„Pasiunea mea este omul și capacitatea sa de a rezista, de a se ridica după eșec și de a străluci”

1interviu elena ciortescu

Dimensiune font:

| 06-03-2024 08:03

 Dialog cu conf. univ. dr. Elena Ciortescu, co-fondatorul Centrului de Excelență în Comunicarea de Afaceri din cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași

 Cunoașterea unei limbi străine, în special în mediul de afaceri, este mai mult decât o simplă competență pe CV. Este o unealtă importantă care poate deschide uși către noi oportunități, poate facilita comunicația și înțelegerea culturală și poate contribui semnificativ la succesul profesional și al afacerilor. În contextul globalizării și al interconectivității economice, capacitatea de a comunica în limbi străine devine un avantaj competitiv crucial.

Primul și cel mai evident beneficiu al cunoașterii unei limbi străine în afaceri este accesul la piețe noi și diverse. Acest lucru nu doar că mărește baza de potențiali clienți și parteneri, dar oferă și oportunități de a înțelege nevoile și preferințele unui public variat, facilitând astfel strategii de marketing și vânzări mai eficiente. Companiile care dispun de angajați capabili să comunice în limba nativă a clienților sau partenerilor lor au o mai mare șansă de a construi relații de afaceri puternice și de durată.

Pe lângă accesul la noi piețe, cunoașterea unei limbi străine contribuie semnificativ la îmbunătățirea comunicării și negocierii. În contextul negocierilor, , unde nuanțele lingvistice și culturale pot face diferența dintre un acord reușit și unul eșuat, capacitatea de a comunica direct și fără bariere lingvistice este inestimabilă. De asemenea, cunoașterea limbilor străine sporește înțelegerea și aprecierea diversității culturale, care este esențială în evitarea neînțelegerilor și construirea unor relații de afaceri respectuoase și reciproc avantajoase. În afaceri, înțelegerea contextului cultural în care operează partenerii sau clienții poate influența semnificativ strategia de piață, adaptarea produselor sau serviciilor și abordările de comunicare.

Despre toate aceste lucruri am discutat cu conf. univ. dr. Elena Ciortescu, co-fondatorul Centrului de Excelență în Comunicarea de Afaceri din cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor.

- Un filolog în mediul de business. Ce v-a determinat să alegeți să predați limba engleză în contextul afacerilor la nivel universitar?

- Învățământul universitar nu a fost o simplă alegere, ci o dorință cultivată de oameni care m-au inspirat sau care au crezut în mine. Dincolo de părinții mei, există câteva repere care au contribuit la ceea ce reprezint eu astăzi: prof. dr. Călina Gogălniceanu, prof. dr. Tamara Lăcătușu, prof. dr. Laura Cuțitaru, prof. dr. Codrin Liviu Cuțitaru. Vreau să cred că, în cele mai bune momente ale mele, reprezint măcar ipostaze ale acestor oameni și asta deoarece am convingerea că profesorii pot schimba vieți și că pot avea un impact uriaș asupra dezvoltării unui individ. Cele patru nume sunt mai mult decât exemple relevante în acest sens. Dincolo de Facultatea de Litere, pe care am absolvit-o în anul 2005, astăzi (și de ceva timp), Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor este acasă” pentru mine pentru că, prin natura sa, întrunește condițiile propice dezvoltării mele profesionale și personale. Sunt recunoscătoare pentru asta.

Limba engleză nu doar influențează lumea afacerilor – o guvernează

- Care sunt principalele aspecte ale mediului de business care vă fascinează și vă motivează să împărtășiți cunoștințele dumneavoastră cu studenții?

- M-am născut și am crescut în ceea ce poate fi numit un mediu de business” (la scară mică), ce a traversat și experimentat în mod direct (uneori brutal) perioada de tranziție, într-un oraș cu perspective mai degrabă limitate în ceea ce privește dinamismul specific unui antreprenoriat de succes: părinții mei au un restaurant în Vaslui – e o afacere de familie care anul acesta împlinește 30 de ani. Este parte din mine, așa cum este parte din ei și probabil că va rămâne așa.

- Cum credeți că limba engleză poate influența succesul în lumea afacerilor și cum încurajați studenții să-și dezvolte abilitățile lingvistice în acest sens?

- Limba engleză nu doar influențează lumea afacerilor – o guvernează. Limba engleză și orice altă limbă străină, în general, deschide căi de acces spre cunoaștere și înțelegere reciprocă, limba străină creează posibilitatea de a te exprima la nivel global, de a te face înțeles și acceptat. Acesta este scopul oricărei afaceri, al oricărei negocieri și al oricărui act de comunicare, în general.

Negociem de la vârste extrem de fragede, în fiecare zi, în orice context

- Cum încurajați dezvoltarea abilităților de comunicare și negociere în limba engleză printre studenți și cum le relevați importanța acestor competențe într-un mediu profesional?

- Negocierea este un fenomen complex, care pătrunde și modelează atât sfera personală, cât și cea profesională a fiecărui individ. Negociem de la vârste extrem de fragede, în fiecare zi, în orice context. În învățare, consider esențial procesul de conștientizare, auto-conștientizare, raportare la context și adaptare la acesta. Dincolo de acuratețe, comunicarea în limba engleză în context profesional, de afaceri, presupune și însușirea acestor abilități (printre altele). Dincolo de metodele clasice (prelegere, dezbateri, studii de caz, simulări) folosite în clasă, cred în autenticitate și în puterea exemplului.

- Cum încurajați și susțineți creativitatea și inovația printre studenți în cadrul cursurilor de limba engleză aplicată în afaceri?

- Cred că viața, în general, este guvernată de reciprocitate. Actul de predare presupune, în primul rând, empatie – identificare afectivă reciprocă între profesor și studenți: cursurile de Limba Engleză pentru Afaceri sunt o bucurie pentru mine și vreau să cred că, cel puțin prin contaminare”, și pentru bună parte dintre studenții mei. Comunicarea în limba engleză în context profesional, de afaceri, se construiește pe creativitate, pe resuscitarea” și altor abilități decât cele pur lingvistice. Ținta (principală) nu este să te exprimi corect gramatical, cu accent britanic sau american, scopul este acela de a transmite un mesaj clar, coerent, de a convinge și, nu în ultimul rând, de a construi o relație cu partenerul de comunicare/afaceri într-o limbă și într-un limbaj comun. Regulile gramaticale sunt insuficiente pentru a pune în mișcare acest agregat relațional și atunci intervine complexitatea domeniului LSP (Languages for Specific Purposes), care constă tocmai în cultivarea unor abilități dincolo de cele pur lingvistice.

- Care sunt aspectele cele mai gratificante ale activității didactice în domeniul limbii engleze pentru afaceri?

- Actul de predare devine o negociere sau, după caz, o prezentare de afaceri; actul de predare devine un exemplu de vânzare a unui produs”, afacerea devine act didactic (sau invers) și toată această dinamică este încărcată de autenticitate. Două lumi se întrepătrund - cea a afacerilor și cea a educației, a învățării. Întâmplător, sunt lumile mele: cea în care m-am născut și cea spre care am sperat și care s-a constituit drept scop al evoluției mele profesionale. În cazul meu, acesta este marele avantaj competitiv” în predarea Limbii Engleze pentru Afaceri: o întreagă viață se poate desfășura într-o oră de curs.

- Ce resurse suplimentare oferiți sau recomandați studenților pentru a-și dezvolta și a-și îmbunătăți abilitățile lingvistice în scopuri de afaceri?

- Dincolo de bibliografie, filme, literatură și de orele de curs/seminar, resursa pe care le-o ofer studenților mei sunt eu însămi: alături de colega mea, conf. dr. Oana Ursu, am înființat Centrul de Excelență în Comunicarea de Afaceri, FEAA (Centre of Excellence in Business Communication) – de-a lungul unui semestru, oferim 4 module de cursuri (nivel avansat) unui număr de 25 de studenți dornici să-și perfecționeze abilitățile de comunicare în limba engleză pentru afaceri, în mod gratuit și voluntar. Anul acesta suntem la a doua rundă de cursuri.

Învățarea unei limbi străine presupune familiarizarea cu o cultură nouă

 - De ce filologie și de ce limba engleză? Cum a apărut dragostea pentru limba marelui Will?

- Cândva, în clasa a X-a, am conștientizat faptul că doar lucrând cu minți tinere, dispuse să primească, dispuse să crească, poți schimba ceva în bine. Mi-am propus să devin profesoară. Limba engleză era disciplina mea preferată, o disciplină capabilă să te poarte oriunde pe glob, oricând în timp, o muzică ce spunea povestea tuturor filmelor pe care le urmăream și care-mi alimentau imaginația. Apoi, în facultate, au urmat literatura, civilizația, lingvistica –fascinante în sine și revelatoare pentru tot ceea ce constituia un univers ideal - pentru mine, cel puțin.

 - Extrapolând, cât de important este studiul și cunoașterea limbilor străine pentru orice persoană, dar mai ales tineri?

- O limbă străină nu poate fi învățată, nici măcar înțeleasă, în afara unui context. Învățarea unei limbi străine presupune familiarizarea cu o cultură nouă, aceasta determinând o înțelegere mai profundă a lumii în care trăim. Mai buna înțelegere a lumii, conștientizarea acesteia și, totodată, auto-conștientizarea asigură adaptarea individului la contextul profesional și nu numai. Primii pași în acest întreg proces (care poate dura o viață) îi constituie învățarea unei limbi străine.

- Care sunt pasiunile dvs și cum reușiți să le integrați în activitățile didactice sau de cercetare?

- Pasiunea mea este omul și capacitatea sa de a rezista, de a se ridica după eșec și de a străluci, mai devreme sau mai târziu. Scopul meu este să contribui la asta, într-o formă sau alta. Educația mi se pare cel mai bun mijloc, deși nu singurul.

- Cine este femeia Elena Ciortescu și cine este profesionistul Elena Ciortescu?

- Mă regăsesc, atât ca femeie, cât și ca profesionist, în cuvintele lui Ruth Bader Ginsburg: I would like to be remembered as someone who used whatever talent she had to do her work to the very best of her ability”. Nu cred că cele două ipostaze se exclud ci că, din contra, fuzionează în mod natural întocmai pentru a oferi produsul” optim: un om care se ghidează, în tot ceea ce face, după 3 principii simple: 1. Fă ceea ce iubești 2. Iubește să faci bine 3. Rămâi loial: ție însuți, unui scop, unui ideal.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Caseta 1

Comunicarea în limba engleză în context profesional, de afaceri, se construiește pe creativitate, pe resuscitarea” și altor abilități decât cele pur lingvistice. Ținta (principală) nu este să te exprimi corect gramatical, cu accent britanic sau american, scopul este acela de a transmite un mesaj clar, coerent, de a convinge și, nu în ultimul rând, de a construi o relație cu partenerul de comunicare/afaceri într-o limbă și într-un limbaj comun. Regulile gramaticale sunt insuficiente pentru a pune în mișcare acest agregat relațional și atunci intervine complexitatea domeniului LSP (Languages for Specific Purposes), care constă tocmai în cultivarea unor abilități dincolo de cele pur lingvistice” - Conf. univ. dr. Elena Ciortescu

 

 

Caseta 2

Negocierea este un fenomen complex, care pătrunde și modelează atât sfera personală, cât și cea profesională a fiecărui individ. Negociem de la vârste extrem de fragede, în fiecare zi, în orice context. În învățare, consider esențial procesul de conștientizare, auto-conștientizare, raportare la context și adaptare la acesta. Dincolo de acuratețe, comunicarea în limba engleză în context profesional, de afaceri, presupune și însușirea acestor abilități (printre altele). Dincolo de metodele clasice (prelegere, dezbateri, studii de caz, simulări) folosite în clasă, cred în autenticitate și în puterea exemplului” - Conf. univ. dr. Elena Ciortescu

.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare
28/04/2024 07:55

Un bărbat in varstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani de inchisoare, ...

Tragedia din 2 Mai, aproape să se repete în Piatra Neamț! Tânăr prins de două ori drogat la volan, în aceeași noapte
28/04/2024 07:40

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a informat că un tanăr in varstă de 22 ani a fost prins conducand drogat un autoturism, de două ori, in noaptea de vineri spre sambătă! Tragedia din 2 Mai ...

Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei