspirând tinerele să urmeze o carieră în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM), contribuind astfel la schimbarea stereotipurilor de gen și eliminând barierelor în calea progresului profesional, dacă este cazul. În ceea ce privește inițiativele sociale, noi, femeile, am jucat adesea un rol crucial în promovarea drepturilor omului, a egalității de gen și în combaterea discriminării sociale. Putem fi voci puternice în apărarea drepturilor individuale și colective, implicarea noastră sporind sensibilizarea și susținerea pentru astfel de cauze, contribuind astfel la construirea unei societăți mai echitabile.
- Care este cel mai important aspect al dezvoltării tale personale și profesionale, dincolo de presiunea socială sau așteptările celor din jur?
- Acum mulți ani în urmă, un suflet drag mi-a spus că fac parte din generația în care noi suntem cei mai mari critici ai noștri. În privința mea nu se putea spune un adevăr mai mare și aș vrea să profit de ocazie să îi mulțumesc acestui suflet drag, cu nume și prenume: Mulțumesc, Andreea Badragan! Acum consider că să fiu mai blândă cu mine, să mă bucur de reușitele mele fără să mă focusez mereu pe ce aș fi putut face mai bine sau să îmi caut mereu defecte este un pas important pe care l-am făcut în dezvoltarea mea, cu beneficii majore pe partea personală. Nu sunt nici fiica, nici mamă și nici soția perfectă, dar sunt împăcată cu mine și învăț, zi de zi, să fiu mai bună cu mine și cu ceilalți în loc să mă înec în propriile procese de judecată. Pe zona profesională, situația este un pic mai delicată. Am făcut o conversie profesională majoră acum 12 ani, intrând în domeniu cu multe lipsuri pentru care a trebuit să trag din greu să simt că le diminuez. Presiunea și așteptările ridicate sunt și din partea companiilor în cadrul cărora am activat, dar și din partea mea, cu luptele interne în care m-am confruntat și cu sindromul impostorului, și cu laudele pe care le consideram nemeritate. Cu perseverență, multă muncă, dorința de învățare și dedicare, este imposibil să nu reușești să-ți conturezi o carieră de succes, indiferent de domeniul pe care îl alegi.
- Cum reușești să îți menții încrederea în sine și să îți impui viziunea într-o industrie dominată de bărbați?
- Într-o industrie dominată de bărbați, mă consider norocoasă să fac parte din colectivul Ness Digital Engineering Romania de aproape 10 ani. Pentru mine este a doua casă, a doua mare familie, unde nu se simte dominația bărbaților, ci se simte prietenie, bunătate, încurajare și corectitudine. Încrederea în sine se menține prin rezultatele muncii, aprecierea progresului și recunoașterea propriilor realizări. Și toate acestea vin cu un preț: timp investit în dobândirea de cunoștințe solide în domeniul de activitate și efort susținut la standarde înalte. Când ești bine informată, te simți mai sigură în exprimarea și apărarea viziunilor tale.
- Ce sfaturi ai pentru alte femei care doresc să se implice în proiecte sociale?
- Acum aproape un an, alături de câteva doamne curajoase, am înființat Clubul Inner Wheel Iași. Pentru că am fost toate la unison, avem o viață frumoasă și împlinită și am decis să dăm societății ceva din bucuria noastră. Așa a început tumultul specific ONG-urilor: birocrație, căutare de idei, formare de echipe, implementare de proiecte, campanii de fundraising, organizare de evenimente. Pe scurt, mult de învățat și și mai mult de muncit și încă ne simțim la început de drum. Cu experiența pe care am acumulat-o până acum alături de prietenele mele din Club, recomand doamnelor interesate să identifice cauzele sau problemele care le aprind pasiunea și care sunt semnificative pentru ele, să se informeze cu privire la cauzele sociale de interes pentru a putea înțelege mai bine contextul și provocările asociate, să se conecteze cu alte persoane implicate în proiecte sociale - construirea unei rețele de suport poate oferi sfaturi, sprijin și resurse pentru inițiativele stabilite.
A consemnat Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau