„Îmi plac oamenii, viața și arta”

e2410c32-5516-4a9c-905e-4b20b2fc0f52

Dimensiune font:

| 19-03-2023 09:13

  

Dialog cu managerul Spitalului Clinic CFR Iași, medicul primar pneumolog Elena Cristina Mitrofan

Aflat la început de drum ca manager al Spitalului CFR Iași, dr Elena Cristina Mitrofan are planuri mari și provocări pe măsură, pe care am încercat să le aflăm în cadrul unui dialog.

- Ați început un mandat cu multe provocări. Unitatea medicală va trece prin schimbări, urmând a avea alți administratori (Universitatea de Medicină și Farmacie și Primăria Iași – nr.r). Cum vedeți dvs evoluția? Cum vor afecta personalul noile decizii și ce beneficii vor avea bolnavii?

- Mi-aș dori să vă răspund simplu la aceste întrebări, că va fi bine. Este o provocare pentru mine, mai ales că eu sunt la primul mandat într-un spital public important, un spital mare, dar și o mândrie. Onoarea noii funcții mă obligă să duc corabia până la capăt spre destinația pe care o are și nu vreau să existe perturbări în trafic. Trebuie să lăsăm ca timpul să își spună cuvâtul, nu trebuie să ne lăsăm influențați din punct de vedere emoțional. Așteptăm decizia Comisiei Interministeriale care a fost delegată de către primul-ministru să își facă treaba în ceea ce privește transferul unitților spitalicești din proprietatea Ministerului Transporturilor către entități locale. Cât privește personalul, există o anumită stare de neliniște, este normal, suntem oameni, avem întrebări. Îngrijiorarea este firească, dar noi ne menținem stabilitatea. Nu există perturbări în spital în ceea ce privește activitatea.

- Detaliile oferite vin și ca asigurări pentru bolnavi că nu vor avea de suferit.

- Desigur, calitatea actului medical nu trebui să scadă astfel încât spitalul să rămână la un nivel medical înalt și să se poată conduce la fel de bine ca și până acum, să nu depindă financiar de alte structuri. Eu cred că dacă vom aborda situația în mod optimist și cu încredere astfel încât să prevenim anumite situații, lucrurile vor fi de bun augur pentru unitatea medicală.

- Ca manager, aveți planuri mari pentru spital. Cum le vedeți implementate?

- Am avut o moștenire bună pe care am primit-o de la foștii manageri, cu foarte multă aparatură bine pusă la punct, cu o structură solidă a clădirilor. Nu necesită reabilitări mari, există proiecte în derulare pentru reabilitarea termică pe care ne dorim să le ducem la bun sfârșit. Mai avem proiecte dedicate sălilor de operații și vrem să îmbunătățim baza materială, tehnologică cu tot felul de sisteme necesare desfășurării bune a activității medicale. În prim plan se află pacientul și nu vom uita niciodată acest lucru. Este centrul universului nostru.

- Dar ca medic pneumolog ce v-ați propus?

- Îmi doresc să cresc adresabilitatea în spital în special pe patologiile respiratorii, inclusiv pe cele infecțioase, poate mai puțin TBC, mai ales pentru patologiile non-infecțioase, cum ar fi fibrozele pulmonare, mai ales că avem un colectiv minunat cu care putem face staffuri interdisciplinare care pot manageria foarte bine astfel de cazuri. De asemenea, această susținere ar veni și pentru cei care suferă de cancer bronho-pulmonar, astm și bronșitele cronice, dar și multe alte boli care pot fi tratate cu succes în Spitalul Clinic CFR. Nu ne-am gândit doar la pneumologie, să știți. Avem în vedere să dezvoltăm mult mai multe specialități. Vrem să aducem cardiologi, endocrinologi, să dezvoltăm sectorul de dermatologie și să facem unul de dermato-cosmetologie, dar și un altul de dermato-pediatrie astfel încât să devenim un punct de referință. Spitalul Clinic CFR are o poziție strategică și dispune de toate condițiile din punct de vedere al locației, dispozitivelor medicale și personalului astfel încât putem deveni o unitate de elită.

„Cred că Dumnezeu m-a iubit

- Aș schimba registrul în cel personal. Ca medic, v-ați simțit vreodată marginalizată din cauza statututului de femeie? S-a tot discutat despre acest aspect în ultima perioadă.

- Este o întrebare delicată pentru care nu mi-am pus foarte multe probleme până de curând. Într-adevăr, în ultima perioadă se discută tot mai des despre acest aspect. Probabil că una dintre cauze vine și din educația timpurie a femeilor care a dus la o acceptare a unor condiții. Nu ne-am pus prea multe întrebări existențiale, dar unele aspecte s-au lămurit după interacțiunea cu alte doamne doctor din țări unde într-adevăr există discriminare. Noi beneficiem totuși de o egalitate de șansă. Raportându-mă la ceea ce avem noi în România, cred că suntem privilegiate. Există unele mici derapaje, dar sunt izolate. Din punctul meu de vedere, nu ar trebuie să facem prea mult caz decât atunci când se depășesc anumite limite ale acceptării umane. Încercând să trecem cât mai senin prin viață și profesie, respectându-ne și nepermițând atacuri la libertatea noastră, putem trece și prin astfel de mici confruntări. Dacă te implici prea mult și te victimizezi apar alte neajunsuri – nu mai ești atentă, nu-ți mai faci treaba așa cum este bine și totul pică în derizoriu. Ideea este să avem mereu o conduită frumoasă, să fim foarte binepregătite, să ne raportăm la ceea ce fac specialiștii de top. Să avem curaj și încredere.

- Familie și carieră. Cum ați reușit să păstrați echilibrul?

- Nu poți fi avea rezultate profesionale bune dacă nu ai o viață personală echilibrată. Mi-am dorit foarte mult o familie și copii, sunt o norocoasă că le am pe amândouă. Cred că Dumnezeu m-a iubit, am avut și îndrumarea Lui în tot ceea ce am făcut. I-am simțit mereu sprijinul.

„Îmi este suficient să știu că am ajutat oamenii”

- Într-o lume a divergențelor, în care domnii par să domine, ce rol vă oferiți?

- Acela de mediator, încercând să ducem la bun sfârșit un conflict, intervenind cu farmecul și delicatețea noastră, să aducem puțin din energia noastră în tot ceea ce facem. Sigur că sunt situații când aceste daruri feminine nu se regăsesc, dar până la urmă logica și bunul-simț trebuie să domine.

- Exceptând meseria, care sunt marile bucurii ale vieții dvs? Ce vă face sufletul să cânte?

- Copiii, în primul rând. Nu există viață fără ei, fără familie, fără domnul meu care ne aduce un echilibru imens. Bărbații au și ei rolul lor important pentru că femeile nu pot exista singure. Suntem complementari unul altuia și asta aduce frumusețea vieții de familie, faptul că ne putem ajuta, consilia, sprijini.

- Vă place arta. Dacă ar fi să fiți portretizată pe o pânză, cum v-ar plăcea să arate finalul?

- În niciun caz în stil renascentist, în care să pozez. Sunt o ființă dinamică și m-aș vedea integrată pe o pânză suprarealistă, reprezentată mai mult de ceea ce realizez eu. Sau poate nu m-aș vedea într-un tablou, îmi este suficient să știu că am ajutat oamenii, că am avut contribuții la dezvoltarea unei anumite științe. Sunt un om căruia îi plac oamenii, viața, arta.

A consemnat Maura ANGHEL

Interviul complet poate fi urmărit aici -- www.ziarulevenimentul.ro/diverse/interviul-zilei

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ENVIROTECH CONSULT S.R.L – derulează, începând cu data de 08 august 2024, proiectul „DEZVOLTAREA ACTIVITĂȚII FIRMEI ENVIROTECH CONSULT S.R.L.”, cod SMIS 314597
25/11/2024 09:48

 COMUNICAT DE PRESĂ  Data: 25.11.2024 LA LANSAREA PROIECTULUI ”DEZVOLTAREA ACTIVITĂTII FIRMEI ENVIROTECH CONSULT S.R.L.”

Doi pumni daţi, trei ani de puşcărie primiţi
25/11/2024 08:58

 Întamplarea ce i-a adus atata ghinion popricăneanului s-a petrecut in seara de 19 mai 2023. Tanărul lucrase toată ziua in gospodăria consăteanului Iulian A., pe care-l ajutase să taie nişte l ...

 O păşcăneană a bătut un bărbat şi i-a sustras telefonul
25/11/2024 08:55

Păşcăneana Rada A. şi iubitul ei, Florin S., au fost trimişi in judecată pentru săvarşirea infracţiunilor de „talhărie calificată”, respectiv „lovire sau alte violenţe”, fapt ...

Doi soţi din Iaşi au demarat o afacere de turism sexual
25/11/2024 08:48

Prin incheierea finală de vineri, 22 noiembrie, judecătorul de cameră preliminară a dat undă verde intr-un nouă proces de proxenitism, inculpaţi fiind soţii Cătălin şi Andreea N., plus taximetristul ...

Magistraţii i-au împlinit dorinţa. L-au băgat la zdup pe un hârlăuan ce înjurase un poliţist
25/11/2024 07:59

Oprit şi legitimat decătre agentul de poliţie Dumitru D., tanărul a devenit recalcitrant, s-a pus ope injurat şi ameninţat. Nici după ce a fost imobilizat şi dus la secţie, nu s-a potolit. Dimpotriv ...

Echipamente informatice noi în școlile ieșene
25/11/2024 07:58

* Primăria investeste 5 milioane de euro pentru achizitionarea in scoli a 1.379 de display-uri (table) interactive si 1.379 de suporturi pentru display, 1.155 de calculatoare all-in-one, 231 de laptopuri, 1.36 ...

Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei