„Terapia prin neurofeedback durează atât timp cât pacientul este dispus să renunțe la simptom și să producă acea schimbare necesară vindecării sau optimizării sale”

Dimensiune font:

| 06-08-2024 06:40

 * dialog cu dr. Mirela Claudia Dracinschi, psihoterapeut principal

În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre neurofeedback și beneficiile sale în tratamentul unor afecțiuni. Despre această metodă am stat de vorbă cu dr. Mirela Claudia Dracinschi, psihoterapeut principal.

- Ce este neurofeedback-ul și cum funcționează?

- Paradigma inovativă a neurofeedback-ului se încadrează în contextul așteptărilor conștiinței sociale de a găsi ceva simplu, care să poată fi abordat instantaneu și care să producă schimbări de substanță și pentru totdeauna în psihicul uman, eventual fără prea mare efort din partea posesorului acelui creier. Pe placul acestei perspective, am putea defini neurofeedback-ul ca rezumându-se la vizionarea și ascultarea unor reprezentări multimedia a propriei activități electrice a creierului, acesta fiind capabil, prin acest proces, să-și îmbunătățească funcționalitatea și chiar structura. Acest feedback se referă, de fapt, la acele procese psihice subcorticale automatizate și care nu pot fi controlate conștient, decât parțial sau printr-un antrenament avansat. Ceea ce noi măsurăm prin bio/neurofeedback sunt practic niște parametri ai corpului: rata variabilității inimii, ritmul respirator, conductibilitatea electrică a pielii, câmpul electric și electromagnetic al creierului prin frecvența și amplitudinea undelor cerebrale de la nivelul scalpului (EEG). Concret, noi aplicăm niște electrozi la nivelul cutiei craniene care, în funcție de numărul, senzitivitatea și poziția pe care sunt amplasați dau măsurători mai mult sau mai puțin exacte ale influxului nervos prin intermediul undelor cerebrale de frecvențe diferite (delta, theta, alpha, beta, gamma, complexul K etc), ca indicatori subiectivi ai unor stări mentale. De exemplu, când stai liniștit, întins pe spate, cu ochii închiși, frecvența predominantă este între 8-12 Hz corespunzătoare așa-numitei stări alpha.
Neurofeedback-ul ne informează creierul prin feedback vizual și auditiv să învețe să corecteze semnalele în mod spontan și să auto-corecteze conexiunile care nu mai sunt adaptative pentru persoană. Practic software-ul e ca o figură parentală sau profesor care stă lângă tine și îți arată greșelile, ajutându-te să te autocorectezi.
Perspectiva avansată a acestuia, neurofeedback brain mapping se referă la a crea o hartă detaliată a creierului prin măsurarea activității electrice a acestuia (electroencefalografie cantitativă), evidențiind ariile perturbate, ce funcționează neregulat. În funcție de caracteristicile acelei hărți se asociază un protocol de funcționare optimă pe care pacientul îl urmează, de obicei din perspectiva stărilor emoționale, comportamentului și atenției. Prin această modalitate indivizii învață să-și controleze activitatea cerebrală în timp real.

- Care sunt principalele beneficii ale terapiei cu neurofeedback?

- Din perspectiva mea, principalul beneficiu este posibilitatea de a observa o serie de modificări ai unor parametri ai corpului în timp real și de aici perseverarea în tehnica terapeutică împreună cu aprofundarea credinței că propria vindecare stă în puterea ta. Insight-urile și conștientizările privind funcționarea paternurilor activității cerebrale, coroborate cu chimia creierului, cu gândurile emise, cu reacțiile comportamentale sunt individuale și pot fi susținute prin intermediul aparaturii de bio și neurofeedback. De asemenea clinicianul poate ajusta într-un mod personalizat intervenția terapeutică având aceste informații. Electroencefalografia cantitativă oferă aceste din informații din totalitate bazelor de date în raport cu care au fost create protocoalele diferențiate. De asemenea, permite monitorizarea progresului pentru un număr variat de pacienți și îl poate corobora cu evenimentele de viață pentru a putea ajusta planul de intervenție terapeutică.
De fapt, avantajul tehnologiei biofeedback-ului și neurofeedback-ului este că o tehnică terapeutică însușită, un proces de antrenare a creierului ce are imediat un răspuns în corp și că pacientul poate avea această dovadă oarecum palpabilă și poate susține mai departe schimbarea în drumul cuceririi de sine sau remisiei/ minimizării simptomatologiei.
 

„În neurofeedback, echipamentul cel mai important este mintea și experiența terapeutului”

- Pentru ce condiții medicale este eficientă această intervenție?

- Dacă ar fi să rezum tulburările cărora li se adresează neurofeedback-ul, le-aș numi pe cele referitoare la procesele reglatorii ale psihicului uman și cele care se răsfrâng în mod direct și evident asupra corpului: stările emoționale (tulburările de tip anxios și depresiv, stres acut și tulburare posttraumatică de stres, cele care au legătură cu substratul energetic al activității psihice), atenție (tulburările de tip ADD și ADHD), memorie (pierderi de memorie datorate diferitelor cauze anatomice, fiziologice sau degenerative), tulburările de somn și o serie de tulburări psihosomatice, comportament repetitiv în abuzul de substanțe și chiar durere cronică.

- Cum se desfășoară o sesiune tipică de neurofeedback?

- O sesiune tipică constă în a atașa o serie de senzori sub forma unei benzi sau a unei căști pe capul pacientului ce servesc ca puncte de referință capabile să măsoare activitatea cerebrală la cerere și a unui clips pe lobul urechii ce servește la măsurarea activității cardiace. Sesiunea este în întregime condusă de computer, în sensul că, ori de câte ori acesta percepe perturbări puternice ale variației amplitudinii undelor cerebrale, modifică sunetul sau imaginea sau chiar le oprește. Acesta reprezintă feedback-ul și solicită creierului să se întoarcă în prezent și astfel inconștient învață să își corecteze semnalele cerebrale, auto-optimizându-și activitatea prin intermediul neuroplasticității.
Din punct de vedere terapeutic, neurofeedback-ul se integrează în ansamblul unei terapii și respectă exigențele etapelor acesteia: stabilirea unor intenții de schimbare/vindecare/optimizare; măsurarea martor a activității cerebrale în condiții obișnuite, eventual realizarea hărții creierului, dacă deținem aparatura adecvată; antrenarea creierului cu ajutorul soft-ului de feedback; repetarea, întărirea și monitorizarea progresului; rezoluția procesului raportându-ne la intențiile stabilite.

- Ce echipamente sunt necesare?

- Echipamentul cel mai important este mintea și experiența terapeutului, altfel el devine doar un personaj care pune electrozi pe scalp, selectează un protocol prestabilit și apoi recită niște concluzii cu caracter general. Insist asupra acestui lucru și pentru că știm că toate misterele creierului încă nu au fost descifrate și e nevoie de coroborarea acelor echipamente cu toată cunoașterea psihologică și psihoterapeutică despre funcționarea psihicului și comportamentului uman. Așadar tehnologia neurofeedback-ului își pierde din valoare în fața unui terapeut nepriceput sau superficial.
Și ca să revin la sensul aparent al întrebării, desigur că sunt multe aparate și sisteme de neurofeedback, dar ele au în comun, de obicei, următoarele componente: software-ul, de fapt inteligența care face toate acele prelucrări și corectează activitatea cerebrală după paternuri prestabilite dezvoltate de cercetători în neuroștiințe și specialiști IT; senzorii și electrozii sub formă de bandă și cască în variate forme (logic, cu cât sunt mai mulți cu atât măsurătoarea este mai exactă); amplificatoarele care pot sau nu să fie încorporate în device-ul de bază și care amplifică semnalul electric care este foarte slab la exteriorul cutiei craniene; computerul, în orice formă ar fi el (desktop, laptop, tabletă) și atenție, aici există software-uri dedicate pentru fiecare categorie în funcție de sistemul de operare; și, dacă e cazul, o substanță care să asigure o mai bună conductivitate electrică sub formă de pastă, gel sau simplu, soluție salină.

- Cât timp durează, în general, pentru a vedea rezultatele tratamentului?

- Ca orice terapie, mai ales ca eu vorbesc întotdeauna de integrarea într-un proces psihoterapeutic ca adjuvant, durează atât timp cât pacientul este dispus să renunțe la simptom și să producă acea schimbare necesară vindecării sau optimizării sale. La un congres, un terapeut celebru a răspuns unei întrebări venite din sală cu privire la cât de lungă trebuie să fie terapia. Răspunsul acestuia a fost:  „Cât picioarele unei femei. În principiu să ajungă până la pământ”.
Așadar, dincolo de gluma cu substrat, reperele terapiei de tip neurofeedback constă în mod obișnuit în ședințe cu durate de 30 până la 60 de minute, la început ele putând fi derulate mai apropiat una de alta pentru a stimula dezvoltarea noii rețele neuronale și apoi mai rar, pentru a o susține. Există o perspectivă generală, deși nimic nu e general în psihicul uman, că un protocol tipic constă în 12 săptămâni cu întâlniri bisăptămânale.
 

„Tot ceea ce puteți face cu ajutorul tehnologiei puteți face și fără și poate e relevant să vă dezvoltați acele abilități”

- Există efecte secundare asociate terapiei?

- În recomandările privind neurofeedback-ul se vorbește despre faptul că e o tehnică sigură și neinvazivă, adică nu îți poate face rău, ci eventual bine. Există raportări de efecte adverse legate de dureri de cap, amețeală, oboseală, greață, schimbarea stării emoționale, confuzie. Din perspectiva mea, acestea nu sunt mai degrabă efecte secundare, cât fac parte din specificului punctelor culminate ale structurii de personalitate a pacientului (de asta e nevoie de un terapeut experimentat) care somatizează foarte mult, fie ca un corolar al anxietății, fie al neîncrederii și temerilor legate de terapie, fie dintr-o concentrare mentală excesivă datorată dorinței acerbe de vindecare.

- Cum diferă neurofeedback-ul de alte tipuri de terapie?

- Neurofeedback-ul, în continuare susțin, este necesar să fie integrat într-un program psihoterapeutic complex care face apel la o multitudine de tehnici și procese terapeutice care să stimuleze și să susțină schimbarea sau vindecarea pacientului pe termen lung. Aspectul particular prin care se diferențiază este tocmai folosirea instrumentelor tehnologice de măsurare a activității cerebrale și a cunoștințelor din neuroștiințe din acest moment al existenței noastre. De asemenea, el se adresează doar anumitor tulburări, cele menționate mai sus în strânsă legătură cu corpul, însă spectrul manifestării psihicului uman este mult mai vast, de aceea și varietatea intervențiilor psihologice și psihoterapeutice asupra lui. De asemenea, o caracteristică particulară este prezența sesiunilor mult mai dese, apropiate unele de altele, cel puțin la începutul procesului terapeutic. Este recomandată integrarea lui cu alte abordări psihoterapeutice complementare pentru a crea o perspectivă holistică actului terapeutic.

- Cum se determină protocolul personalizat pentru fiecare pacient?

- În mod clar, personalizarea protocoalelor ține de expertiza și experiența psihoterapeutului și de înțelegerea lui complexă și multifațetată a psihicului uman și de ce nu, de concepția lui spirituală despre lume și viață. Individualizarea se face prin evaluarea inițială, măsurătoarea martor a traseului activității electrice a creierului pacientului, compararea cu reperele normative pentru grupa lui de vârstă și identificarea paternurilor specifice datorate simptomelor, respectiv a perturbărilor, abaterilor de la normalitatea statistică. Un alt mijloc este anamneza particulară cu evidențierea simptomelor, contextului și tehnicilor abordate în trecut. Apoi, conform protocoalelor software-ului, se alege frecvența specifică a undelor cerebrale, aria corticală pe care se plasează senzorii și parametrii de antrenament. Monitorizarea îndeaproape a progresului, permite ajustarea pe parcurs a programului în funcție de nevoile pacientului.

- Ce recomandări aveți, în final, legate de neurofeedback?

- În final, mi-aș dori să evidențiez câteva aspecte de natură etică și în același timp să ne ridicăm deasupra unei înțelegeri fragmentare și rigide. Primul aspect relevant pentru mine este că încă suntem la începutul studierii cu mijloace fizice ale creierului, de aceea e bine să fim precauți. Pentru că dincolo de manifestările fizice, respectiv activitate electrică, flux sangvin, oxigenare, există cu siguranță aspecte invizibile, precum activitatea unor câmpuri electromagnetice și de torsiune și există transmisie și schimb energetic la nivelul particulelor subatomice. În al doilea rând, un asemenea avans tehnologic e necesar să fie la pachet și cu o dezvoltare simultană a conștiinței umane. V-ați întrebat vreodată dacă tehnologia neurologică ar evolua într-o asemenea măsură, în ce scop ar mai putea fi folosită? Cei care ar fi la cârma acestor tehnologii, în care ar putea controla activitatea creierului doar prin intermediul unor frecvențe, ar acționa întotdeauna din perspectivă etică, în lumina respectului profund pentru Viață? Și în ultimul rând, vă reamintesc că tot ceea ce puteți face cu ajutorul tehnologiei puteți face și fără și poate e relevant să vă dezvoltați acele abilități pentru a nu fi tributari tehnologiei și a nu deveni dependenți de aceasta pentru manifestarea propriului dumneavoastră potențial.

Psihoterapeut principal dr. Mirela Claudia Dracinschi

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
FIVE Administration S.P.R.L.,  vinde prin licitatie publica bunurile: cladire 2 camere -Volanschi; „Ferma Coroiesti” ; „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce le deservesc. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, Judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza 4 licitatii publice cu strigare, in vederea valorificarii urmatoarelor active aflate in patrimoniul debitoarei, astfel: in datele de 27.03.2025, 03.04.2025, 10.04.2025 si 17.04.2025, de la orele: Ora 12:00: Cladire 2 Camere -Volanschi- Pret pornire: 1.595,94 Lei; Ora 13:00: Proprietate imobiliara „Ferma Coroiesti” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 77.090,64 Lei; Ora 14:00: Proprietate imobiliara- „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 117.805,79 Lei. Orele anuntate pentru fiecare Activ se respecta pentru fiecare zi in care se vor organiza licitatii. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Activele pot fi vizionate prin programare prealabila dupa achizitionarea caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor, la pretul de 3.570 Lei (TVA inclus) pentru fiecare Activ in parte, mai putin pentru Activul-„Cladire 2 Camere -Volanschi” pentru care Caietul de sarcini are pretul de 595 (TVA inclus) si ulterior, semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Caietul de sarcini poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five- advisory.ro. Licitatia va avea loc la sediul Five Administration S.P.R.L. din Bucuresti, Str. Romulus nr. 23, sector 2 sau prin corespondenta / videoconferinta, dupa cum va decide Administratorul judiciar de la caz la caz. Documentatia de participare la licitatie va fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five- advisory.ro, pana cel tarziu cu o zi inainte de data fiecarei licitatii, ora 16:00. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice nu vor fi luate in considerare. Informatii suplimentare privind activele si pentru vizionarea activelor pot fi obtinute la nr. 0744.950.751 sau e-mail: office@agro- complex.ro.
 Centura orașului Podu Iloaiei și cea a Iașului au intrat la minister, la avizare
11/04/2025 21:47

* după finalizarea etapei de avizare – aprobare de la la CNAIR si Ministerul Transporturilor, obiectivele vor fi predate către autoritătile locale ale judetului Iasi pentru demararea procedurilor pentr ...

Adio, fructe!
11/04/2025 21:46

* În judetul Iasi, temperaturile scăzute din aceste nopti de inceput de aprilie au provocat daune ireparabile, majoritatea speciilor fiind inflorite * chiar si cele mai rezistente specii - mărul, părul ...

 Ieșenii, abandonați în caz de război!
11/04/2025 19:05

* 1,22%  din cele 760.774 persoane rezidente in judet ar avea asigurat un adăpost in cazul unor bombardamente, de exemplu * dacă scoatem cifrele municipiului resedintă de judet din totalul capacitătii ...

 Lucrările la Podul de peste Prut debutează cu un festival
11/04/2025 19:03

 Romania a emis Autorizatia de Construire pentru Podul de Flori peste Prut de la Ungheni, executia lucrărilor urmand a incepe pe 26 aprilie, cu un festival chiar pe santier. Pe 26 aprilie 2025, in comuna ...

Recital Internațional de pian la Palatul Culturii din Iași: Tineri muzicieni din Europa evoluează pe scena „Henri Coandă
11/04/2025 17:23

Un eveniment muzical de exceptie va avea loc sambătă, 12 aprilie 2025, incepand cu ora 16:00, in eleganta Sală „Henri Coandă” de la Palatul Culturii din Iasi. Publicul este invitat să partici ...

Patru renumiți medici ieșeni, puși sub urmărire penală!
11/04/2025 14:00

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare, profesorul dr. Grigore Tinică, şi alţi trei medici au fost puşi sub urmărire penală de procurorii anticorupţie, pentru luare de mită in formă continuată ...

Școala ieșeană, în doliu. S-a stins unul dintre cei mai iubiți dascăli ai Iașului
11/04/2025 13:55

  Miercuri, după o viată implinită spre binele celorlalti, s-a stins unul dintre cei mai importanti dascăli ieseni ai ultimelor decenii: profesorul Dumitru Paraială. „Învătător care a c ...

Magia poveștilor prinde viață pe scenă – Săptămâna spectacolelor pentru copii
11/04/2025 12:00

Într-o atmosferă de poveste, scena devine locul unde personajele indrăgite din copilărie revin pentru a incanta inimile celor mici. Între 15 si 17 aprilie 2025, cei mai tineri spectatori sunt inv ...

Iașul nu-i „o fundătură”!
11/04/2025 11:10

* administratorul unui site a scandalizat asociatiile civice pro-autostradă * „Acest personaj considera deunăzi in cadrul unui podcast că Moldova este o fundătură, avand o atitudine ofensatoare si xe ...

Străzile care spun povești. Cum a crescut Iașul în jurul oamenilor lui
11/04/2025 09:45

Iasul nu e doar un oras, ci o tesătură fină de povesti, emotii si amintiri infipte in piatra caldaramului. Fiecare stradă poartă numele unui destin, fiecare colt de cartier păstrează ecoul unui gest, al ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei