„Pentru un medic, și nu doar, arta este un lucru foarte bun. Este un liant minunat care ne poate face viața mai frumoasă”

1interviu calin giurcaneanu

Dimensiune font:

| 11-04-2024 07:11

 * dialog cu academicianul Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” Bucureși

Interdisciplinaritatea în medicină este o abordare esențială care aduce împreună diferite specializări pentru a oferi o îngrijire mai cuprinzătoare și personalizată pacienților. În acest context, colaborarea dintre dermatologie și alte discipline medicale joacă un rol crucial în diagnosticarea și tratamentul eficient al multor afecțiuni. Un exemplu elocvent este relația dintre dermatologie și reumatologie în diagnosticarea și gestionarea bolilor autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic. Acesta este o afecțiune care poate afecta mai multe organe, inclusiv pielea, și adesea se manifestă prin simptome cutanate.

De asemenea, dermatologia colaborează îndeaproape cu oncologia în cazurile de melanom și alte forme de cancer de piele. Detecția timpurie a leziunilor suspecte de către dermatologi și evaluarea ulterioară de către oncologi permit implementarea unor strategii terapeutice eficiente, crescând șansele de vindecare ale pacienților.

În plus, interfața dintre dermatologie și endocrinologie este evidentă în tratamentul afecțiunilor precum psoriazisul și acneea, care pot fi influențate de dezechilibrele hormonale. În contextul sănătății mintale, legătura dintre psihologie/psihiatrie și dermatologie este, de asemenea, esențială. Condiții precum dermatită atopică sau psoriazisul nu numai că afectează aspectul fizic, dar pot avea și un impact profund asupra stării de bine emoționale și mentale a pacienților. Prin unirea expertizei din diferite specialități, medicina interdisciplinară deschide calea către inovații în diagnostic și tratament, oferind pacienților o îngrijire mai eficientă și adaptată nevoilor lor specifice. Despre toate aceste lucruri am discutat cu

- Care sunt principalele provocări pe care le întâmpină medicii dermatologi în colaborarea cu alte specialități medicale și cum puteți promova o colaborare mai eficientă între specialiști?

 - Este o întrebare foarte bună. Să nu uităm că dermatologia este parte din medicina internă. Pentru ca un medic să fie un bun dermatolog trebuie să cunoască multă, multă, multă medicină internă. De ce? Când apare o boală din această arie, pe piele doar apar niște leziuni la care sunt răsunetul, de cele mai multe ori, al unor afecțiuni interne. Și atunci este foarte importantă colaborarea dermatologilor cu medici interniști care să privească global tot organismul uman. Dermatologul trebuie să fie tot timpul în conexiune cu specialități foarte apropiate, conexe. De exemplu, asocierea cu reumatologia este foarte importantă, mai ales în psoriazis. La fel și cu medicii alergologi, mai ales în dermatita atopică. O serie întreagă de afecțiuni sunt determinate de tulburări în sistemul digestiv, de aici vine ca obligatorie legătura cu gastro-enterologii. Aceeași legătură foate bună trebuie să existe cu pneumologii, cu neurologii, cu psihiatrii. Foarte multe boli de piele sunt strâns în legătură cu stresul psihic sau sunt declanșate de așa ceva.  Eu sunt unul dintre dermatologii care demult am susținut legături foarte strânse cu medicii de alte specialități, pentru că mi se pare o atitudine foarte bună și în interesul pacientului. Însă, din păcate, nu întotdeauna relația este foarte bună poate pentru că nici nu este foarte bine statuată, ca să spunem așa, la nivel de organizare a sistemului medical din România. Și atunci, de multe ori apelăm la o cunoștință care este un bun reumatolog, ori cardiolog ori din altă specializare ca să putem ajuta pacientul. Sunt totuși și mici dificultăți, dar peste care eu am trecut și de fiecare dată am avut succes în relațiile cu colegii mei. În același timp, evident, și eu răspunzând cu același aplomb în momentul în care ei mi-au cerut sprijinul sau opinia. Cred că poate fi îmbunătățit această relație între dermatologie și multe alte specialități de care noi avem mare nevoie.

„Au apărut multe terapii inovatoare care ajută pacienții cu afecțiuni dermatologice grave și pentu care tratamentele erau destul de puține”

- Care sunt cele mai recente inovații în dermatologie care vă entuziasmează cel mai mult și cum credeți că vor influența practica medicală în viitorul apropiat?

- Sunt foarte multe inovații în toate domeniile, evident că și în dermatologie, legate de o serie întreagă de afecțiuni pe care nu mai departe de acum 15-20 de ani le tratam cu medicații convenționale, cu medicații mai mult topice, iar pastilele aveau efecte secundare destul de mari. În afecțiuni importante cum ar fi psoriazisul, dermatita atopică, melanomul malign, ca să dau doar câteva exemple, au apărut multe noutăți și mă gândesc la terapiile biologice care ne ajută extraordinar de mult și au efecte secundare mai puține pentru pacient. Folosind aceste terapii putem face tratamente personalizate pentru fiecare pacient. Au apărut terapiile moleculare, molecule foarte mici care acționează foarte bine. Au apărut o serie întreagă de aparatură de ultimă performanță în domeniul laserelor, în domeniul terapiei fotodinamice, în domeniul expunerii la ultraviolente care mă entuziasmează foarte mult și cred că vor influența mult practica medicală.

- Sunteți membru al Academiei de Științe Medicale. Care sunt aspectele prioritare pe care le considerați esențiale pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate în contextul actual?

- Din această postură, aș menționa faptul că, pe de o parte, trebuie mult îmbunătățită această educație medicală continuă. Trebuie făcute multe simpozioane, multe workshop-uri cu medici din alte specialități, este nevoie să ne adunăm mai mulți o dată și să privim cazurile clinice prin prisma tuturor. Este foarte bine că, din punct de vedere administrativ, Ministerul Sănătății și forurile aferente ne oferă niște pârghii ușoare pe care noi să le putem folosi în dezvoltarea relațiilor cu rezidenții, cu medicii specialiști. Trebuie puțină muncă pentru ca aceste pârghii să funcționeze foarte, foarte bine, adică mai bine decât în momentul de față. Este foarte bine că actualmente se simte o mare îmbunătățire din punct de vedere al relației cu Ministerul Sănătății, cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și cu celelalte foruri administrative, chiar cu Serviciul de Ambulanță. S-au îmbunătățit foarte mult în ultimul timp și apreciez enorm acest lucru, era mare nevoie.

- De patru ani, călătoriile către Iași sunt o constantă pe agenda dvs, PDI fiind una dintre manifestările la care reveniți cu drag în calitate de președinte al SRD și președinte de onoare al PDI. Care sunt atuurile manifestării care au determinat această decizie?

- În opinia mea, PDI este o manifestare foarte serioasă, deja capătă și istorie, iată că suntem la cea de-a XIII-a ediție. PDI adună foarte mulți medici de diverse specialități, multe foarte apropiate dermatologiei, deci este o manifestare necesară și foarte, foarte complexă fiindcă studiază pacientul dermatologic prin prisma medicinei generale. Apreciez foarte mult sesiunile de prelegeri și workshop-urile care sunt centrate teme foarte importante. Nu trebuie uitat numărul foarte mare de participanți din România și foarte multe țări (în acest 15 – n.r.), specialiști cu mare experiență care expun diverse problematici. Nu în ultimă instanță, aș menționa faptul că manifestarea are o serie de evenimente-satelit, reprezentate de cursuri de educație medicală continuă pentru medici, acele Dermato-focusuri organizate pe mai multe direcții, dintre care cele mai importante sunt psoriazisul, dermatita topică, boala venoasă cronică și bolile cu transmitere sexuală. Apreciez foarte mult și personalitatea doamnei profesor Daciana Brănișteanu, fondatorul PDI.

„Trebuie mult îmbunătățită educația medicală continuă

- SRD organizează în fiecare an ReziDerma, susține formarea tinerilor medici. Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpină medicii tineri în domeniul dermatologiei în contextul actual al practicii medicale?

- Trebuie spus încă de la început că Societatea Română de Dermatologie este prima societate medicală din țară, dacă nu și singura în acest moment, care organizează o dată pe an un congres al rezidenților, de fiecare dată într-un alt mare centru universitar. Am creat un cadru de așa manieră încât toți rezidenții din dermatologie se pot reuni la congres unde își pot expune părerile, își pot prezenta cazurile clinice, pot intra în dialog unii cu alții. Societatea Română de Dermatologie susține toate cheltuielile de participare la acest eveniment și pe bună dreptate. Ei sunt foarte tineri, se află la început de drum, abia de acum adună experiență și trebuie să-i sprijinim. Este un lucru foarte bun că-i putem ajuta prin aceste congrese fiindcă doar așa vom câștiga mai mult ca școală medicală, cel puțin pentru generațiile viitoare, care vin imediat după noi. Vom câștiga foarte mult ajutându-i să învețe foarte bine dermatologia care, fie vorba între noi, este o specialitate foarte dificilă. De multe ori este greu să pui un diagnostic adevărat sau dacă pui diagnosticul nu știi de unde vine el, din ce partea organismul sau din afara lui. Avem o mare grijă față de generațiile viitoare, rezidenți, în primul rând organizând aceste congrese, aceste conferințe ale lor.

- Iubiți arta, cum puteți îmbina pasiunea pentru artă cu medicina și cum vedeți că această conexiune poate aduce beneficii atât pentru medici, cât și pentru pacienți?

- (râde) Mi-a plăcut mult muzica, am studiat violoncelul, am cântat chiar și în Orchestra Medicilor din București. M-a pasionat foarte mult acest tip de muzică, dar nu înseamnă că nu îmi plac și alte stiluri, cu ar fi muzica rock. Medicina este foarte mult apropiată de artă, nu numai de muzică ci și de pictură, arhitectură, literatură. Această apropiere nu face decât să te îmbunătățească, te ajută să ai o viață ai bună, un psihic mai echilibrat, o viață foarte elevantă care elimină stresul și disensiunile dintre mine și pacienți sau colegi. Este un element comun care ne poate asigura tuturor o viață frumoasă, atât colegilor, cât și rezidenților sau studenților, dar nu în ultimul rând și pacienților. Este un liant minunat! Pentru un medic, și nu doar, arta este un lucru foarte bun.

 A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei