„Se vorbește despre agenții infecțioși care dau febre hemoragice din familia hantavirusurilor"
Dimensiune font:
* avertizează prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași
Pentru mulți dintre noi, ridicarea restricțiilor impuse de starea de alertă a fost egală cu o libertate totală, într-o vreme în care pandemia de coronavirus încă nu a apus. Am discutat despre aceste lucruri cu prof. univ. dr. Carmen Dorobobăț, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași
- Ce se mai întâmplă pe frontul COVID? S-au ridicat restricțiile, lumea a aruncat măștile de protecție. Cum anticipați o evoluție a cazurilor de infecție cu coronavirus?
- Din nefericire, vorbim astăzi de încă un front. Eu, ca medic, mă poziționez în zona COVID pe care se pare că am pus-o la punct. Din nefericire, ne-a luat prin surprindere în urmă cu doi ani, când aflaserăm că a apărut un virus extrem de contagios, dar nu știam cum să procedăm cu pacienții, ce trebuie să facem noi. A trecut o vreme, cu valuri mai mult sau mai puțin atinse de nemulțumire, cu pacienți deschiși la sfaturile noastre. Ne-am lovit și de necunoștința unui început pentru că acest COVID 19 a fost un capitol pe care am început să îl scriem în bolile infecțioase abia în 2020. Sau îl mai scriem încă. Îl tot revizuim de doi ani de zile, ca să fim extrem de corecți în relația cu pacienții noștri. Vorbim de un răstimp în care am învățat, împreună cu tot globul, cât este de contagioasă această boală, cum ne putem pune la adăpost, cum noi, medicii, putem oferi ajutor. În momentul actual putem spune, atât din punct de vedere al mijloacelor de prevenție, dar și de intervenție a mijloacelor medicale, că avem soluții și cunoștințele necesare pentru a ține boala sub control.
- Care au fost cele mai grele momente din acești doi ani?
- Ca de obicei, cele mai grele momente sunt cele de început, când te împarți în ceea ce privește organizarea, administrarea, timpul pe care îl acorzi pacienților care suferă de o nouă afecțiune necunoscută, care te sperie și pe tine, dar te și provoacă în a găsi soluții. Asta înseamnă că lupți și cauți soluții. A fost dificilă și dinamica în ceea ce privește trecerea dintr-un val al pandemiei în altul. Ați văzut ceea ce înseamnă variațiile de la un val la altul pandemic - vine unul, se liniștește puțin, apoi apare altul! Au fost două valuri mai furtunoase din punct de vedere medical. Aici vorbim despre cel dat de tulpina Beta, venită din Marea Britanie, apoi de tulpina Delta, mai recent, care într-adevăr a avut cazurile cele mai grave de boală. Aici ne amintim de perioada în care numărul paturilor la ATI și al paturilor în stațiile de oxigen erau mult prea puține față de nevoile stringente. Ne puneam deja problema „Dacă va veni un pacient cu o nevoie stringentă de oxigen, unde va găsi acel loc?”. Ca reprezentare, în linii extrem de succinte, cam acestea au fost greutățile cele mai mari. Slavă Domnului, au trecut cu bine toate! Toți colegii mei s-au mobilizat și remontat, au ținut pasul pe toata această perioadă, chiar dacă le-a fost greu.
- Ridicarea restricțiilor nu înseamnă dispariția infecțiilor cu SARS-COV2. Cum anticipați evoluția infecțiilor?
- Nici vorbă că s-a terminat pandemia! Probabil că vom avea o creștere a numărului de cazuri, tot în configurația aceluiași val, nu vorbesc de un val diferit sau de o altă tulpină. Toate aceste mobilizări populaționare, în ritmul în care s-au făcut, în atmosfera în care au avut loc, de griji, de spaimă, când nu mai ai alte temeri legate de izolare, pot detemina o creștere a cazurilor. Am avut deja pacienți cu COVID veniți din Ucraina, cazuri ușoare. Suntem atenți la toate cazurile de boli infecțioase. S-au primit avertismente în camerele de gardă de la Ministerul Sănătății referitor la faptul că în tot ceea ce poate însemna boală posibil contagioasă să fie direcționată către specialiști.
- Acest COVID a avut cumva și un efect pozitiv, a acoperit gripa. Nu prea am auzit de cazuri de gripă…
- A acoperit-o bine... Purtând aceste măști și respectând măsurile de protecție a bolii pe cale respiratorie, gripa având aceeași cale de intrare, uite că s-a limitat accesul, ceea ce este foarte bine. Nu am mai avut atât de multe cazuri de gripă, poate pentru că și pacienții au fost mai responsabili și s-au imunizat. Cei care se știau cu probleme s-au vaccinat, dar cred că purtarea măștilor și alte măsuri au fost determinante.
- Lăsând deoparte amenințarea infecției cu SARS-COV2, acum privim către un alt pericol, cel al unui cataclism nuclear. Cum ne putem apăra?
- Contaminarea nucleară ar fi o tragedie pentru un număr mare de persoane, într-un areal mare geografic. Este greu de prognozat, greu de tradus, dacă este să ne aducem aminte de evenimente similare din istorie. Sunt tragedii umane pe care nu ni le dorim, este greu să profilactizăm.
- Au apărut aceste discuții legate de tablete cu iodură de potasiu. Populația a început să-și facă provizii, de teamă…
- Niciun medicament nu poate fi luat fără o prescripție medicală. Sunt multe date ce trebuie incluse într-o astfel de ecuație a administrării – timp, când trebuie luată tableta, dacă trebuie administrată și multe alte detalii pentru că nu trebuie exclusă intoxicația cu iod. Cel mai bine ar fi bine să nu se ajungă acolo.
- Ce implică o intoxicație cu iod?
- În primul rând, un dezechilibru pe axa endocrină, ceea ce înseamnă tiroida, dacă ar fi administrate în exces. De aceea spun că administrarea iodurii de potasiu tebuie făcută la sfatul medicului de familie, și nu după cum dictează spaimele conjuncturale.
- Discuția legată de un un atac nuclear ne duce cu gândul la cel biologic. În ce ar consta un astfel de război?
- Din nefericire, au ajuns și la mine astfel de ecouri din zona Ucrainei. Atacul biologic este foarte mult discutat, a fost foarte mult lucrat de-a lungul anilor în sensul că s-a discutat că ar fi putea direcționat mai bine spre un potențial dușman. Depinde cine este vectorul biologic definit drept armă. Cândva, era acel praf de antrax livrat în pliculețe, însă astăzi se vorbeșe despre agenți infecțioși mult mai greu de stapânit din punct de vedere medical. Se vorbesște despre agenții infecțioși care dau febre hemoragice din familia hantavirusurilor. Aceștia au determinat mai rar infecții în arealul geografic al țării noastre, Au fost cazuri izolate în timpul verii, provenite din anumite zone de risc. Ca și tablou clinic, febra hemoragică impesionează pentru că este vorba despre un status febril grav și hemoragii, pe care uneori nu le mai poți stăpâni și care duc la decese. Categoric, sunt situații pe care nu le dorim pentru că ar pune din nou la încercare sistemul sanitar, care deja este încărcat. Când vorbim de armă biologică, vorbim despre un agent infecțios care nu are tratament specific… Vedeți cât a durat la SARS-COV 2 până a avut un tratament specific - un an până la vaccin și aproape doi ani până la tablete… Gândiți-vă ce ar însemna să o luăm de la zero cu un agent infecțios din categoria hantavirusurilor! Lucrurile nu ar fi deloc ușoare! Categoric, noi ne dorim ca toate aceste scenarii să rămână în zona SF!
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau