„Reînvierea”, darul Corului „Aletheia” pentru Sfintele Sărbători Pascale
Dimensiune font:
După mai bine de un an de întrerupere a activității de pe scenă din cauza pandemiei, Corul Aletheia și-a reluat proiectele muzicale într-un moment cheie: Sfintele Sărbători de Paște. Învierea de anul acesta, aflată la început de deceniu, este un bun prilej pentru a reînvia, în sufletul muzicienilor și al publicului lor, speranța într-o lume mai bună și mai echilibrată, în care cultura redobândește rolul binemeritat în viața noastră. „Fără muzică suntem nu doar mai săraci sufletește, ci și mai bolnavi. Lipsa culturii ne epuizează resursele noastre de supraviețuire, iar prezența artei ne ajută nu doar să rămânem vii, ci mai ales să trăim cu adevărat. Ascultarea unui repertoriu religios este o ocazie extraordinară de a ne da seama, fiecare dintre noi, încotro de îndreptăm sufletește”, a spus conf.univ.dr. Dorina Iușcă, dirijorul corului.
Proiectul Reînviere 2021 cuprinde 6 lucrări pe care biserica ortodoxă le include în ritualul religios perioadei pascale: „Axion la Duminica Floriilor” ( Ioan D. Chirescu), „Gândesc la ziua cea înfricoșată” (Alex. Arhanghelsky, solo: Iustin Platon Beniamin Moraru), „Cămara Ta, Mântuitorul meu” (Ioan D. Chirescu), „Oratoriu (Și era la ora a șasea)” (Gheorghe Mandicevski), „Ziua Învierii” ( Nicolae Lungu) și „Hristos a înviat!”.
Aceste lucrări, de o frumusețe deosebită, au captat atenția credincioșilor care le ascultă cu emoție, deoarece ele se cântă doar în perioada Paștelui, fiind interzisă interpretarea lor în biserică în restului anului.
Corul Aletheia, după succesele internaționale în care a abordat mult repertoriul academic contemporan, s-a întors la tradiția corală bisericească românească de influență slavonă, în ideea de a își redescoperi sensibilitatea emoțională cu care și-a început drumul pe scenă, acum 11 ani.
Dirijoarea Dorina Iușcă s-a bucurat de reîntoarcerea celor 18 coriști care s-au adunat cu mai multă pasiune ca niciodată pentru a oferi publicului ieșean și nu numai, o serie de înregistrări audio-video pe care le difuzează în Săptămâna Mare în mediul online, pe rețelele de socializare și pe canalul de youtube al Corului Aletheia.
Acustica extraordinară Bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel – Bărboi” a oferit spațiul sonor potrivit pentru a le înregistra audio, sub coordonarea, munca și talentul lui Ciprian Juncă. Apoi, profesionalismul celor de la 4bmedia a dat roade frumoase sub forma unor videoclipuri realizate în biserica Sf. Apostol Toma. Fundația Cristești a reînnoit imaginea corului, cu costume de inspirație populară, întărind încă o dată spiritul românesc adus prin acest proiect de suflet. Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau