„Indiferent de vremuri, scrisul și semnătura olograf vor exista, iar expertiza grafoscopică va ține pasul”
Dimensiune font:
Dialog cu expertul criminalist Cristina Antohie
- Cum ai decis să te îndrepți către domeniul expertizei grafoscopice și cum a fost drumul tău în această carieră?
- Știi, când viața îți oferă lămâi, faci limonadă. La vechiul loc de muncă ajunsesem să fim plătiți de două ori pe an, ceea ce nu era OK și, atunci am decis că e momentul să o iau pe alt drum, chiar să mă reinventez dacă e nevoie. Și m-am reinventat, radical: am devenit expert criminalist – cu competența în expertiza grafoscopică, meserie care nu are nicio legătură cu ceea ce am profesat anterior. Bineînțeles, curiozitatea a avut un mare rol în această autoprovocare. Și nu mi-a părut rău nicio clipă că am pornit pe acest drum, experiențele profesionale alături de cele personale, contribuind din plin la omul care sunt acum, un om matur cu minte clară și suflet tânăr.
- Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în domeniul expertizei grafoscopice și cum le-ai depășit? Dar cel mai satisfăcător caz în care ai lucrat?
- Nu pot spune că există provocări mai mari sau mai mici, provocare maximă este de fiecare dată efectuarea expertizei, cu celeritate și imparțialitate, finalizată cu elaborarea unui raport de expertiză care relevă adevărul absolut, susținut prin argumentare științifică. Domeniul expertizei criminalistice, în general și al celei grafoscopice în particular, este incitant, nu are cum să devină rutină această activitate. În permanență ai de-a face cu cazuri noi, unele foarte complexe, fiecare raport de expertiză elaborat fiind el în sine rodul unei activități de cercetare, este o mare provocare pentru tine, ca și expert criminalist, să ții cont permanent de deontologia profesională în vederea stabilirii concluziei pertinente, imparțiale, ce relevă, așa cum am mai spus, adevărul absolut. Satisfacția feedback-ului pozitiv, adică atunci când ți se confirmă că raportul tău, concluzia scrisă acolo, a ajutat în mod nemijlocit în stabilirea adevărului, este maximă și un imbold să mergi mai departe pe acest drum, nu chiar ușor întotdeauna, de fapt mai niciodată. Dar dacă faci cu pasiune ceea ce faci, acest greu devine mai ușor de trecut.
- Ce tipuri de clienți ai avut de-a lungul carierei tale în expertiza grafoscopică și care sunt cerințele specifice ale acestora?
- Corect, în acest domeniu, le spunem „beneficiari” ai rapoartelor de expertiză criminalistică, aceștia fiind reprezentați exclusiv de organele judiciare în cazul expertizei instituționalizate, alături de persoane juridice, persoane fizice, notariate, cabinete de avocatură, în general orice entitate, în cazul expertizei criminalistice autorizate. Indiferent de situație, cerințele beneficiarului sunt aceleași: obiectul expertizei în care sunt stipulate obiectivele la care trebuie să răspundă expertul criminalist ce efectuează expertiza dispusă/solicitată.
- Cum gestionezi presiunea și responsabilitatea asociată cu lucrările de expertiză grafoscopică, în special când sunt implicate cazuri sensibile sau cu implicații juridice?
- Doar prin implicare și deontologie profesională, imparțialitate, opinii personale susținute prin argumente solide.
- Cum îți îmbini viața profesională în expertiza grafoscopică cu viața personală și care sunt strategiile tale pentru a menține un echilibru între cele două?
- Când începe „viața personală”, cea „profesională” rămâne obligatoriu la birou. Îmi aduc aminte că, la începutul carierei de expert criminalist, mă implicam și emoțional, ceea ce nu era deloc corect nici din punct de vedere profesional și nici personal, dar cu timpul m-am vindecat, chiar destul de repede.
- Cum crezi că s-a schimbat sau va evolua domeniul expertizei grafoscopice în viitor, având în vedere progresul tehnologic și schimbările sociale?
- Indiferent de vremuri, scrisul și semnătura olograf vor exista, iar expertiza grafoscopică va ține pasul. Asta e părerea mea. La momentul de față, metodele expertizării grafoscopice au evoluat foarte mult, față de începuturi când experții aveau la dispoziție doar un microscop și proprii ochi.
- Care sunt abilitățile și calitățile cheie pe care le consideri esențiale pentru a reuși în domeniul expertizei grafoscopice?
- Abilitățile le deprinzi prin perfecționare și mult lucru, deci experiența. Cât despre calități cheie, părerea mea este că trebuie să ai fler, acea viziune, să fii făcut pentru această meserie. Trebuie să vezi printre rânduri, printre litere, prin tot, să știi cum să coroborezi tot ce identifici.
- Cine este femeia Cristina Antohie și cine este profesionistul creat de ea?
- Femeia Cristina Antohie este soție, mamă, bunică și unul dintre importanții lianți ai familiei, omul care a fost atras în Inner Wheel de dorința de a ajuta și de a face bine, necondiționat. Profesionistul Cristina Antohie este expertul criminalist autorizat Cristina Antohie, înscrisă la Ministerul Justiției în Tabelul cu experți criminaliști autorizați publicat în Monitorul Oficial al României.
A consemnat Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau