„ Profesia de farmacist este ca un elixir, o concentrație mare de informații într-un volum foarte mic”
Dimensiune font:
* dialog cu Andreea Crețeanu, șef de lucrări la Catedra de Tehnologie Farmaceutică din cadrul Facultății de Farmacie a UMF Iași
În lumea celor care au grijă de sănătatea oamenilor, un rol special îl au și farmaciștii, acei gardieni ai sănătății publice. Ei nu doar oferă sfaturi despre administrarea corectă a unui medicament, despre posibilele efecte secundare sau despre interacțiunile cu alte produse, ci sunt și mentori pentru cei ce doresc un stil de viață sănătos. Fie că ascultă îngrijorările pacienților, fie că oferă sprijin și înțelegere, farmaciștii sunt și depozitari ai unor resurse de speranță și încredere, amintindu-ne că nu suntem niciodată singuri în lupta noastră împotriva bolilor și a suferinței.
În fiecare zi, farmacistul ne oferă dovezi că, în ciuda tuturor provocărilor, suntem în această călătorie împreună și că există întotdeauna speranță și posibilități de vindecare. Despre toate aceste lucruri am discutat cu Andreea Crețeanu, șef de lucrări la Catedra de Tehnologie Farmaceutică din cadrul Facultății de Farmacie a UMF Iași.
- Ce v-a motivat să urmați o carieră în farmacie? Dar în mediul academic?
- Pasiunea a venit în timp, nu a fost dragoste la prima vedere. Mama este farmacist și profesor universitar tot la Farmacie și între a fi inginer și farmacist, precum familia, am ales ultima variantă. Am crescut în farmacie, printre farmaciști, am îmbinat comunicarea cu oamenii cu satisfacția de a-i vedea că sunt bine, că sunt sănătoși. Mediul academic a venit ca o completare a profesiei.
- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat în cadrul carierei și cum le-ați depășit?
- Cea mai mare provocare în meseria de farmacist este de a reuși să te adaptezi fiecărui pacient în parte cu dedicare și multă cunoaștere. Până la urmă, cu toții depunem jurământul lui Hipocrate și suntem datori cu cele mai bune intenții și sfaturi către cei aflați în nevoie. Cele mai mari provocări le-am depășit cu răbdare. Încă o dată repet, cu răbdare. Nu a fost și nu este ușor să faci față diferitelor tipologii de personalități pe care le-am regăsit în jurul meu.
- Cea mai mare bucurie este telefonul prietenilor sau al familiei când sfaturile mele profesionale le-au fost de ajutor. În viața mea academică, adevărații critici sunt studenții care nu de puține ori mi-au mulțumit pentru sfaturi, răbdare și, mai ales, înțelegere.
- Care sunt aspirațiile dvs profesionale și cum vă pregătiți pentru ele?
- Aspirațiile sunt, de fapt, etape normale în evoluția mea. Toate necesită timp și răbdare. Deși mediul academic nu este unul nici pe departe prietenos, am învățat, în 16 ani de carieră, că fiecare are drumul său.
- Credeți că există încă stereotipuri legate de gen în domeniul în care lucrați? Cum pot fi depășite?
- Stereotipia ne caracterizează ca nație, iar mediul în care activez nu face nicio excepție. Din păcate, invidia este în elementul ei în acest domeniu. Nu vom putea evolua dacă ne vom uita mereu la ceilalți, dacă ne pasă mai mult de ceea ce face altcineva sau de realizările altcuiva mai mult decât de cele ale noastre.
- V-ați simțit vreodată discriminată ca femeie? Trăim într-o lume aparent condusă de bărbați...
- Absolut! Mi se întâmplă zilnic, dar totuși am o voce puternică și care m-a ajutat în multe situații să demonstrez că nu sunt doar o femeie „de linie”.
- Cum ați putea încuraja mai multe femei să urmeze o carieră în farmacie și să avanseze în această profesie?
- Profesia de farmacist este ca un elixir, o concentrație mare de informații într-un volum foarte mic. Ținând cont de aceste detalii foarte importante, oricărui om care și-ar dori această meserie îi trebuie dedicare și o doză de nebunie.
- Cum considerați că poate fi îmbunătățită participarea femeilor în sectorul farmaceutic, în special în roluri de conducere și antreprenoriat?
- Pentru ca oamenii să înțeleagă această profesie trebuie doar să le fie explicat ce reprezintă misiunea farmacistului. Este știință și artă deopotrivă. Foarte puțini știu ce presupune acest lucru și nu degeaba suntem specialiști în domeniul medicamentului. Foarte importantă este readucerea continuă în mijlocul comunității a unui astfel de profesionist, mai ales în situații de criză precum criza de COVID. Ei bine, în astfel de situații, aportul unui farmacist este esențial. S-a văzut, de altfel!
- Cine este profesionistul Andreea Crețeanu? Cine este femeia Andreea Crețeanu?
- Eu sunt un om mulțumit de alegerea mea profesională, dar cu setea de a ști și de ajuta tot mai mult pe cei care înțeleg cu adevărat ce reprezintă misiunea de farmacist. Ca femeie, îmi înțeleg rolul în societate și familie, sigură pe mine și pe ceea ce pot face.
- Sunteți și vicepreședinta organizației Iași a Inner Wheel, o structură internațională care în acest an împlinește o sută de ani de când se află în slujba oamenilor. Ce v-a atras la acest proiect?
- (zâmbește) Ce altceva decât dorința de a ajuta? Ca orice altă prietenă din club, cu siguranță ne-am izbit de nevoi, la rândul nostru. Cu siguranță am reușit să ne ajutăm. Ne dorim ca și noi, mai departe, să susținem alte femei aflate în nevoie. Bucuria unui zâmbet sincer este tot ce îmi doresc.
A consemnat Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau