A fost semnalată prezența viperelor pe dealurile dintre Tomești și Păun!
Dimensiune font:
* potrivit activiștilor de mediu de la Asociația „Codrii Iașului”, în această primăvară, tot mai mulți drumeți au semnalat prezența unui șarpe care, deși nu este considerat ca fiind unul veninos, inspiră teamă celor care dau nas în nas cu el * este vorba despre vipera nikolskii, o specie de șarpe al cărui habitat îl reprezintă, în special, zonele umede și întunecate din păduri
Vremea capricioasă din ulltima perioadă are ca efect, printre altele, intensificarea activității viețuitorelor care trăiesc în pădurile de la marginea Iașului, printre care se numără și reptilele. „Este perioada de activitate a reptilelor și avem semnalări de vipere. Recent, o viperă nikolskii a fost întâlnită pe dealurile dintre Tomești și Păun. Șerpii de la noi nu atacă decât dacă se simt amenințați și cea mai sigură tactică și pentru noi și pentru ei este să îi lăsăm în pace. Fac și ei parte din biodiversitatea care menține ecosistemul codrilor sănătos și bogat”, afirmă reprezentanții asociației.
Potrivit acestora, vipera nikolskii este, de regulă, retrasă, însă este bine ca atunci când o întâlnești să nu încerci să o atingi și să te îndepărtezi în liniște de ea. „Este mportant să fim atenți dacă umblăm cu mâinile prin frunze, de exemplu atunci când căutăm ciuperci, să nu călcăm accidental pe ele, să purtăm bocanci ca precauție și în nicio situație să nu căutăm să le atingem sau să le facem rău, abia atunci crescând riscul de mușcătură”, precizează reprezentanții asociației, care adaugă că vipera nikolskii este un șarpe timid, care atunci când întâlnește omul caută să se retragă imediat în ascunzătoare.
Potrivit specialiștilor, la maturitate, vipera nikolskii care trăiește în pădurile din jurul Iașului este de culoare neagră, însă au fost întâlnite și exemplare care aveau mai multe culori. În general, această specie de reptilă are o lungime mică (maximum 80 de centimetri), iar cantitatea de venin pe care o poate împroșca atunci când se simte amenințată este una redusă.
Vipera nikolskii poate fi întâlnită mai ales primăvara, anotimpul în care specia se reproduce, și toamna, când vremea se răcește iar reptila se pregătește de hibernare. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau