A început numărătoarea inversă pentru spitalul regional mobil de la Lețcani
Dimensiune font:
* Iașul a alocat deja 10,3 milioane de euro pentru achiziția spitalului mobil * consiliile județene Bacău și Neamț au răspuns pozitiv solicitării de realizare a proiectului, sumele alocate fiind de 4,1 milioane de euro – Bacău, și 3,2 milioane de euro - Neamț * contribuția fiecărui județ a fost stabilită în funcție de numărul de locuitori
Consilierii județeni au aprobat astăzi alocarea a 10,3 milioane de euro pentru achiziția spitalului mobil destinat cazurilor diagnosticate cu Covid- 19. Suma reprezintă contribuția Județului Iași la realizarea acestui proiect care va fi implementat împreună cu consiliile județene din Neamț și Bacău. „În contextul actual pandemic se impune luarea de urgență a măsurilor de evitare a răspândirii virusului, testării și tratării pacienților infectați. Județul Iași este implicat în lupta cu acest inamic invizibil încă din prima zi. Spitalele din județ au adresabilitate regională. Pe lângă internarea cazurilor de coronavirus aici trebuie să fie tratați și pacienți cu alte afecțiuni. Este doar o chestiune de timp până când capacitatea de preluare a județului Iași, dar și a celorlalte unități medicale din Moldova va fi depășită. Analizând modul de intervenție al statelor care au trecut prin această criză, consider că una dintre cele mai bune măsuri pe care o putem implementa în Moldova este aceea de a instala facilități medicale mobile în afara marilor aglomerări urbane, cum este acest spital. Așteptăm în continuare implicarea financiară, nu doar declarativă, a altor administrații locale și județene”, a afirmat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
PNL: „Ne-am fi așteptat la mai multă transparență”
PNL consideră că inițiativa executivului Consiliului Județean, în contextul în care Iașul devine front regional în lupta împotriva răspândirii noului Coronavirus, este absolut necesară, iar implementarea acestui obiectiv trebuie realizată cu celeritate. „Apreciem reacția executivului la solicitările repetate ale grupului consilierilor județeni PNL de a aloca fonduri în direcția sistemului sanitar, insistențe manifestate încă de acum trei săptămâni. Este mandatoriu să luăm masuri pentru a ne pregăti pentru valul de îmbolnăviri estimat la finalul lunii aprilie - începutul lunii mai, cu angajamentul executivului de a face operational spitalul în maxim 30 de zile. Ne-am fi așteptat la mai multă transparență privind informarea consilierilor pe acest proiect important, din acest motiv am atras atenția asupra asigurării transparenței procedurii de achiziție publică, fie ea și accelerată. Euronest si Consiliul Județean Iași vor trebui să obțină sprijinul financiar al județelor vecine care și-au anunțat intenția de a susține realizarea spitalului, precum și toate avizele necesare pentru funcționarea lui. PNL a susținut în Consiliul Județean toate propunerile executivului privind măsurile de combatere a pandemiei, însă nu putem afirma că au fost luate în considerare proiectele noastre privind sprijinirea personalului medical și de specialitate, aflat în prima linie”, a precizat Romeo Vatră, liderul grupului consilierilor județeni PNL Iași.
Spitalul va ajunge la Iași complet echipat
Achiziționarea acestei unități mobile, în valoare de 17,6 milioane de euro, se va face prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST. Consiliile Județene Bacău și Neamț au răspuns pozitiv solicitării de realizare a proiectului, sumele alocate fiind de 4,1 milioane de euro - Județul Bacău și 3,2 milioane de euro, Neamț. Contribuția fiecărui județ a fost stabilită în funcție de numărul de locuitori.
Banii pot fi ulterior recuperați din fondurile europene alocate României de UE, special pentru acțiunile de prevenire și combatere a noului virus.
Pentru amplasarea spitalului, care va avea 250 de paturi, va deservi întreaga Moldovă și va ajunge la Iași complet echipat, este propus Parcul Industrial TransAgropolis de la Lețcani, situat pe drumul european E583, în afara aglomerării urbane, cu acces facil pentru transportul medical din celelalte județe ale Moldovei. În plus, locația beneficiază de toate utilitățile necesare funcționării unui astfel de obiectiv: apă, energie electrică, canalizare, 4 generatoare de curent electric, încălzire, platformă betonată existentă pe care poate fi amplasat spitalul.
Unitatea va dispune de o zonă specială pentru analize medicale și testarea pacienților, săli de operații, saloane de terapie intensivă cu o capacitate de până la 70 de paturi, depozite de materiale și echipamente medicale. Timpul de livrare a unei astfel de unități medicale mobile este de 15-20 de zile iar montarea durează între cinci și șapte zile.
Personalul medical va fi asigurat, prin detașare, de către județele implicate în proiect. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau