„Starea de sănătate a populației se va înrăutăți”
Dimensiune font:
Colegiul Medicilor Iaşi şi Societatea de Medicină de Familie din Iaşi fac apel la Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate să reconsidere decizia de a reduce cu o treime fondurile alocate asistenței medicale e şi să găsească soluţii care să nu compromită calitatea îngrijirilor oferite cetăţenilor.
„Deşi medicina primară funcţionează într-un cadru privat, se află într-o dependenţă totală de sistemul de asigurări sociale de sănătate, având rolul de a oferi servicii medicale gratuite pacienţilor noştri. Astfel, scăderea semnificativă a finanţării actuale, care vine pe fondul neachitării serviciilor medicale din centrele de permanenţă încă din luna octombrie, va accentua subfinanţarea cronică a asistenţei medicale primare, creând premisele reducerii numărului de cabinete medicale şi a centrelor de permanenţă”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi, Liviu Oprea.
Deficitul medicilor de familie va fi accentuat
Preşedinta Societăţii Medicilor de Familie, Anca Deleanu, este de părere că în acest context nu doar că exercită o presiune injustă asupra profesioniştilor din sănătate, dar şi restricţionează accesul pacienţilor la serviciile medicale vitale.
„Această hotărâre va avea repercusiuni pe termen lung asupra îngrijirii medicale în general în România. Având în vedere că medicina primară are forţa de muncă cea mai îmbătrânită din întreg corpul medical, cu un număr mare de retrageri, scăderea veniturilor din medicina de familie şi ambulatoriul de specialitate va duce la o reducere a numărului de medici ce practică în asistenţa prespitalicească. În contextul unei asistenţe prespitaliceşti slăbite, subfinanţate cronic şi subdimensionate oricum faţă de standardele europene, spitalele se vor aglomera, costurile sistemului medical vor exploda, iar starea de sănătate a cetăţenilor va avea de suferit”, este convinsă Anca Deleanu.
Este important de menţionat că medicii de familie sunt singura specialitate distribuită în mod relativ uniform în mediul urban şi rural.
„Afectarea asistenţei medicale primare si a celei din ambulatoriile clinice, deşi va afecta accesul la servicii medicale peste tot în ţară, va avea un impact disproporţionat asupra pacienţilor cei mai vulnerabili, în special asupra celor care locuiesc în zonele cu deficit de medici şi unde medicii de familie erau singurii specialişti accesibili. Aceasta ar putea avea consecinţe grave pentru starea de sănătate a celor mai defavorizate grupuri de pacienţi. În plus, tratarea nedreaptă a medicilor de familie şi a celor din ambulatoriile de specialitate, interesul scăzut al sistemului de asigurări pentru asistenţa medicală primară vor fi, de asemenea, factori demotivanţi pentru tinerii medici de a intra în această specialitate. Acest lucru, în contextul unei forţe de muncă îmbătrânite în medicina primară, va accentua şi mai mult deficitul de medici de familie, cu consecinţe negative pe termen lung asupra accesului echitabil la servicii medicale de calitate”, spune Anca Deleanu.
Laura RADU, Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau