„Iașul este, în întregul său, un monument în sine. Este emergent și dinamic cultural, un oraș care începe să se facă vizibil internațional”

1interviu sorina danaila

Dimensiune font:

| 03-03-2024 14:41

 * dialog cu Sorina Dănăilă, profesor și povestitor urban

Oraș încărcat de poveste și istorie, Iașul își deschide porțile pentru a descoperi o comoară culturală și arhitecturală, care îți va încânta simțurile și îți va îmbogăți sufletul. Situat în partea de nord-est a României, este mai mult decât un simplu punct pe hartă; este un loc al cărților vechi, al străzilor pietruite și al clădirilor impunătoare, care își dezvăluie trecutul.

Odată ce pășești în inima Iașului, te afli în mijlocul unui mozaic cultural fascinant. Frumusețea lui se oglindește în arhitectura sa variată, care spune povestea evoluției sale de-a lungul timpului. De la Cetatea de Scaun a Moldovei, o mărturie impresionantă a puterii medievale, până la palatele boierești și casele de epocă din centrul vechi, fiecare colț ascunde detalii ce te transportă în trecut. Biserici cu ziduri de piatră și picturi religioase remarcabile, cum ar fi Biserica Trei Ierarhi sau Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, sunt mărturii ale fervoarei spirituale și a măiestriei artistice a vremurilor trecute.

Însă Iașul nu este doar despre istorie și arhitectură; este și un centru viu al culturii și al educației. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, cea mai veche din România, a dat lumii numeroși intelectuali și lideri de opinie. Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” găzduiește o colecție impresionantă de cărți rare și manuscrise, iar Grădina Botanică, cu flora sa diversă, este o oază de liniște și frumusețe.

Pe călătorul care sosește la Iași îl așteaptă o sumă de experiențe de neuitat de care se poate bucura. O plimbare prin Parcul Copou, cu ale sale alei umbroase și statui impresionante, este o modalitate minunată de a te relaxa și de a te conecta cu natura. De asemenea, o incursiune în lumea artelor și a meșteșugurilor locale prin vizitarea Palatului Culturii îți va încânta simțurile și îți va oferi o perspectivă mai profundă asupra tradițiilor și talentului local.

Iașul este mai mult decât un simplu oraș; este o comoară a României, cu poveștile sale pline de farmec, frumusețile sale arhitecturale și istoria sa bogată. Pentru călătorul care își dorește să exploreze esența și spiritul autentic al acestor meleaguri, este o destinație care nu va dezamăgi niciodată. Despre toate aceste lucruri am discutat, la început de Mărțișor, cu Sorina Dănăilă, profesor și povestitor urban.

- Cum a apărut dorința de a fi ghid turistic?

- Când viața îți trimite tot felul de mesaje că e nevoie s-o apuci pe un drum nou, trebuie s-o asculți. Detest rutina. Căile bătute. Și-mi place să mă reinventez. Cu alte cuvinte să mă provoc în felul cel mai radical. Am credința, în plus, că numai așa îmi pot păstra tinerețea interioară și mintea clară. De ce povestitor urban (nu știu de ce nu-mi place sintagma de ghid turistic, poate pentru că s-a demonetizat și a devenit simbolul unei industrii pe bandă rulantă, chiar nu știu…)? Pentru că iubesc orașul acesta și pentru că mi se pare că de prea multă vreme stă, precum Frumoasa din pădurea adormită, înghesuit într-un pat al lui Procust, alcătuit din tot soiul de clișee. Și, nu în cele din urmă, o voi spune mereu, pentru că o aud întruna pe Mama povestind.

- Ce aspecte istorice ale Iașului te fascinează cel mai mult și de ce?

- La Iași întâlnești patrimoniu sub toate formele: clădiri, monumente, statui, case obișnuite de o frumusețe care-ți taie răsuflarea mai ales atunci când le știi dezghioca și interpreta; personaje de o complexitate, de o înălțime spirituală cu atât mai incitantă cu cât ele sunt, totodată, extrem de pitorești și insolite; povești, întâmplări, evenimente care înseamnă răscruci istorice, șanse exaltate de progres, dureri sfâșietoare, înfrângeri răsunătoare. Iașul în întregul său este, cum spunea G.M.Cantacuzino, un monument în sine. Asta mă fascinează. Și asta încerc să dau mai departe, evitând clișeele, provincialismele care încă ne dau de furcă și molcoma lene de a transmuta alchimic trecutul în prezent, îngăduind construirea nesufocată a viitorului.

Iașul are norocul câtorva cavaleri cu armuri extrem de rezistente la loviturile de lance ale majorității dintre noi, prizonieri ai trecutului valoros

- Cum ai descrie atmosfera culturală și artistică a orașului în comparație cu alte orașe din România?

 - Nu vreau să fac comparații. Fiecare oraș are logica lui culturală. Al nostru poartă povara enormă a unui trecut cultural care poate fi intimidant. De aceea, eu spun că Iașul are norocul câtorva cavaleri cu armuri extrem de rezistente la loviturile de lance ale majorității dintre noi, prizonieri ai trecutului valoros. Cavaleri care au învins - eram să spun hidra - în lupta pentru instituirea unei respirații ample a culturii contemporane în cetate: un festival de literatură, unul de teatru, de muzică, de sculptură, de artă contemporană - RCW, de cinema, turnee sportive din ce în ce mai bine cotate, căci sportul e cultură, fizică. E impresionantă tenacitatea cu care admirabilii cavaleri, în fața cărora mă înclin, continuă să vadă în perspectivă întreg beneficiul pe care aceste respirații regulate ale orașului îl reprezintă pentru sănătatea lui. Deci, da, eu cred că Iașul e emergent și dinamic cultural, un oraș care începe să se facă vizibil internațional. Un oraș despre care, după ce vom fi criticat, vom spune - vedeți de ce suntem noi în stare?

- Care sunt cele mai impresionante clădiri sau monumente din perspectiva ta și care este povestea lor?

 - Ca să răspund la această întrebare ar trebui să scriu un roman. De aceea, aș spune că impresionante sunt, pentru mine, micile detalii, discrete, aproape ignorate și lăsate să-și aștepte ochiul revelator într-o uitare nedreaptă. Mascaroanele care veghează deasupra fereștilor - atât de diverse, pișichere, sau, dimpotrivă, aristocratice. Frontoanele - unele atât de ostentative, altele simple și demne. Ghirlandele de flori de pe fațade, marchizele ce străjuiesc ușile. Peroanele de protocol ale caselor sau bolțile pentru trăsuri, atât de specifice. Inscripțiile, mesajele secrete… câte și mai câte care așteaptă să fie remarcate și descifrate…

- Cum ai descrie influența franceză în arhitectura sau cultura orașului, având în vedere background-ul tău de profesor de franceză?

- Ah, Iașul este profund francofon în poveștile lui - de la Berthelot și Sarah Bernhardt până la Maria Cantacuzino de Chavannes și Hermione Asaki Quinet… Simbolic, însă, faptul că statuia - bornă zero a orașului, cea a lui Ștefan - aparține aceluiași imens sculptor francez - Emmanuel Frémiet -, ca și Ioana d’Arc din Place des Pyramides de la Paris, ca și Simon Bolivar, comandat de statul bolivian, sau Arhanghelul Mihail de pe Abația Mont Saint-Michel, faptul acesta mi se pare extravagant și uluitor…

- Care sunt locurile preferate în Iași pentru a te relaxa și a te conecta cu natura sau cu trecutul orașului?

- Suferința mea cea mare e că nu există în Iași, cu adevărat, un parc în care să te poți refugia și reculege, în afara Grădinii Botanice, și încă… Ca atare, pentru mine, odihna minții, o găsesc în satul Munteni, în preajma bisericuței lui Vasile Lupu, în cimitirul căreia sunt străbunicii și bunica mea. Sau la Frumoasa, în curtea grădină a celor opt măicuțe de acolo… altfel spus în locuri mai retrase.

„Aș încuraja pe toată lumea care vine la Iași să-și ia răgazul unei plimbări în compania unui povestitor urban, din care orașul are cu asupra de măsură

- Cum crezi că se pot îmbina pasiunea pentru literatură și istorie într-un tur ghidat prin Iași?

- Nimic mai simplu. În niciun tur nu scap prilejul de a căra un rucsac de cărți - să mă credeți pe cuvânt. Am și nenumărați martori… și cum ar putea fi altfel, când cărțile sunt sursa mea de informare principală? Sunt de istorie, mai ales, dar și de literatură adevărată. Căci cum să vorbești despre Zlataust fără Ulița copilăriei lui Teodoreanu… Cum să vorbești despre iubire fără versurile lăutărești ale primului, alături de Enăchiță Văcărescu, poet român - Costache Conachi… Cum să închipui nunțile domnești ale Mariei Radziwill și Ruxandrei Hmelnițchi, fiicele lui Vasile Lupu, fără Trecutele vieți de doamne și domnițe ale lui Gane? Imposibil, nu-i așa?

-  Care sunt evenimentele culturale sau tradițiile locale pe care le recomanzi turiștilor să le experimenteze în timpul vizitei lor în Iași?  

- Un spectacol la teatru sau la operă, o vizită prin galeriile de artă, cele a(rt)tipice mai cu seamă, un concert la Filarmonică, deși deplâng lipsa unei săli adecvate pentru aceasta. Și, desigur, aș încuraja pe toată lumea care vine la Iași să-și ia răgazul unei plimbări în compania unui povestitor urban, din care orașul are cu asupra de măsură. E un act de cultură adevărată ! Lucru valabil și pentru ieșeni - dac-ați ști câte nu știm despre propriul nostru cuib! Cât despre tradiții - cu siguranță nu comerțul așa-zis tradițional stradal. E cea mai tristă imagine provincială pe care o putem da despre Iași. În schimb, o vizită la muzeul de etnologie din Palatul Culturii, unde există muzeografi care-ți pot desluși ascunzișurile cutelor brodate ale unei ii, tradițiile multietnice ale Iașului de altădată la Muzeul Municipal, asta da, recomand din tot sufletul!

- Ce fel de experiențe culinare consideri că ar trebui să facă parte din experiența unui turist în Iași, având în vedere sensibilitatea ta și aprecierea pentru detalii?

- Iașul este, desigur, orașul hanurilor și poloboacelor pline de vin ghiurghiuliu, numai bun pentru sarmalele și pârjoalele moldovenești. De aceea, să mulțumim Cerului că timpul a avut îngăduință măcar cu Bolta Rece, dacă vestitul Trei Sarmale deocamdată e între a fi și a nu fi. Orașul acesta, însă, evoluează și se acordează tot mai mult la tendințe noi, caracteristice unor oameni ai timpurilor noi. Fine dining, cafenele șic, cochete îndărătul ochelarilor fumurii ai parasolarelor pariziene, cofetării năstrușnice, wine baruri care propun experiențe rafinate… Chiar și Petru și Luca sunt cei doi grozavi apostoli ai covrigilor noștri de toate zilele. Iașul berii, Iașul lui Tăt Normal, Iașul ascuns în băcănii și magazine de nișă alimentară gustoasă și sănătoasă. Diversitatea se înstăpânește în oraș, sub mărci locale sau internaționale!

„Poveștile Iașului au gura de aur a povestitorului lor

- Care sunt basmele sau anecdotele tale preferate despre oraș, pe care le împărtășești adesea turiștilor?

- Povestea cea mai impresionantă pentru mine și pe care iubesc s-o spun de fiecare dată când îmi vine bine e cea a Mariei Canta de Chavannes, al cărei chip delicat, dar puternic veghează din înaltul Pantheonului francez și al Sorbonnei, ca și deasupra Senei, cu trăsăturile cioplite în piatră ale Sfintei Genoveva, patroana Parisului. Câți dintre noi știu aceasta? Pe de altă parte, anecdota cea mai suculentă e cea despre un Caragiale îndrăgostit la Iași și devenit, din pricina Amorului, un ridicol personaj… caragialesc. Ion Luca, Fridolina și scrisorile către amicul Missir sunt o pagină din cel mai autentic Caragiale…

- Cum crezi că poate influența o atitudine sensibilă și pasionată călătorii care vin să descopere frumusețile Iașului?

- Am mai scris undeva că poveștile Iașului au gura de aur a povestitorului lor. Respectul, iubirea, generozitatea, atenția, credința, pasiunea pe care acești povestitori urbani le pun în munca lor peripatetică nu pot decât scoate pe cel care acceptă provocarea din amorțirea convingerii că Iașul nu mai are ce oferi nou, nu pot decât să exalte și entuziasmeze sufletul poate blazat, nu pot decât să schimbe o anume percepție eronată, despre un oraș incomparabil cu Oradea, Cluj sau Sibiu… Dar pentru aceasta este nevoie, repet, de respect, atenție, generozitate, credință față de acest vechi oraș, și mai ales de iubire și pasiune. O nimica toată, nu-i așa?

„Am o foarte bogată activitate de traducător pentru editurile Polirom, Cartier și Junimea, precum și de autor de culegeri de exerciții specifice sistemului bilingv francofon din România - toate la Polirom. Astăzi, mă joc de-a scrisul - proiecte mici, precum cele propuse de Hotel Pleiada: Crăițele Iașului, care, într-o nouă ediție, va aduce în prin-plan încă 10 doamne ale orașului. Deci 20 cu toatele. Apoi textul extrem de lapidar din albumul foto Iași. Întotdeauna de poveste. Lapidar, dar care încearcă să dea un sens de plimbare prin Iași și o logică unitară albumului în sine. Colaborarea, însă, de care sunt extrem de mândră este cea de la Editura Junimea, într-un proiect al doamnei Elvira Rotundu, de Ghid al orașului pentru uzul școlar. Și, cum editurii i-a plăcut să vorbească altfel despre Iași, va continua, cu un proiect amplu și total inedit, dar despre care, sunt sigură, vom vorbi la momentul potrivit” - Sorina Dănăilă

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei