„Marea Dictare”, o adevărată provocare pentru ieșeni!
Dimensiune font:
* „Marea Dictare” a fost o adevărată provocare pentru persoanele care au venit ieri, în Parcul Expoziţiei, să sărbătorească Ziua Limbii Române * o mare provocare a fost şi pentru juriu, format din profesori de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” * participanţii cu cele mai bune rezultate au fost răsplătiţi cu premii * toţi cei care au venit joi în Parcul Expoziţiei au primit câte o diplomă de participare
Cei care au venit la „Marea Dictare”, au avut de scris cât mai corect un fragment din romanul „Moromeţii”, de Marin Preda, şi un alt fragment din „Amintirile” marelui Ion Creangă.
Pentru unii nu a fost deloc uşoară testarea abilităţilor de scriere după dictare, verificarea cunoştinţelor gramaticale şi de ortografie, aşa că fie au dat lucrările goale, fie au avut greşeli care au fost încondeiate cu pixul de culoarea roşie, fie au scris pur şi simplu „Dictaţi prea repede”.
A fost şi de înţeles, pentru că iniţiativei inedite au răspuns persoane cu vârste chiar şi de 80 de ani.
Ştefania, o fetiţă de 8 ani, elevă la Şcoala „Mihai Dumitriu” din Valea Lupului. „Am venit să mai învăţ să scriu. A fost o experienţă frumoasă. Poate am să mai vin şi la anul”, a spus Ştefania.
De inedita experienţă s-au bucurat şi adulţii. „A fost foarte frumos, experienţa asta e inedită, şi am avut noroc că a ţinut şi vremea cu noi. Parcă a făcut parte din echipă. După atâţia ani de la terminarea şcolii, mâna începuse să-mi tremure, nu mai reuşeam să ţin ritmul, dar mi-am revenit. Astfel de legături sunt utile. Întăresc legăturile dintre oameni, îi ajută să socializeze, nu mai există vârstă, funcţii. Ar trebui mai multe astfel de evenimente organizate pentru copii dar şi pentru noi cei care aproape am uitat de copilărie”, a spus Mihaela, una dintre persoanele care au participat la concurs.
Evenimentul nu a fost organizat întâmplător - joi a fost „Ziua Limbii Române”
Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” şi Consiliul Judeţean Iaşi. Nici locaţia nu a fost aleasă întâmplător. Parcul Expoziţiei nu este doar un loc deosebit al urbii ieşene. Puţini sunt cei care ştiu că acum aproape 100 de ani autorităţile au vrut să sărbătorească unirea cu Basarabiei cu ţara mamă. „Limba română are o anumită rigoare. Pentru aceasta milităm astăzi, pentru revenirea la o scriere corectă, la rigorile ortografiei înţelese după tratatul Academiei Române. Este şi o încercare a noastră, a Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi, de a sensibiliza publicul larg cu privire la cuvântul scris în cărţi, pentru că deocamdată singurele depozitare ale limbii adevărate sunt cărţile, textul scris editat de edituri profesioniste, redactat. Textele scrise de mass media şi reţelele de socializare s-au îndepărtat de rigorile iniţiale care existau acum 30-40 de ani”, a spus Dan Doboş, managerul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Asachi” din Iaşi, organizatorul evenimentului.
Profesorii de limbă şi literatură română spun că dictarea a fost şi rămâne un exerciţiu provocator prin care se atrage atenţia că limba rămâne cel mai important instrument de comunicare şi liantul în relaţionarea dintre oameni. „Exerciţiul de dictare de astăzi este nu doar simbolic, ci şi practic, pentru că ne pun în valoare aceste competenţe. Totodată, atrage atenţia că limba română literară se dezvoltă în şcoală, competenţe pe care de-a lungul vieţii trebuie să le menţinem citind, practicând scrisul, scrisul de mână, care este foarte important, şi, de ce nu, participarea la astfel de evenimente. Întotdeauna sunt persoane care au competenţe de comunicare scrisă sau orală în limba maternă. Ar trebui ca astfel de probleme să fie reduse până la ieşirea din programul de şcolarizare. Iniţiativa de a duce şi în anii de liceu orele de gramatică, nu doar studiul literaturii, conduce către un control mai bun al acestor competenţe”, a spus Luciana Antoci, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
Juriul a fost format din Constantin Dram, prof.univ.dr la Facultatea de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, lect. univ. dr. Livia Iacob, de la Facultatea de Litere a UAIC, şi scriitorul Marius Chelaru, membru al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi. „Ziua limbii române este un eveniment de excepţie pentru orice om care s-a născut şi gândeşte în limba română. Este foarte importantă ideea de limbă şi ar trebui să ştim cu toţii că de-a lungul istoriei au existat mereu popoare şi populaţii. Au fost foarte multe lucrări, textele au fost grele pentru cei care în timp au pierdut exerciţiul scrierii după dictare, dar a fost benefici exerciţiul în sine şi bucuria de a fi aici”, a spus preşedintele juriului, Constantin Dram. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau