„Pasiunea mea este omul și capacitatea sa de a rezista, de a se ridica după eșec și de a străluci”

1interviu elena ciortescu

Dimensiune font:

| 06-03-2024 08:03

 Dialog cu conf. univ. dr. Elena Ciortescu, co-fondatorul Centrului de Excelență în Comunicarea de Afaceri din cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași

 Cunoașterea unei limbi străine, în special în mediul de afaceri, este mai mult decât o simplă competență pe CV. Este o unealtă importantă care poate deschide uși către noi oportunități, poate facilita comunicația și înțelegerea culturală și poate contribui semnificativ la succesul profesional și al afacerilor. În contextul globalizării și al interconectivității economice, capacitatea de a comunica în limbi străine devine un avantaj competitiv crucial.

Primul și cel mai evident beneficiu al cunoașterii unei limbi străine în afaceri este accesul la piețe noi și diverse. Acest lucru nu doar că mărește baza de potențiali clienți și parteneri, dar oferă și oportunități de a înțelege nevoile și preferințele unui public variat, facilitând astfel strategii de marketing și vânzări mai eficiente. Companiile care dispun de angajați capabili să comunice în limba nativă a clienților sau partenerilor lor au o mai mare șansă de a construi relații de afaceri puternice și de durată.

Pe lângă accesul la noi piețe, cunoașterea unei limbi străine contribuie semnificativ la îmbunătățirea comunicării și negocierii. În contextul negocierilor, , unde nuanțele lingvistice și culturale pot face diferența dintre un acord reușit și unul eșuat, capacitatea de a comunica direct și fără bariere lingvistice este inestimabilă. De asemenea, cunoașterea limbilor străine sporește înțelegerea și aprecierea diversității culturale, care este esențială în evitarea neînțelegerilor și construirea unor relații de afaceri respectuoase și reciproc avantajoase. În afaceri, înțelegerea contextului cultural în care operează partenerii sau clienții poate influența semnificativ strategia de piață, adaptarea produselor sau serviciilor și abordările de comunicare.

Despre toate aceste lucruri am discutat cu conf. univ. dr. Elena Ciortescu, co-fondatorul Centrului de Excelență în Comunicarea de Afaceri din cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor.

- Un filolog în mediul de business. Ce v-a determinat să alegeți să predați limba engleză în contextul afacerilor la nivel universitar?

- Învățământul universitar nu a fost o simplă alegere, ci o dorință cultivată de oameni care m-au inspirat sau care au crezut în mine. Dincolo de părinții mei, există câteva repere care au contribuit la ceea ce reprezint eu astăzi: prof. dr. Călina Gogălniceanu, prof. dr. Tamara Lăcătușu, prof. dr. Laura Cuțitaru, prof. dr. Codrin Liviu Cuțitaru. Vreau să cred că, în cele mai bune momente ale mele, reprezint măcar ipostaze ale acestor oameni și asta deoarece am convingerea că profesorii pot schimba vieți și că pot avea un impact uriaș asupra dezvoltării unui individ. Cele patru nume sunt mai mult decât exemple relevante în acest sens. Dincolo de Facultatea de Litere, pe care am absolvit-o în anul 2005, astăzi (și de ceva timp), Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor este acasă” pentru mine pentru că, prin natura sa, întrunește condițiile propice dezvoltării mele profesionale și personale. Sunt recunoscătoare pentru asta.

Limba engleză nu doar influențează lumea afacerilor – o guvernează

- Care sunt principalele aspecte ale mediului de business care vă fascinează și vă motivează să împărtășiți cunoștințele dumneavoastră cu studenții?

- M-am născut și am crescut în ceea ce poate fi numit un mediu de business” (la scară mică), ce a traversat și experimentat în mod direct (uneori brutal) perioada de tranziție, într-un oraș cu perspective mai degrabă limitate în ceea ce privește dinamismul specific unui antreprenoriat de succes: părinții mei au un restaurant în Vaslui – e o afacere de familie care anul acesta împlinește 30 de ani. Este parte din mine, așa cum este parte din ei și probabil că va rămâne așa.

- Cum credeți că limba engleză poate influența succesul în lumea afacerilor și cum încurajați studenții să-și dezvolte abilitățile lingvistice în acest sens?

- Limba engleză nu doar influențează lumea afacerilor – o guvernează. Limba engleză și orice altă limbă străină, în general, deschide căi de acces spre cunoaștere și înțelegere reciprocă, limba străină creează posibilitatea de a te exprima la nivel global, de a te face înțeles și acceptat. Acesta este scopul oricărei afaceri, al oricărei negocieri și al oricărui act de comunicare, în general.

Negociem de la vârste extrem de fragede, în fiecare zi, în orice context

- Cum încurajați dezvoltarea abilităților de comunicare și negociere în limba engleză printre studenți și cum le relevați importanța acestor competențe într-un mediu profesional?

- Negocierea este un fenomen complex, care pătrunde și modelează atât sfera personală, cât și cea profesională a fiecărui individ. Negociem de la vârste extrem de fragede, în fiecare zi, în orice context. În învățare, consider esențial procesul de conștientizare, auto-conștientizare, raportare la context și adaptare la acesta. Dincolo de acuratețe, comunicarea în limba engleză în context profesional, de afaceri, presupune și însușirea acestor abilități (printre altele). Dincolo de metodele clasice (prelegere, dezbateri, studii de caz, simulări) folosite în clasă, cred în autenticitate și în puterea exemplului.

- Cum încurajați și susțineți creativitatea și inovația printre studenți în cadrul cursurilor de limba engleză aplicată în afaceri?

- Cred că viața, în general, este guvernată de reciprocitate. Actul de predare presupune, în primul rând, empatie – identificare afectivă reciprocă între profesor și studenți: cursurile de Limba Engleză pentru Afaceri sunt o bucurie pentru mine și vreau să cred că, cel puțin prin contaminare”, și pentru bună parte dintre studenții mei. Comunicarea în limba engleză în context profesional, de afaceri, se construiește pe creativitate, pe resuscitarea” și altor abilități decât cele pur lingvistice. Ținta (principală) nu este să te exprimi corect gramatical, cu accent britanic sau american, scopul este acela de a transmite un mesaj clar, coerent, de a convinge și, nu în ultimul rând, de a construi o relație cu partenerul de comunicare/afaceri într-o limbă și într-un limbaj comun. Regulile gramaticale sunt insuficiente pentru a pune în mișcare acest agregat relațional și atunci intervine complexitatea domeniului LSP (Languages for Specific Purposes), care constă tocmai în cultivarea unor abilități dincolo de cele pur lingvistice.

- Care sunt aspectele cele mai gratificante ale activității didactice în domeniul limbii engleze pentru afaceri?

- Actul de predare devine o negociere sau, după caz, o prezentare de afaceri; actul de predare devine un exemplu de vânzare a unui produs”, afacerea devine act didactic (sau invers) și toată această dinamică este încărcată de autenticitate. Două lumi se întrepătrund - cea a afacerilor și cea a educației, a învățării. Întâmplător, sunt lumile mele: cea în care m-am născut și cea spre care am sperat și care s-a constituit drept scop al evoluției mele profesionale. În cazul meu, acesta este marele avantaj competitiv” în predarea Limbii Engleze pentru Afaceri: o întreagă viață se poate desfășura într-o oră de curs.

- Ce resurse suplimentare oferiți sau recomandați studenților pentru a-și dezvolta și a-și îmbunătăți abilitățile lingvistice în scopuri de afaceri?

- Dincolo de bibliografie, filme, literatură și de orele de curs/seminar, resursa pe care le-o ofer studenților mei sunt eu însămi: alături de colega mea, conf. dr. Oana Ursu, am înființat Centrul de Excelență în Comunicarea de Afaceri, FEAA (Centre of Excellence in Business Communication) – de-a lungul unui semestru, oferim 4 module de cursuri (nivel avansat) unui număr de 25 de studenți dornici să-și perfecționeze abilitățile de comunicare în limba engleză pentru afaceri, în mod gratuit și voluntar. Anul acesta suntem la a doua rundă de cursuri.

Învățarea unei limbi străine presupune familiarizarea cu o cultură nouă

 - De ce filologie și de ce limba engleză? Cum a apărut dragostea pentru limba marelui Will?

- Cândva, în clasa a X-a, am conștientizat faptul că doar lucrând cu minți tinere, dispuse să primească, dispuse să crească, poți schimba ceva în bine. Mi-am propus să devin profesoară. Limba engleză era disciplina mea preferată, o disciplină capabilă să te poarte oriunde pe glob, oricând în timp, o muzică ce spunea povestea tuturor filmelor pe care le urmăream și care-mi alimentau imaginația. Apoi, în facultate, au urmat literatura, civilizația, lingvistica –fascinante în sine și revelatoare pentru tot ceea ce constituia un univers ideal - pentru mine, cel puțin.

 - Extrapolând, cât de important este studiul și cunoașterea limbilor străine pentru orice persoană, dar mai ales tineri?

- O limbă străină nu poate fi învățată, nici măcar înțeleasă, în afara unui context. Învățarea unei limbi străine presupune familiarizarea cu o cultură nouă, aceasta determinând o înțelegere mai profundă a lumii în care trăim. Mai buna înțelegere a lumii, conștientizarea acesteia și, totodată, auto-conștientizarea asigură adaptarea individului la contextul profesional și nu numai. Primii pași în acest întreg proces (care poate dura o viață) îi constituie învățarea unei limbi străine.

- Care sunt pasiunile dvs și cum reușiți să le integrați în activitățile didactice sau de cercetare?

- Pasiunea mea este omul și capacitatea sa de a rezista, de a se ridica după eșec și de a străluci, mai devreme sau mai târziu. Scopul meu este să contribui la asta, într-o formă sau alta. Educația mi se pare cel mai bun mijloc, deși nu singurul.

- Cine este femeia Elena Ciortescu și cine este profesionistul Elena Ciortescu?

- Mă regăsesc, atât ca femeie, cât și ca profesionist, în cuvintele lui Ruth Bader Ginsburg: I would like to be remembered as someone who used whatever talent she had to do her work to the very best of her ability”. Nu cred că cele două ipostaze se exclud ci că, din contra, fuzionează în mod natural întocmai pentru a oferi produsul” optim: un om care se ghidează, în tot ceea ce face, după 3 principii simple: 1. Fă ceea ce iubești 2. Iubește să faci bine 3. Rămâi loial: ție însuți, unui scop, unui ideal.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Caseta 1

Comunicarea în limba engleză în context profesional, de afaceri, se construiește pe creativitate, pe resuscitarea” și altor abilități decât cele pur lingvistice. Ținta (principală) nu este să te exprimi corect gramatical, cu accent britanic sau american, scopul este acela de a transmite un mesaj clar, coerent, de a convinge și, nu în ultimul rând, de a construi o relație cu partenerul de comunicare/afaceri într-o limbă și într-un limbaj comun. Regulile gramaticale sunt insuficiente pentru a pune în mișcare acest agregat relațional și atunci intervine complexitatea domeniului LSP (Languages for Specific Purposes), care constă tocmai în cultivarea unor abilități dincolo de cele pur lingvistice” - Conf. univ. dr. Elena Ciortescu

 

 

Caseta 2

Negocierea este un fenomen complex, care pătrunde și modelează atât sfera personală, cât și cea profesională a fiecărui individ. Negociem de la vârste extrem de fragede, în fiecare zi, în orice context. În învățare, consider esențial procesul de conștientizare, auto-conștientizare, raportare la context și adaptare la acesta. Dincolo de acuratețe, comunicarea în limba engleză în context profesional, de afaceri, presupune și însușirea acestor abilități (printre altele). Dincolo de metodele clasice (prelegere, dezbateri, studii de caz, simulări) folosite în clasă, cred în autenticitate și în puterea exemplului” - Conf. univ. dr. Elena Ciortescu

.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei