A început recensământul viitorilor şcolari
Dimensiune font:
* învăţătorii, profesorii şi educatorii bat din uşă în uşă * ei vor să afle câţi elevi vor fi înscrişi la şcoală în anii viitori
Dacă anul trecut cadrele didactice nemţene au fost implicate într-o recenzare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani, în ideea de a afla câţi copii şi câte clase pregătitoare sau clase întâi vor putea fi înfiinţate, anul acesta Ministerul Educaţiei lărgeşte marja de vârstă. Profesorii chestionează părinţii şi bunicii în legătură cu toţi copiii din familie cu vârste cuprinse între 0 şi 7 ani, pentru ca această bază de date să servească la constituirea planurilor de şcolarizare pe termen mediu şi scurt. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat ca instituţia pe care o conduce intenţionează să facă „un recensământ cât mai aproape de realitate”, pentru a ajunge astfel la o simplificare a procedurilor de înscriere în clasa pregătitoare, înscriere care se va face anul acesta într-o singură etapă, pe parcursul lunii martie.
De coordonarea recensământului se ocupă la nivel de judeţ Elena Laiu, inspectorul general şcolar adjunct, împreună cu inspectorii de la învăţământ preşcolar şi primar, Rodica Văideanu şi Victor Florin Dimon, iar la nivel de unitate de învăţământ conducerea şcolilor stabileşte comisia de recenzori din rândul cadrelor didactice.
„Unele şcoli au realizat deja acest recensământ încă de la începutul anului şcolar 2012-2013, iar acum revin doar să mai completeze acolo unde au apărut date noi, nou-născuţi sau copiii plecaţi între timp din ţară sau din localitate”, a precizat inspectorul Victor Dimon. „Din primele estimări ale ISJ Neamţ, bazate pe informaţiile culese din teritoriu, în judeţul Neamţ sunt 2.761 de copii care împlinesc 6 ani în perioada 1 ianuarie-21 august, alţi 1.459 împlinesc 6 ani în intervalul 31 august-1 septembrie. La metodologia privind clasa pregătitoare încă se lucrează, dar s-ar putea ca toţi aceşti peste 4.000 de copii să fie cuprinşi în astfel de clase”.
În realizarea recenzării populaţiei şcolare se realizează şi o bază de date cu informaţiile de la birourile de stare civilă privind naşterile, colaborarea realizându-se, în special în mediul rural, şi cu asistenţa socială care ţine legătura cu familiile aflate în dificultate, unde de multe ori este necesară convingerea părinţilor pentru a-şi înscrie copiii la grădiniţă şi la şcoală.
Emilia Savin
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau