„NOi Și VECHi”. Tradiții redesoperite prin sunete străvechi și pasiune modernă

reportaj1-IS
reportaj2-IS
reportaj3-IS

Dimensiune font:

| 19-09-2024 18:12

 

provin din medii diferite, dar au fost uniți de dragostea pentru muzică și autenticitate * sunt economiști, IT-ști, medici, arhitecți și cântă la instrumente vechi precum cavalul, tilinca, drâmba, cornul, doba * împreună au format o trupă și culeg folclor în sate din multe locuri din țară * cântă, adună datini, obiceiuri, povești, porturi, instrumente vechi și încearcă să redescopere ceea ce cândva poate am pierdut ca neam

Într-o lume tot mai agitată și modernizată, un grup de oameni inimoși a ales să se reîntoarcă la rădăcini și au format o trupă de muzică tradițională - „NOi și VECHi”, un proiect născut din pasiunea pentru folclorul autentic. Proiectul a prins viață în 2022, în plină pandemie. Cei care i-au dat suflu provin din medii diferite, dar au fost uniți de dragostea pentru muzică și autenticitate. Arhitectul Bogdan Curelariu este una dintre persoanele care, prin proiectele sale muzicale, reușește să îmbine profesia sa cu pasiunea pentru tradiții. „Cu toată distanțarea socială pe care o impunea, pandemia pe NOi ne-a unit. Atunci ne-am găsit unul pe altul. Pandemia ne-a făcut pe mulți să ne întoarcem la rădăcini și la lucrurile care contează cu adevărat. Imediat după pandemie, m-a alăturat prietenilor de la Subcarpați în proiectul inițiat de ei, Tot Ce Suflă. Împreună cu alți pasionați , am participat la câteva workshop-uri prin țară și acolo mi-am stârnit dorința de a învăța să cânt la caval. Fiind destul de rare întâlnirile Tot Ce Suflă, am decis să merg la un curs de caval organizat în Iași. Acolo ne-am întâlnit mai mulți oameni cu profesii diferite: economiști, medici, IT-iști, dar toți cu o pasiune comună - muzica tradițională cât mai autentică. De acolo lucrurile au explodat. Am simțit nevoia să ne alegem un nume, iar la prima noastră șezătoare am zis că având în vedere că suntem aici membri NOi Și VECHi… s-a ajuns la numele grupului”, a spus Bogdan Curelariu.

Muzica și arhitectura sunt foarte asemănătoare din mai multe aspecte: ritm, compoziție, creativitate, simț, matematică, evoluție, istorie”

Un alt proiect muzical ce a luat naștere de curând se numește Arhaic BEATS și l-a fondat împreună cu colegul său Tazz, adică Dionisie Ionuț Ionescu. „Ne propunem să ne jucăm cu cajonul, cavalul, tilinca, drâmba și tot ce ne mai cade în mână. Am fondat Arhaic BEATS pentru a pune laolaltă beat-urile de toate felurile și instrumentele arhaice, în principal românești. Batem țara și festivalurile în lung și-n lat, în căutarea întâlnirilor cu muzica experimentală, cu oamenii care o iubesc”, a continuat Bogdan Curelariu. La o primă vedere, meseria lui de arhitect nu are a avea nicio legătură cu pasiunea pentru muzica tradițională, însă din afară lucrurile se văd total diferit. La mine se îmbină foarte bine și sunt unul din norocoșii care muncesc din plăcere. Sunt bucuros de profesia de arhitect și mă regăsesc total în aceasta. Practic arhitectura, arhitectura de interior și design de cel puțin 16 ani. Consider că muzica și arhitectura sunt foarte asemănătoare din mai multe aspecte: ritm, compoziție, creativitate, simț, matematică, evoluție, istorie etc. Din toate genurile muzicale rezonez destul de bine cu muzica arhaică, tradițională, cu folclorul autentic. Când sună cavalul pe vrană simt parcă rădăcinile neamului românesc și legătura cu strămoșii noștri”, a continuat arhitectul.

Muzica este un vehicul perfect pentru a transmite nu doar emoții, ci și valori, tradiții care pot fi păstrate și dăruite noilor generații. Când s-au întâlnit la primele șezători, au observat că nu doar cântau împreună, ci și dansau pe ceea ce cântau. „Ceva se trezea în NOi, chiar dacă nu avem amplificatoare și cântam doar la instrumentele arhaice, fără nici o boxă sau altceva care să băgăm în priză. Șezătorile sunt niște întâlniri de inimă, în care învățăm unii de la alții. Există o putere a grupului, o putere a lui NOi, care vine în mod clar din ceva VECHi. Șezătoarea lega satul, îi făcea pe oameni să se simtă parte din ceva mai mare, din universul comun, din lume”, a zâmbit ieșeanul. În timp, s-au strâns din ce în ce mai mulți membri care apreciază aceste lucruri, iar comunitatea lor a tot crescut. Împreună merg și culeg folclor în sate din multe locuri din țară. „Adunăm datini, obiceiuri, povești, porturi, instrumente vechi și încercăm să redescoperim ceea ce cândva poate am pierdut ca neam. Promovăm meșterii populari de instrumente, de porturi și obiecte tradiționale”, a spus și economistul Ciprian Alexa, un alt inițiator al trupei. Au început în zona Iașului, dar au ajuns în multe alte locuri din țară, de multe ori și la românii din Republica Moldova, unde s-au alăturat unei adevărate caravane prin sate. „O experiență transformatoare! Încercăm să dăm un suflu nou în satele românești, dar acest suflu nou este de fapt foarte, foarte VECHi. NOi nu facem decât să îl redescoperim împreună cu oamenii satelor”, am mai aflat de la Bogdan Curelariu.

Simțeam că fluierele copiilor sunt ascultate nu doar de NOi, ci și de bunicii și străbunicii noștri”

Grupul lor a fost invitat și în școli, în cadrul orelor din Săptămâna Altfel, ca să le arate copiilor aceste instrumente străvechi, să le aprindă dragostea pentru folclor. Le prezintă instrumente tradiționale precum cavalul, fluierul, tilinca, tulnicul, drâmba, cobza, doba și copiii sunt foarte receptivi. Unul dintre cele mai frumoase momente a fost atunci când au adunat peste 20 de fluiere donate de membri comunității și realizate de un meșter popular. Membrii trupei au fost în sat să le dăruiască micuților și să-i învețe să cânte la fluier. Copiii au fost fascinați, iar când trupa a plecat, pe ulițe se auzeau cântecele la fluier, iar satul era din nou viu, ca odinioară! „Simțeam că fluierele copiilor sunt ascultate nu doar de NOi, ci și de bunicii și străbunicii noștri. Așa încercăm să revenim la sistemul de valori cu care NOi am crescut. Deși nu ne considerăm artiști profesioniști, grupul nostru a reușit să colaboreze cu nume mari ale muzicii, care promovează muzica tradițională, în frunte cu frații noștri de la SUBCARPAȚI, pe care îi susținem necondiționat sau nume mari, precum Tudor Ungureanu. Am cântat la festivaluri precum Electric Castle sau WoodScape. Și am dus muzica veche în Diaspora, care tânjește după tot ce este românesc și autentic”, și-a urmat povestea arhitectul pasionat de muzica veche. El reușește foarte bine să îmbine meseria cu pasiunea și are mereu timp destul pentru fiecare dintre ele: „Dacă îți stabilești prioritățile, îți dai seama ce activități nu sunt neapărat necesare și le elimini, canalizându-ți energia spre ceea ce contează cu adevărat pentru tine. Arhitectura și arhitecții ar trebui să fie foarte prezenți în activitățile culturale ale societății”.

În călătoriile lor au parte și de momente emoționante, unul memorabil fiind trăit la Târgu Jiu, „Am susținut un examen de sfârșit de an, la Școala Populară de Arte, și câteva concerte, iar printre altele am auzit că este un târg în centrul orașului, unde ne-am și prezentat, eu împreună cu colegii. Acolo am dat peste un meșter popular opincar. Am început să cântăm și să discutăm cu dumnealui, să probăm opinci, care se potriveau perfect cu ținuta noastră alcătuită din ițari, cămeșă, chimir... La un moment dat s-a apropiat un bătrân cărunt, aplecat de spate, și ne privea de la distanță. După ceva timp, ne-a spus că, uitându-se la Noi cum suntem îmbrăcați și ascultându-ne, și-a regăsit speranța că vom supraviețui ca neam, că nu ne vom pierde, pentru că majoritatea nu mai ajung la rădăcini, nu le plac pentru că sunt amare, a rememorat artistul zâmbind acelor clipe.

El susține că interesul tinerilor pentru tradiții și muzică populară în zilele noastre este în creștere. Trebuie explicat foarte bine că folclorul autentic, muzica tradițională este altceva decât muzica populară, cea care „ne invadează pe toate posturile de televiziune și la majoritatea petrecerilor de tip nuntă. Asta încercăm NOi să prezentăm tuturor celor cu care interacționăm și credem că suntem destul de convingători”. „Cred că ar trebui să existe măcar un obiect opțional, dacă nu unul obligatoriu, în școala primară, sau la gimnaziu, unde să fie prezentate toate aspectele tradițiilor românești, a muzicii și a portului nostru drag”, a încheiat povestea Bogdan Curelariu. Ieșenii se vor putea întâlnic cu el și cu colegii din trupa „NOi Și VECHi” duminică, 22 septembrie, la Târgul național „Cămașa Tradițională”, amenajat pe esplanada Palatului Culturii. De la ora 16 vor cânta alături de corul „Răsunete”.

 

 

Caseta 1

Cu Noi Și VECHi ne vom continua drumul și sperăm să ajungem la cât mai multe urechi și suflete cu tot ce promovăm. Cu Arhaic BEATS vom încerca să prezentăm, celor care nu rezonează deloc cu muzica folclorică, instrumente arhaice și improvizații pe diverse beat-uri moderne. Sâmbătă, 21 septembrie, în cadrul @bridge delivery, voi prezenta în premieră la Iași, proiectul Arhaic BEATS, alături de colegul @Tazz. La ora 15:00 un workshop de cajon și instrumente arhaice de suflat, iar la ora 19:15 concertul, ambele la SCENA PARC” - Bogdan Curelariu

 

Caseta 2

Cavalul ajunge adânc în suflet și ne trezește sentimente străvechi. Dragostea pentru acest instrument m-a determinat să urmez un curs, unde ne-am întâlnit mai mulți pasionați. Misiunea noastră este să le împărtășim celor mai Noi datini și obiceiuri adunate de la cei mai VECHi. Sunt foarte bucuros că tot mai mulți copii sunt atrași de muzica noastră. Eu am urmat chemearea cavalului care m-a dus într-o poveste despre mine, despre tine și despre neamul nostru” - Ciprian Alexa, un alt membru al trupei și pasionat de caval

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
O femeie din Iaşi s-a retras la mănăstire, după o 'iubire' ratată cu un soldat american, care era de fapt un marocan. I-a trimis bărbatului 7.000 de dolari
10/01/2025 19:03

O femeie din Iaşi s-a dus la mănăstire după ce a fost păcălită de un marocan din Italia să ii trimită bani ca să obţină aur in valoare de un milion de dolari. Pentru asta, moldoveanca a făcut impru ...

Ștefan cel Mare, evocare deosebită la 550 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt, în Vaslui
10/01/2025 16:46

Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui a organizat, vineri, la Ansamblul Monumental "Podul Inalt" Băcăoani, o activitate culturală dedicată implinirii a 550 de ani de la bătălia caştigată de voievod ...

„Ne-am obișnuit să trăim foarte bine, cu un randament foarte scăzut, iar sectorul public a devenit un devorator al economiei”
10/01/2025 12:21

* consideră primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica  - Domnule primar, inceput de an linistit, la Iasi, sau e doar o aparentă? Mă refer la temperaturile ridicate, care, provoacă cheltuieli mai putin ...

Primăria reintroduce o taxă specială
10/01/2025 10:34

* banii stranşi urmează a fi utilizaţi doar la refacerea adăposturilor de protecţie civilă * „În Iaşi sunt peste 160 de adăposturi, parte din ele funcţionale, mai ales cele care aparţin do ...

Casele de amanet, luate cu asalt
10/01/2025 08:46

Perioada sărbătorilor de iarnă a trecut, iar foarte multe persoane constată acum că au cheltuit mai mult decat isi permiteau de Crăciun si de Revelion. Astfel, unii dintre locuitorii Iasului au inceput s ...

„Mulți dintre noi nu suntem conștienți de capacitatea de a depăși obstacole nici măcar la vârsta adultă”
10/01/2025 08:32

* sustine Georgiana Zaharia, coach si initiatorul unui program de dezvoltare personală dedicat adolescentilor Dezvoltarea personală in adolescentă joacă un rol esential in formarea identitătii si a carac ...

Infecțiile respiratorii colapsează spitalele
10/01/2025 07:48

Conform celui mai recent raport al Directiei de Sănătate Publică (DSP) Iasi, in săptămana 30 decembrie 2024 – 5 ianuarie 2025 a fost inregistrată o reducere destul de modestă a numărului total de ...

800 lei pentru o partidă de sex, într-un ungher de la autogară!
09/01/2025 23:59

 Ieşeanul Marian I. a avut parte de o partidă de sex mai costisitoare decat şi-a putut inchipui vreodată. În toamna anului trecut, in prima zi a lunii octombrie, mult după miezul nopţii, in jur ...

Evadatul de la Costuleni scapă de puşcărie
09/01/2025 23:59

Despre Ionuţ Ciprian Ionaşcu din Costuleni se poate spune, pe bună dreptate, că este hoţ de meserie. Am mai scris despre el in urmă cu trei ani, atunci cand fusese trimis in judecată pentru săvarşirea ...

Tâlharii s-au ascuns în tomberonul cu gunoi
09/01/2025 23:59

 Gigi P., Silviu P. şi Petronel G. sunt elevi in ani terminali, la licee industriale. Provin din familii modeste, unde mereu sunt probleme cu banii, aşa că şi modul lor de a se distra e pe măsură. Cu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei