„ Poveștile îi formează și pe adulți, și pe copii deopotrivă”

gethumbnew_converted

Dimensiune font:

| 07-10-2024 20:18

  * dialog cu scriitoarea Luminița Corneanu, membră a Asociației „De Basm

Poveștile sunt ferestre deschise către lumi pline de magie, fantezie și înțelepciune, oferind copiilor nu doar momente de delectare, ci și lecții esențiale pentru viață. Ele reprezintă unul dintre primele instrumente educative pe care copiii le întâlnesc, contribuind la dezvoltarea lor emoțională, cognitivă și socială. Prin intermediul poveștilor, copiii învață să înțeleagă lumea din jurul lor, să exploreze concepte abstracte, să își dezvolte imaginația și să construiască un sens al empatiei față de ceilalți.

Basmele ne permit să călătorim în timp și spațiu, să ne punem în pielea personajelor, să înțelegem deciziile și sentimentele acestora. Pentru copii, acest proces este esențial pentru dezvoltarea abilităților sociale și emoționale. Prin trăirea aventurilor eroilor din povești, copiii experimentează diverse scenarii, învață despre bine și rău, despre curaj și frică, despre prietenie și sacrificiu. Astfel, poveștile creează o legătură profundă între lumea interioară a copilului și realitatea externă.

De asemenea, contribuie la dezvoltarea limbajului și a abilităților de comunicare. Ele îmbogățesc vocabularul copiilor, le stimulează creativitatea verbală și îi încurajează să exprime propriile gânduri și emoții într-o manieră structurată. Capacitatea de a înțelege și de a spune povești este fundamentul pe care se construiește gândirea critică și reflexivă, abilități esențiale pentru succesul în viață.

Poveștile au și un rol terapeutic. Ele oferă copiilor oportunitatea de a procesa emoții dificile într-un cadru sigur, ajutându-i să înțeleagă și să facă față anxietăților, fricilor sau frustrărilor. Așa cum spunea Bruno Bettelheim, poveștile oferă „ferestre” prin care copiii pot privi și înțelege conflictele lor interioare, oferindu-le totodată soluții simbolice și siguranța că există întotdeauna o cale de a depăși obstacolele.

În acest context al puterii transformative a poveștilor, proiectul Basmaventura a adus o contribuție semnificativă în viața copiilor. Organizat de Asociația De Basm și derulat în parteneriat cu Teatrul Luceafărul din Iași, a adus laolaltă cinci scriitoare care au creat o experiență unică prin lecturile performative destinate celor mici. Cele trei lecturi performative de la teatru au fost și parte din prologul FITPTI, desfășurate în cadrul proiectului Basmaventura. Această inițiativă a demonstrat încă o dată cât de important este să menținem viu contactul copiilor cu poveștile și să le oferim ocazia de a interacționa direct cu cei care le creează. Lecturile performative nu au fost doar simple narațiuni, ci momente în care copiii au putut participa activ, descoperind, alături de scriitoare, universuri noi și personaje fascinante. Poveștile sunt o sursă infinită de inspirație, iar proiecte precum Basmaventura ne reamintesc cât de vital este să le facem accesibile celor mici, contribuind astfel la dezvoltarea armonioasă a fiecărei generații.

Proiectul Basmaventura, inclus îFITPTI (Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași), s-a dovedit a fi o inițiativă esențială pentru cultivarea imaginației și pentru încurajarea copiilor de a păși în universul poveștilor, dându-le astfel șansa de a se dezvolta într-o lume plină de posibilități. Despre aceste lucruri și despre puterea poveștilor am discutat cu scriitoarea Luminița Corneanu, membră a Asociației „De Basm”.

- Cum a fost întâlnirea cu copiii la FITPTI? Ce impact credeți că au avut poveștile voastre asupra lor?

- Copiii prezenți la lecturile performative de la festival au fost, ca peste tot unde am mers in Iași, adorabili. Atenți, prezenți, curioși, cu simțul umorului. Cred că poveștile noastre le-au plăcut (spre exemplu, la lectura performativă din „Cameleonul Cami pleacă în Tibet”, mai mulți copii au spus că deja citiseră cartea mea) și sper ca aceste povești care le plac să-i facă curioși în legătură cu alte cărți pentru copii, să-i determine să exploreze, să vrea să meargă împreună cu părinții la librărie, să citească și să se bucure de literatură pe mai departe. 

- Ce înseamnă povestea pentru voi? Cum credeți că poveștile contribuie la dezvoltarea creativității și imaginației copiilor?

- Atunci când scriu, povestea este pentru mine o formă de evadare din real, din cotidian. O scriu pentru a-i captiva (sper!) pe copii, prin aventuri imaginare și prin expresivitate, dar și pentru că este amuzant să fii „șeful” acestor mici lumi de basm, ale căror reguli le faci chiar tu. Pe copii, poveștile îi ajută în multe feluri, încă de când sunt foarte mici: să se conecteze cu membrii familiei, să se simtă iubiți și protejați, iar când își imaginează întâmplările pe care le aud, devin mai empatici, punându-se în locul personajelor. Cu asta începe imaginația și chiar creativitatea. Știți cum copiii, pe la 3-4 ani, amestecă personajele din povești și pe cele din desene animate, inventează sau cer să li se spună povești precum „Scufița Roșie și Bugs Bunny” sau „Albă că Zăpada, Tom și Jerry”. Este vârsta tuturor posibilităților creative și cred că ei trebuie încurajați să rămână așa de imaginativi și creativi. De altfel, copiii pasionați de citit sunt și cei care scriu povești de mici, care au exemple morale în eroii din cărți, care imaginează soluții inovative la probleme cotidiene din varii domenii. Cititul îți deschide multe uși spre lume.

- Cum v-a influențat participarea la FITPTI? A fost diferit față de alte experiențe de povestire pe care le-ați avut?

- Noi, Asociația De Basm, am propus proiectul „Basmaventura” Teatrului Luceafărul în urmă cu un an și mă bucur că am găsit acolo atâta deschidere și poftă de a experimenta cu texte contemporane pentru copii. Faptul că lecturile performative din textele noastre au constituit prologul FITPTI mi se pare minunat atât pentru publicul cel mai tânăr ieșean, cât și pentru noi, ca autoare de texte incluse în programul festivalului. O experiență cu adevărat specială a fost să văd ce a făcut actorul Alex Iurașcu, în postura de adevărat performer, din textul meu, cartea „Cameleonul Cami pleacă în Tibet” apărută la Editura Vlad și Cartea cu Genius. Alex  creat o „hartă” a lumii din carte și, incluzând tehnologia și efectele speciale pe care aceasta le oferă, a oferit un adevărat spectacol, nu doar o simplă lectură, de un sfert de oră, copiilor și adulților din sală.

- Ce emoții v-au adus copiii din Iași și modul lor de a interacționa cu poveștile voastre? V-a inspirat acest eveniment în vreun fel?

- M-au surprins în câteva rânduri, la Teatrul Luceafărul, la Liceul din Valea Lupului sau la Muzeul Național al Literaturii din Iași, copiii care au venit spontan să mă îmbrățișeze după întâlniri. Unii mi-au adus cadou semne de carte cu personajul meu, cameleonul Cami, ori povești noi-nouțe, scrise de ei, despre alte posibile aventuri ale cameleonului cu pricina.

M-am gândit, după aceste îmbrățișări neașteptate, la titlul Laurei Grünberg, colega mea din Asociația De Basm: Îmbrățișatoarea. Poate am să-i fur titlul Laurei și am să creez un nou personaj din el – asta m-a inspirat, într-adevăr: căldura, prietenia, candoarea unor copii de 6-7 ani, care simt că au primit ceva dintr-o întâlnire cu un adult. Acesta este și unul dintre aspectele cele mai frumoase ale activității de scriitor pentru copii, că ai acces la forma cea mai pură și calină a ființei umane.

 - Care credeți că este rolul poveștilor în viața cotidiană a copiilor din ziua de azi și cum le pot ele modela viitorul?

- Poveștile îi formează și pe adulți, și pe copii deopotrivă. În timpul școlii, o relație bună cu cititul este esențială pentru succes la orice disciplină, pentru că prin exercițiul cititului se formează deprinderea decodării automate a textului și capacitatea de a desprinde sensul general al unui text (în lipsa căreia vorbim de analfabetism funcțional). Nu am să spun că literatura rezolvă tot, că e un panaceu, dar un copil care citește va fi un om mai empatic, mai imaginativ, un om care va comunica mai bine cu alții decât unul care nu citește.

A consemnat Maura ANGHEL

„De Basm”, Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți, este o organizație profesională înființată în anul 2018, care promovează literatura română contemporană pentru copii, susține creatorii și facilitează accesul copiilor din mediile defavorizate la cărți și povești. „De Basm” a crescut constant, atât ca număr de membri, cât și ca impact.

Datorită numeroaselor proiecte derulate, mai multe mii de copii și tineri au avut posibilitatea să se întâlnească cu scriitorii preferați și cu operele acestora în biblioteci, școli, muzee, cămine culturale sau la târguri de carte și festivaluri.

Scriitorii „De Basm” merg în fiecare an la copiii din sate și din comunități defavorizate cu ateliere creative și donații de carte în cadrul Caravanelor De Basm. Festivalul LittleLit, pe care asociația îl organizează, conectează literatura pentru copii din România la cea internațională. Iar resursele educaționale pe care scriitorii De Basm le creează sprijină elevii, profesorii și bibliotecarii.

Cu fiecare ocazie, De Basm demonstrează că literatura pentru copii nu reprezintă un gen minor, ci unul care poate sta cu mândrie în cadrul marii literaturi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:15

BANCUL ZILEI

05:39

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: Creştere îngrijorătoare a virozelor respiratorii; patru pacienţi cu gripă A în terapie intensivă
08/01/2025 12:39

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, susţine că există o creştere ingrijorătoare a numărului de cazuri de viroze respiratorii, iar patru pacienţi cu gripă de tip A ...

„Bărbierul din Sevilla” are loc mâine, la Opera Iași
08/01/2025 10:04

„Bărbierul din Sevilla” are loc maine, la Opera Iasi Opera Natională Romană din Iasi programează maine primul spectacol al anului. De la ora 18:30, in Sala Mare, publicul va putea urmări opera ...

Zeci de copii mutilați pe viață, la Iași. Medicii cer autorităților interzicerea petardelor
08/01/2025 08:33

 * 30 de copii au ajuns in ultimele zile la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iasi cu răni grave cauzate de folosirea petardelor * dintre acestia, mai bine de jumătate au rămas mutilati pe v ...

Noi reguli la Serviciul de stare civilă Iași
08/01/2025 08:25

* incepand cu data de 8 ianuarie 2025, activitatea de lucru cu publicul a Serviciului de stare civilă Iasi se reorganizează in totalitate, accesul la serviciile institutiei urmand a se face doar pe bază de p ...

Un moşneag, la un pas de crimă: şi-a desfigurat vecinul cu cârja!
08/01/2025 07:34

 La 70 de ani, Costică U. a ajuns in puşcărie şi va sta acolo in următorii patru ani, fiind condamnat pentru tentativă de omor. Între el şi familia vecinului, Liviu A. (43 de ani), există o d ...

O lume în cerneală albastră. Amintiri din școala copilăriei comuniste, trăite în lumea digitală
08/01/2025 06:57

Prin ferestrele inalte ale scolii, in prima zi de scoală din 2025, soarele diminetii pătrunde semet, desenand pe peretii albi jocuri de lumină care par să acompanieze efervescenta unui nou inceput. Lumina ...

Un ieşean şi-a colindat nevasta cu vătraiul
08/01/2025 06:37

 Crăciunul a inceput frumos, dar nu s-a terminat deloc la fel pentru familia D. din Miroslava. Marinel şi Mioara au inceput cheful pe la miezul nopţii, după ce plecaseră colindătorii. Aveau provizii ...

Au fost condamnaţi cei mai mari traficanţi de droguri din Iaşi
08/01/2025 06:31

 Patru ani le-a trebuit procurorilor DIICOT pentru a strange dovezile impotriva celor mai mari traficanţi de droguri care au activat vreodată pe raza municipiului Iaşi. E vorba de Ionel Nălbaru, Răzva ...

„Ceea ce vedem e doar un început de austeritate”
08/01/2025 06:18

- Domnule profesor, cum evaluati impactul măsurilor de austeritate asupra performantei organizatiilor publice si private din Romania? Există modalităti prin care managerii pot atenua efectele negative? - I ...

„Desenul nu este doar un act mecanic, ci o călătorie spre înțelegerea mai profundă a propriilor emoții și aspirații”
08/01/2025 05:59

V-ati gandit vreodată că puteti rezolva unele probleme doar desenand cateva linii? uneori, răspunsurile se ascund in simplitatea unei foi albe si a unor culori. Ei bine, un astfel de miracol este posibil pri ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei