„Sânge vienez”, o operetă clasică montată în cheie modernă
Dimensiune font:
Iubitorii muzicii sunt invitați, în acest week-end, la un nou spectacol - opereta „Sânge vienez” * montată după mai bine de zece ani, reprezentația va aduce pe scenă nu doar o nouă viziune, ci și o parte dintre artiștii lirici care au cântat la spectacolul din 2010, alături de colegi care ulterior s-au alăturat scenei
După mai bine de zece ani, pe scena Operei Naționale Române din Iași se va juca din nou opereta „Sânge vienez, de Johann Strauss-fiul, în regia lui Alexandru Nagy. „Este un început de lună magică și mă bucur să fiu alături de artizanii acestui spectacol care se va juca în premieră pe 11 decembrie, dar și a doua zi, cu o a doua distribuție. S-a muncit foarte intens, s-a depus un efort inimaginabil pentru a putea monta acest spectacol care cu siguranță va bucura publicul ieșean, dar și pe cel care îl vor urmări în spațiul virtual”, a spus prof. univ. dr. Daniel Șandru, managerul interimat al ONRI. După cum a precizat coordonatorul artistic al operei, Andrei Fermeșanu, „Sânge vienez” este cea de-a treia premier[ din acest an, după „Don Pasquale” și baletul „Zâna păpușilor”, foarte bine primit de toate categoriile de public. „Noua premieră va fi un spectacol-eveniment montat în cheie modernă, dar păstrând parfumul pe care îl are opereta, o bunică a musicalului de astăzi, pusă foarte inspirat în scenă de către regizorul Alexandru Nagy, de la Opera Naționlă București, și completat de coregrafia Cristinei Todi, coordonatorul Departamentului de balet din ONRI”, a punctat Andrei Fermeșanu.
S-a lucrat foarte intens în toate compartimentele
Punctul de plecare pentru noua premieră a fost dorința conducerii Operei din Iași de a monta o operetă pentru publicul tânăr, într-o variantă clasică, dar cu mijloace moderne. „Clasic nu înseamnă vetust, nu înseamnă perimat sau plictisitor. Nu înseamnă praf, după cum modern nu înseamnă latex, artificii sau alte lucruri. În nici un caz nu putem rămâne la acest strat de superficialitate. Poate că alții care interpretează ceea ce facem noi se pot raporta la aceste moduri de a pune un spectacol în scenă. Noi, cei care suntem în laboratorul de creație, în interiorul treburilor, vedem altfel lucrurile”, a spus Alexandru Nagy. La Iași, el a găsit o atmosferă caldă, de familie, de colegialitate, cu generații diferite de artiști, uniți de bucuria de a cânta.
„Mă bucur să mă aflu la ONRI pentru prima dată în calitate de artist. A fost o mare bucurie pentru mine să găsesc la ONRI ambiţia de a realiza o producţie cu forţe proprii. De cele mai multe ori, în ziua de astăzi teatrele şi operele sunt obligate să externalizeze multe dintre serviciile artistice. Ei bine, în acest week-end veţi asista la o impresionantă desfăşurare de forţe atât din punct de vedere logistic, dar şi din punct de vedere administrativ şi artistic. Opera este un fel de fabrică a emoţiilor şi s-a lucrat foarte intens în toate compartimentele. Or, în aceste vremuri care tind să ne îndemne la dezbinare şi la individualism, cumva, într-un fel de magie, am reuşit cu toţii, în acest lăcaş, în acest templu cultural, să ne adunăm în încercarea de a oferi emoţii publicului. Noi sperăm că am reuşit printr-o revizuire a operetei Sânge Vienez, ce poate fi găsită sub foarte multe variante”, a adăugat regizorul. Nefiind o operă foarte bine fixată, oferă oportunitatea creatorilor săi să propună prin acest titlu un demers artistic. „Demersul nostru artistic a fost să angrenăm forţele proprii ale ONRI. Nu a fost uşor, niciodată nu e uşor. În general, noi, artiştii, ne ferim de lucrurile care sunt uşoare. Ne plac provocările”, a zâmbit Alexandru Nagy.
Publicul va putea urmări un spectacol fluid, montat în cheie modernă, dar care păstrează magia şi invită iubitorii muzicii într-o lume fantastică. Regizorul Alexandru Nagy a profitat de această operetă şi a folosit-o drept prilej pentru (re)descoperi mottoul ONRI - „Descoperă magia, dirijează lumea”, despre care spune că nu sunt doar nişte litere scrise pe un afiş.
Opereta va aduce pe scenă nu doar o nouă viziune, ci și o parte dintre artiștii lirici care au cântat la spectacolul din 2010 (Mihaela Grăjdeanu, Elena Buzatu, Irina Scafaru, Adrian Ionescu), alături de colegi care ulterior s-au alăturat scenei ONRI - Cristina Grigoraș, Angelica Solomon, Alice Maftei, Ovidiu Manolache.
Spectacolele vor putea fi urmărite sâmbătă și duminică, de la ora 18.30.
Maura ANGHEL, Laura RADU
După ce și-a făcut ucenia sub atenta îndrumare a tatălui său, Johann Strauss-fiul a debutat ca dirijor la 19 ani, stârnind admirația celor din jur. A uimit lumea cu orchestra sa, cu care a avut un succes răsunător. A avut turnee în Ungaria, Transilvania și Țara Românească, a dat valsului, printr-un colorit orchestral foarte bogat, o valoare artistică deosebită. El a făcut din vals motivul pentru care Victor Léon și Leo Stein au scris libretul operetei „Sânge vienez”, a cărei premieră a avut loc pe 26 octombrie 1899, la Carltheater din Viena.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau