„Suntem o țară sigură... Avem garanții de securitate”
Dimensiune font:
* a transmis, de la Iași, directorul Statului Major al Apărării, generalul - maior Corneliu Postu
Din momentul începerii războiului din Ucraina, temerile cetățenilor români au vizat siguranța personală, existând diferite scenarii în care România se vedea involucrată în acest conflict.
Aflat într-o vizită la Iași, directorul Statului Major al Apărării, generalul - maior Corneliu Postu, a transmis cetățenilor că au fost luate toate măsurile în ceea ce privește securitatea pe teritoriul României. „Suntem o țară sigură, suntem o țară care face parte din NATO, cea mai puternică alianță din lume. Avem garanții de securitate. Este adevărat că suntem mai atenți decât înainte la securitate, dar cu certitudine, răspunsul este da, România este o țară sigură. Măsurile pe care le luăm sunt unele la vedere și altele specifice, pe care oricare țară le ia din perspectivă militară atunci când are în preajmă o astfel de situație de securitate”, a spus generalul - maior Corneliu Postu, director al Statului Major al Apărarii.
Statul Major al Apărării, împreună cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” filiala Iași au organizat o serie de manifestări la Spitalul Clinic Militar „Dr. Iacob Czihac”pentru a dezbate o temă de interes național și internațional, și anume „România în sistemul de securitate al Europei Centrale și de Sud-Est. Obiective, evoluții, provocări 1921-2022”.
„Conferința vorbește despre locul României în plan regional în ultimii 100 de ani. Probabil că pe timpul conferinței vom afla principalele provocări la care România se așteaptă. Provocările sunt cele despre care vorbim în ultima perioadă cu mai multă seriozitate, cu mai multă aplecare în special de la declanșarea acestei agresiuni total ilegale și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a mai spus generalul - maior Corneliu Postu.
„Suntem într-o situație de securitate complicată”
Pe fondul evenimentelor întâmplate în ultimii ani, militarii spun că este foarte important ca populația să cunoască istoria. „Suntem într-o situație de securitate complicată, iar manifestările de genul celor pe care noi le desfășurăm la Iași, începând din 2019 și până în prezent, sunt cu atât mai importante pentru că misiunea lor este de a cultiva valorile tradiționale, de a aduce în atenție istoria. Și, în al treilea rând, de a face educație tuturor cetățenilor, începând cu tânăra generație”, a spus generalul - maior Corneliu Postu.
Și autoritățile locale se implică în demersul armatei de a asigura securitatea cetățenilor. „Se vede tot mai mult necesitatea prezenței în spațiul public a armatei române alături de celelalte instituții partenere, biserica, administrația și toate celelalte instituții ale statului. Suntem copleșiți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru dar este și un motiv în plus pentru a redescoperi valorile care ne-au așezat în rândul statelor europene”, a spus primarul Mihai Chirica.
Printre altele, autoritățile au luat măsuri pentru ca unitățile spitalicești să fie complet funcționale în eventualitatea producerii unui război. „Medicina militară vizează modul de a rezolva problemele în această situație. Avem capabilități suficiente în ceea ce privește diagnosticul, tratamentul și evacuarea”, a declarat col.dr.Corneliu Moraru, comandatul Spitalului Militar „Dr. Iacob Czihac” Iași.
Dr. Iacob Czihac, personalitate importantă pentru medicină și armată
Dr. Iacob Czihac a fost un medic și naturalist român de origine cehă, membru de onoare al Societății Academice Române. Conform datelor istorice, acesta s-a stabilit la Iași și a organizat serviciul sanitar al armatei din Moldova. Împreună cu Mihai Zotta intitulat și „Protomedicul capitalei Iași”, Czihac a înființat „Cercul ieșean de citire medicală” care ulterior a devenit Societatea de Medici și Naturaliști din Iași, organizație care există și astăzi. În semn de recunoștință pentru întreaga activitate desfășurată la Iași, autoritățile au inaugurat bustul lui Iacob Czihac printr-o ceremonie militară și religioasă. „Suntem în spațiul în care a funcționat Școala fiilor de militari, un spațiu despre care ați auzit vorbindu-se atât de frumos de-a lungul istoriei. Pot spune că dezbaterile conferinței despre securitate nu puteau începe mai fericit decât cu dezvelirea statuii doctorului Czihac, un medic care a pus bazele Spitalului Militar din Iași și care a avut o importantă contribuție în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea medicinei românești”, a conchis generalul - maior Corneliu Postu.
Memoria a două importante personalități care s-au făcut remarcate în istorie va fi impregnată pe filele unei cărți. „Carol Davila și Iacob Czihac doi militari care, veniți în România din străinătate, au pus bazele medicinei și culturii științifice românești. Pentru că îl avem pe Iacob Czihac, anul acesta, împreună cu domnul colonel Moraru și domnul rector UMF Iași, profesorul Scripcariu, vom publica pentru prima dată integral opera lui Czihac”, a declarat Richard Constantinescu, iatroistoriograf.
Generalul-maior Corneliu Postu s-a născut la 21 februarie 1965, în localitatea Roman, județul Neamț și îndeplinește funcția director al Statului Major al Apărării din luna noiembrie 2017.
A absolvit Liceul militar „Ştefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc și Şcoala militară de ofiţeri activi de Artilerie şi radiolocaţie „Leontin Sălăjan“, arma Rachete şi Artilerie antiaeriană, Braşov. Are un Master în „Diplomaţia Apărării”, Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu și a urmat Cursul pentru Generali şi Ambasadori, Colegiul NATO de la Roma.
În semn de apreciere a activității și rezultatelor remarcabile obținute, i-au fost conferite, printre altele, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de „Cavaler“, cu însemn pentru militari, Ordinul Naţional „Virtutea Militară“ în grad de cavaler, cu însemn pentru militari, Alabama Commendation Medal, Crucea Transilvană.
Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau