A început imunizarea cu a treia doză!
Dimensiune font:
* ieri s-a dat startul imunizării cu a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 * * din cei peste 200 de pacienţi COVID internați la Spitalul de Boli Infecţioase din Iași, niciunul nu este vaccinat * toţi pacienții aflați acum în spital au forme medii şi severe, cu necesar maxim de oxigen * pentru a face faţă situaţiei, medicii rulează pacienţii între ATI şi saloanele spitalului
A început imunizarea cu a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 și primul beneficiar de la Iași a fost, ieri, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, dr. Florin Roșu. Acesta a primit doza de vaccin, de dimineață, în centrul de vaccinare din cadrul unității spitalicești, centru care a fost reoperaționalizat și care este destinat vaccinării corpului medical care-și desfășoară activitatea în cadrul spitalului. „Administrarea celei de-a treia doze a fost așteptată și dorită de cadrele medicale. Eu am fost, din nou, cel mai norocos ieșean, beneficiind primul de această a treia doză. Am convingerea că rata de vaccinare în cadrul personalului spitalului nostru va depăși și de această dată procentul de 90%. Susțin în continuare că vaccinarea este principala armă în această luptă pandemică”, a declarat acesta.
Totodată, medicul a revenit și cu un îndemn pentru pacienți, îndemn care vine pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectări din ultimele zile, dar și a gravității acestora. „Traversăm o perioadă dificilă, suntem într-un trend ascendent în ceea ce reprezintă incidența îmbolnăvirilor, de aceea vin cu următorul îndemn: nu tratați niciun simptom cu indiferență, țineți legătura cu medicii de familie, aliații noștri în această luptă și nu temporizați prezența la spital”, a mai declarat acesta.
Ieri, la Iași au fost raportate 389 cazuri noi de infectări cu virusul SARS Cov2, aproape dublu față de ziua precedentă când au fost 204.
Niciun pacient vaccinat la Infecțioase!
Din martie 2020, de la debutul pandemiei de COVID-19, la Spitalul de Boli Infecţioase au fost îngrijiţi peste 8.000 de pacienţi, 15 dintre aceștia fiind vaccinaţi. Spre deosebire de marea majoritate, niciunul dintre cei vaccinaţi nu a necesitat internare în terapie intensivă. „La terapie intensivă sunt 15 pacienţi, două locuri sunt libere, dar avem în îngrijire pe sector alţi cinci candidaţi pentru admisia la ATI. Îngrijirea lor este realizată multidisciplinar, de medici de terapie intensivă şi medici infecţionişti. În ultima perioadă, am făcut un rulaj al pacienţilor între terapia intensivă şi sectoarele spitalului, astfel încât, în momentul în care un pacient are într-adevăr nevoie de îngrijire specifică de terapie intensivă să beneficieze de aceasta. Din nefericire, niciunul dintre pacienţii din terapie intensivă nu este vaccinat”, a mai spus dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Medicul crede că singura metodă eficientă de luptă împotriva aceste pandemii este vaccinarea, nu de a căuta suplimentarea numărului de paturi din terapia intensivă. Medicul ieșean a dat şi exemplul unuia dintre pacienţi îngrijiţi în terapie intensivă, un bărbat de 40 de ani, care până la momentul în care s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase nu a crezut în existenţa acestui virus, nu s-au vaccinat. „A petrecut aproximativ o lună de îngrijire în terapie intensivă. La un anumit interval de timp ne-am revăzut pentru a ne mulţumi. Şi mai mult decât atât, a făcut un gest care pe noi ne-a bucurat mai mult decât orice alt lucru. Împreună cu familia şi-a făcut vaccinul anti-COVID”, a povestit dr. Roşu.
Medicul crede că din cauza numărului mic de vaccinări, sub 30%, ne putem aştepta ca pandemia de COVID-19 să nu fie limitată la valul patru, şi că abia peste doi ani va fi elaborat şi produs un singur vaccin pentru această infecţie. Oana POPA, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau