„Jurnal din anii ciumei”, după 30 de ani cu Liviu Antonesei
Dimensiune font:
Sub sloganul „Hai să citim împreună!”, eseistul, poetul și universitarul Liviu Antonesei își lansează vineri, 14 februarie, cea mai recentă apariție editorială. Este vorba despre cartea „Jurnal din anii ciumei”, reeditată după 25 de ani la editura Cartea Românească Educațional. Despre carte vor vorbi editorul Vasile Burlui, jurnalistul Cornel Simighian și universitarul Daniel Șandru, cercetător al fenomenului `89. Evenimentul ce va avea loc la Librăria Cartea Românească Educațional, din Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr 2, va începe la ora 18:00 și va fi moderat de Paul Gorban. „Jurnal din anii ciumei este practic o relatare a ultimilor trei ani ai regimului comunist, cei mai siniștri. Nu este un jurnal intim, este un jurnal despre ceea ce se întâmpla în nebunia aceea în care intrasem și prin care încercam de fapt să înțeleg ce se întâmplă”, spune scriitorul Liviu Antonesei.
Cine uită trecutul este obligat să-l repete, spunea Emerson. Notaţiile lui Liviu Antonesei, reunite sub titlul inegalabilului maestru al ironiei şi sarcasmului care a fost D. Defoe, au chiar această menire: să ne îndemne să nu pierdem din memorie faptul că, în întregul său, comunismul este o formă de boală ruinătoare, necruţătoare şi contagioasă. O epidemie care îşi merită numele de „ciumă roşie”, aşa după cum şi fascismul a fost numit pe drept cuvînt „ciumă brună”.
Liviu Antonesei este licenţiat în psihologie-sociologie şi doctor în ştiinţele educaţiei al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. Scriitor, cercetător ştiinţific, jurnalist de presă scrisă, radio şi televiziune. Titular al mai multor rubrici la publicaţii din ţară şi din SUA, Canada, Franţa. Realizator de emisiuni la Radio Iaşi şi Antena 1 Iaşi. A debutat în 1988 cu volumul „Semnele timpului”, eseuri, şi a publicat zece volume de literatură şi despre literatură: poezie, proză, eseuri. Liviu Antonesei a publicat volume de poezie: „Pharmakon”, 1989; „Căutarea căutării”, 1990, Premiul pentru poezie al USR; „Apariţia Eonei şi celelalte poeme de dragoste culese din Arborele Gnozei”, 1999; „Dispariţia şi eternitatea Eonei”, „Un taur în vitrine de piatră”, „Poemele din zorii amurgului” etc. Liviu Antonesei a publicat volume de eseu: „Semnele timpului”, 1988 (ediţie online Liternet, 2006; a doua ediţie onpaper Princeps Edit, 2006); „Jurnal din anii ciumei”, 1987-1989, Încercări de sociologie spontană, Polirom, 1996; „O prostie a lui Platon. Intelectualii şi politica”, 1997; „Despre dragoste. Anatomia unui sentiment”, 2000 (ediţie online Liternet, 2004), „Literatura, ce poveste! Un diptic şi câteva linkuri în reţeaua literaturii”, 2004. La Ideea Europeană, autorul a publicat o antologie „La Morrison Hotel” în Colecţia Ediţii Definitive etc.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau