A fost aprobat împrumutul de 21 de milioane de euro de la BERD
Dimensiune font:
Cu aceşti bani vor fi modernizare 14 şcoli din oraş, depoul CTP din Dacia şi cinematograful Dacia * pentru alte investiţii din oraş – pasajele din Podu Roş de exemplu – este posibil ca Primăria să contracteze alte împrumuturi, doar dacă va primi girul Ministerului de Finanţe
Consilierii locali ieşeni au aprobat ieri, în cadrul şedinţei ordinare de plen, un proiect de hotărâre privind contractarea unui împrumut de 21 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Subiectul părea unul delicat, mai ales în condiţiile în care şefii PSD Iaşi susţineau, în ziua premergătoarea şedinţei de Consiliu Local, că decizia de a se apela la bănci trebuia să survină în urma unei consultări publice.
„Iaşul are nevoie de investiţii, însă toate acestea trebuie puse acum în balanţă. Nu am văzut deloc vreo dezbatere publică care să vină în sprijinul acestor proiecte. Categoric că Iaşul are nevoie de modernizarea transportului public, însă şi acest lucru trebuie făcut în anumite condiţii. Accesarea unui împrumut de 15 milioane de euro pentru modernizarea depoului din Dacia, împrumut pentru care primăria va plăti în următorii ani trebuie făcut în urma unei analize amănunţite. În acest caz era absolut necesară o dezbatere publică pentru a fi identificate şi alte chestiuni ce ţin de transportul public din municipiul Iaşi”, spunea Marius Ostaficiuc, liderul filialei municipale a PSD Iaşi.
N-au fost obiecţii
În mod normal, grupul de consilieri locali PSD au cerut lămuriri suplimentare privind acest împrumut. Mihai Liviu Gavril s-a interesat de Liceul Teoretic Waldorf, aflată pe lista unităţilor şcolare care vor fi reabilitate termic cu banii de la BERD. „Aş dori să ştiu dacă şcoala este eligibilă atât timp cât este una privată”, a spus acesta. Primarul Iaşului a răspuns că indiferent de statutul unităţii şcolare, aceasta funcţionează într-o clădire publică – fostul Liceu Nicolina – având în administrare acest spaţiu deţinut în continuare de municipalitatea ieşeană. „Fiecare bancă mare care finanţează autorităţi publice are diverse teme de finanţare. BERD şi-a lansat liniile de finanţare pe eficienţă energetică, printre care apar şi clădirile publice”, a mai explicat primarul necesitatea acestei investiţii. La rândul său, Eduard Boz (PNL) a considerat împrumutul ca fiind unul oportun în acest moment. „Deocamdată nu ştim ce linii de creditare se vor deschide în viitor, prin urmare consider că este înţelept să luăm aceste credite după care vedeam cum putem deconta aceste împrumturi”, a spus liderul liberalilor din CLM. O părere împărtăşită oarecum şi de omologul să social-democrat, Gabriel Surdu, care consideră că „fondurile (ne)rambursabile pot constituie salvarea într-o perioadă de austeritate care va urma acestei pandemii”. În final proiectul a fost votat cu o singură abţinere.
Proiectul constă în contractarea a aproximativ 15 milioane euro pentru modernizarea depoului CTP din Dacia, cu restul de bani urmând a fi modernizate 14 unităţi de învăţământ din oraş, dar şi cinematograful Dacia.
Pasajele din Podu Roş, realizate tot cu bani de la bănci
Acesta este al doilea împrumut consistent contractat de Primăria Iaşi. În 2016, municipalitatea a luat circa 15 milioane de euro pentru achiziţia autobuzelor ISUZU care circulă în prezent în oraş. Odată cu împrumutarea celor 21 de milioane de euro, gradul de îndatorare al Primăriei ajunge la 9% dintr-un maxim admis de 30%. De altfel, pornind de la aceste limitări, existând şi o a doua care nu permite municipalităţilor împrumuturi mai mari de 100 de milioane pe an, Primăria Iaşi va cere Ministerului de Finanţe lărgirea acestui fond, pe considerentul că România se va afla în criză. Intenţia municiplităţii este de a obţine un alt împrumut, de la o altă bancă, de această dată pentru proiecte legate de transport şi mobilitate urbană, aici fiind incluse realizarea pasajelor din Podu Roş. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau