„Terapia prin neurofeedback durează atât timp cât pacientul este dispus să renunțe la simptom și să producă acea schimbare necesară vindecării sau optimizării sale”

dialog-IS

Dimensiune font:

| 04-08-2024 19:40

 * dialog cu dr. Mirela Claudia Dracinschi, psihoterapeut principal

În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre neurofeedback și beneficiile sale în tratamentul unor afecțiuni. Despre această metodă am stat de vorbă cu dr. Mirela Claudia Dracinschi, psihoterapeut principal.

- Ce este neurofeedback-ul și cum funcționează?

- Paradigma inovativă a neurofeedback-ului se încadrează în contextul așteptărilor conștiinței sociale de a găsi ceva simplu, care să poată fi abordat instantaneu și care să producă schimbări de substanță și pentru totdeauna în psihicul uman, eventual fără prea mare efort din partea posesorului acelui creier. Pe placul acestei perspective, am putea defini neurofeedback-ul ca rezumându-se la vizionarea și ascultarea unor reprezentări multimedia a propriei activități electrice a creierului, acesta fiind capabil, prin acest proces, să-și îmbunătățească funcționalitatea și chiar structura. Acest feedback se referă, de fapt, la acele procese psihice subcorticale automatizate și care nu pot fi controlate conștient, decât parțial sau printr-un antrenament avansat. Ceea ce noi măsurăm prin bio/neurofeedback sunt practic niște parametri ai corpului: rata variabilității inimii, ritmul respirator, conductibilitatea electrică a pielii, câmpul electric și electromagnetic al creierului prin frecvența și amplitudinea undelor cerebrale de la nivelul scalpului (EEG). Concret, noi aplicăm niște electrozi la nivelul cutiei craniene care, în funcție de numărul, senzitivitatea și poziția pe care sunt amplasați dau măsurători mai mult sau mai puțin exacte ale influxului nervos prin intermediul undelor cerebrale de frecvențe diferite (delta, theta, alpha, beta, gamma, complexul K etc), ca indicatori subiectivi ai unor stări mentale. De exemplu, când stai liniștit, întins pe spate, cu ochii închiși, frecvența predominantă este între 8-12 Hz corespunzătoare așa-numitei stări alpha.

Neurofeedback-ul ne informează creierul prin feedback vizual și auditiv să învețe să corecteze semnalele în mod spontan și să auto-corecteze conexiunile care nu mai sunt adaptative pentru persoană. Practic software-ul e ca o figură parentală sau profesor care stă lângă tine și îți arată greșelile, ajutându-te să te autocorectezi.

Perspectiva avansată a acestuia, neurofeedback brain mapping se referă la a crea o hartă detaliată a creierului prin măsurarea activității electrice a acestuia (electroencefalografie cantitativă), evidențiind ariile perturbate, ce funcționează neregulat. În funcție de caracteristicile acelei hărți se asociază un protocol de funcționare optimă pe care pacientul îl urmează, de obicei din perspectiva stărilor emoționale, comportamentului și atenției. Prin această modalitate indivizii învață să-și controleze activitatea cerebrală în timp real.

- Care sunt principalele beneficii ale terapiei cu neurofeedback?

- Din perspectiva mea, principalul beneficiu este posibilitatea de a observa o serie de modificări ai unor parametri ai corpului în timp real și de aici perseverarea în tehnica terapeutică împreună cu aprofundarea credinței că propria vindecare stă în puterea ta. Insight-urile și conștientizările privind funcționarea paternurilor activității cerebrale, coroborate cu chimia creierului, cu gândurile emise, cu reacțiile comportamentale sunt individuale și pot fi susținute prin intermediul aparaturii de bio și neurofeedback. De asemenea clinicianul poate ajusta într-un mod personalizat intervenția terapeutică având aceste informații. Electroencefalografia cantitativă oferă aceste din informații din totalitate bazelor de date în raport cu care au fost create protocoalele diferențiate. De asemenea, permite monitorizarea progresului pentru un număr variat de pacienți și îl poate corobora cu evenimentele de viață pentru a putea ajusta planul de intervenție terapeutică.

De fapt, avantajul tehnologiei biofeedback-ului și neurofeedback-ului este că o tehnică terapeutică însușită, un proces de antrenare a creierului ce are imediat un răspuns în corp și că pacientul poate avea această dovadă oarecum palpabilă și poate susține mai departe schimbarea în drumul cuceririi de sine sau remisiei/ minimizării simptomatologiei.

„În neurofeedback, echipamentul cel mai important este mintea și experiența terapeutului”

- Pentru ce condiții medicale este eficientă această intervenție?

- Dacă ar fi să rezum tulburările cărora li se adresează neurofeedback-ul, le-aș numi pe cele referitoare la procesele reglatorii ale psihicului uman și cele care se răsfrâng în mod direct și evident asupra corpului: stările emoționale (tulburările de tip anxios și depresiv, stres acut și tulburare posttraumatică de stres, cele care au legătură cu substratul energetic al activității psihice), atenție (tulburările de tip ADD și ADHD), memorie (pierderi de memorie datorate diferitelor cauze anatomice, fiziologice sau degenerative), tulburările de somn și o serie de tulburări psihosomatice, comportament repetitiv în abuzul de substanțe și chiar durere cronică.

- Cum se desfășoară o sesiune tipică de neurofeedback?

- O sesiune tipică constă în a atașa o serie de senzori sub forma unei benzi sau a unei căști pe capul pacientului ce servesc ca puncte de referință capabile să măsoare activitatea cerebrală la cerere și a unui clips pe lobul urechii ce servește la măsurarea activității cardiace. Sesiunea este în întregime condusă de computer, în sensul că, ori de câte ori acesta percepe perturbări puternice ale variației amplitudinii undelor cerebrale, modifică sunetul sau imaginea sau chiar le oprește. Acesta reprezintă feedback-ul și solicită creierului să se întoarcă în prezent și astfel inconștient învață să își corecteze semnalele cerebrale, auto-optimizându-și activitatea prin intermediul neuroplasticității.

Din punct de vedere terapeutic, neurofeedback-ul se integrează în ansamblul unei terapii și respectă exigențele etapelor acesteia: stabilirea unor intenții de schimbare/vindecare/optimizare; măsurarea martor a activității cerebrale în condiții obișnuite, eventual realizarea hărții creierului, dacă deținem aparatura adecvată; antrenarea creierului cu ajutorul soft-ului de feedback; repetarea, întărirea și monitorizarea progresului; rezoluția procesului raportându-ne la intențiile stabilite.

- Ce echipamente sunt necesare?

- Echipamentul cel mai important este mintea și experiența terapeutului, altfel el devine doar un personaj care pune electrozi pe scalp, selectează un protocol prestabilit și apoi recită niște concluzii cu caracter general. Insist asupra acestui lucru și pentru că știm că toate misterele creierului încă nu au fost descifrate și e nevoie de coroborarea acelor echipamente cu toată cunoașterea psihologică și psihoterapeutică despre funcționarea psihicului și comportamentului uman. Așadar tehnologia neurofeedback-ului își pierde din valoare în fața unui terapeut nepriceput sau superficial.

Și ca să revin la sensul aparent al întrebării, desigur că sunt multe aparate și sisteme de neurofeedback, dar ele au în comun, de obicei, următoarele componente: software-ul, de fapt inteligența care face toate acele prelucrări și corectează activitatea cerebrală după paternuri prestabilite dezvoltate de cercetători în neuroștiințe și specialiști IT; senzorii și electrozii sub formă de bandă și cască în variate forme (logic, cu cât sunt mai mulți cu atât măsurătoarea este mai exactă); amplificatoarele care pot sau nu să fie încorporate în device-ul de bază și care amplifică semnalul electric care este foarte slab la exteriorul cutiei craniene; computerul, în orice formă ar fi el (desktop, laptop, tabletă) și atenție, aici există software-uri dedicate pentru fiecare categorie în funcție de sistemul de operare; și, dacă e cazul, o substanță care să asigure o mai bună conductivitate electrică sub formă de pastă, gel sau simplu, soluție salină.

- Cât timp durează, în general, pentru a vedea rezultatele tratamentului?

- Ca orice terapie, mai ales ca eu vorbesc întotdeauna de integrarea într-un proces psihoterapeutic ca adjuvant, durează atât timp cât pacientul este dispus să renunțe la simptom și să producă acea schimbare necesară vindecării sau optimizării sale. La un congres, un terapeut celebru a răspuns unei întrebări venite din sală cu privire la cât de lungă trebuie să fie terapia. Răspunsul acestuia a fost:  „Cât picioarele unei femei. În principiu să ajungă până la pământ”.

Așadar, dincolo de gluma cu substrat, reperele terapiei de tip neurofeedback constă în mod obișnuit în ședințe cu durate de 30 până la 60 de minute, la început ele putând fi derulate mai apropiat una de alta pentru a stimula dezvoltarea noii rețele neuronale și apoi mai rar, pentru a o susține. Există o perspectivă generală, deși nimic nu e general în psihicul uman, că un protocol tipic constă în 12 săptămâni cu întâlniri bisăptămânale.

„Tot ceea ce puteți face cu ajutorul tehnologiei puteți face și fără și poate e relevant să vă dezvoltați acele abilități”

- Există efecte secundare asociate terapiei?

- În recomandările privind neurofeedback-ul se vorbește despre faptul că e o tehnică sigură și neinvazivă, adică nu îți poate face rău, ci eventual bine. Există raportări de efecte adverse legate de dureri de cap, amețeală, oboseală, greață, schimbarea stării emoționale, confuzie. Din perspectiva mea, acestea nu sunt mai degrabă efecte secundare, cât fac parte din specificului punctelor culminate ale structurii de personalitate a pacientului (de asta e nevoie de un terapeut experimentat) care somatizează foarte mult, fie ca un corolar al anxietății, fie al neîncrederii și temerilor legate de terapie, fie dintr-o concentrare mentală excesivă datorată dorinței acerbe de vindecare.

- Cum diferă neurofeedback-ul de alte tipuri de terapie?

- Neurofeedback-ul, în continuare susțin, este necesar să fie integrat într-un program psihoterapeutic complex care face apel la o multitudine de tehnici și procese terapeutice care să stimuleze și să susțină schimbarea sau vindecarea pacientului pe termen lung. Aspectul particular prin care se diferențiază este tocmai folosirea instrumentelor tehnologice de măsurare a activității cerebrale și a cunoștințelor din neuroștiințe din acest moment al existenței noastre. De asemenea, el se adresează doar anumitor tulburări, cele menționate mai sus în strânsă legătură cu corpul, însă spectrul manifestării psihicului uman este mult mai vast, de aceea și varietatea intervențiilor psihologice și psihoterapeutice asupra lui. De asemenea, o caracteristică particulară este prezența sesiunilor mult mai dese, apropiate unele de altele, cel puțin la începutul procesului terapeutic. Este recomandată integrarea lui cu alte abordări psihoterapeutice complementare pentru a crea o perspectivă holistică actului terapeutic.

- Cum se determină protocolul personalizat pentru fiecare pacient?

- În mod clar, personalizarea protocoalelor ține de expertiza și experiența psihoterapeutului și de înțelegerea lui complexă și multifațetată a psihicului uman și de ce nu, de concepția lui spirituală despre lume și viață. Individualizarea se face prin evaluarea inițială, măsurătoarea martor a traseului activității electrice a creierului pacientului, compararea cu reperele normative pentru grupa lui de vârstă și identificarea paternurilor specifice datorate simptomelor, respectiv a perturbărilor, abaterilor de la normalitatea statistică. Un alt mijloc este anamneza particulară cu evidențierea simptomelor, contextului și tehnicilor abordate în trecut. Apoi, conform protocoalelor software-ului, se alege frecvența specifică a undelor cerebrale, aria corticală pe care se plasează senzorii și parametrii de antrenament. Monitorizarea îndeaproape a progresului, permite ajustarea pe parcurs a programului în funcție de nevoile pacientului.

- Ce recomandări aveți, în final, legate de neurofeedback?

- În final, mi-aș dori să evidențiez câteva aspecte de natură etică și în același timp să ne ridicăm deasupra unei înțelegeri fragmentare și rigide. Primul aspect relevant pentru mine este că încă suntem la începutul studierii cu mijloace fizice ale creierului, de aceea e bine să fim precauți. Pentru că dincolo de manifestările fizice, respectiv activitate electrică, flux sangvin, oxigenare, există cu siguranță aspecte invizibile, precum activitatea unor câmpuri electromagnetice și de torsiune și există transmisie și schimb energetic la nivelul particulelor subatomice. În al doilea rând, un asemenea avans tehnologic e necesar să fie la pachet și cu o dezvoltare simultană a conștiinței umane. V-ați întrebat vreodată dacă tehnologia neurologică ar evolua într-o asemenea măsură, în ce scop ar mai putea fi folosită? Cei care ar fi la cârma acestor tehnologii, în care ar putea controla activitatea creierului doar prin intermediul unor frecvențe, ar acționa întotdeauna din perspectivă etică, în lumina respectului profund pentru Viață? Și în ultimul rând, vă reamintesc că tot ceea ce puteți face cu ajutorul tehnologiei puteți face și fără și poate e relevant să vă dezvoltați acele abilități pentru a nu fi tributari tehnologiei și a nu deveni dependenți de aceasta pentru manifestarea propriului dumneavoastră potențial.

 

Psihoterapeut principal dr. Mirela Claudia Dracinschi

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:13

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pancesti, cu sediul in sat Pancesti, Str. Principala nr. 137, judetul Neamt, cod postal 617366, telefon 0233.764.766, fax 0371.600.700, e-mail: primariapancesti@gmail.com, cod fiscal 16404200. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiul in suprafata totala de 50,70 mp, avand ca destinatie de farmacie, situat in satul Pancesti, Str. Principala, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pancesti, judetul Neamt, compus din: 1 incapere –Oficina =16,25 mp, 1 incapere –Depozit =9,80 mp, 1 incapere –Receptura =6,80 mp, 1 incapere -Birou =6,00 mp, 1 incapere -Grup sanitar =2,50 mp, 1 incapere –Hol =4,05 mp, 1 incapere –Laborator =5,30 mp, conform caietului de sarcini, H.C.L. Pancesti nr. 33/29.07.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Achizitii Publice din cadrul Comunei Pancesti, Str. Principala nr. 137, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 Lei/exemplar, care se achita numerar la Casieria institutiei Comunei Pancesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.08.2024, ora 14.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pancesti, sat Pancesti, Str. Principala nr. 137, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate -unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.08.2024, ora 11.00, in Sala de sedinte a Comunei Pancesti, sat Pancesti, Str. Principala nr. 137, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului Neamt, Piatra Neamt, Bulevardul Republicii nr. 16, judetul Neamt, cod postal 610005, telefon 0233.212.294, fax 0233.216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.07.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Letcani, cu sediul in comuna Letcani, satul Letcani, Str. Principala nr. 156, judetul Iasi, telefon 0722.214.562, fax 0232/296.770, e-mail: primaria.letcani@yahoo.ro, cod fiscal 4540488. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 977 mp, Tarlaua 28, Parcela 3P (parcela 805/1), avand CF nr. 65415, nr. cadastral 65415, situat in intravilanul satului Letcani, F.N., apartinand domeniului public al Comunei Letcani, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. Comuna Letcani nr. 69/25.07.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: se obtine la cerere pe suport hartie de la sediul Comunei Letcani. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Achizitii Publice din cadrul Comunei Letcani, cu sediul in satul Letcani, Str. Principala nr. 156, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 200 Lei/exemplar, ce se achita la Casieria Comunei Letcani. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.08.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.08.2024, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura al Comunei Letcani, din satul Letcani, Str. Principala nr. 156, comuna Letcani, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 2 exemplare, 1 exemplar original si 1 exemplar copie. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.08.2024, ora 09.00, la sediul Comunei Letcani, din comuna Letcani, satul Letcani, Str. Principala nr. 156, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Iasi, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, cu sediul in municipiul Iasi, Str. Elena-Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232/211.265, fax 0232/219.662, e-mail: tr-iasi-pgref@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.07.2024.
Răzbunare cu bâta pentru cenzurarea accesului la toaletă
04/08/2024 22:15

* magistraţia au decis evacuarea paratului pentru următoarele zece luni * n-a mai contat că apartamentul e pe numele său * urmează dosarul penal Problemele dintre soţii Sorin G. şi Mirela C. au apărut ...

Studenții, tot mai interesați de antreprenoriat
04/08/2024 22:14

Studentii universitătilor din Iasi, Constanta si Cluj-Napoca au avut parte de experiente de invătare complexe in cadrul programului Mindcraft Academy, privind explorarea optiunilor de viată si de carieră, c ...

„Mândria Iașului”, un bazin olimpic neterminat de trei decenii
04/08/2024 22:13

* Primăria Municipiului Iasi a preluat, luna trecută, structura bazinului olimpic de la Iasi, inceput in urmă cu trei decenii * autoritătile promit că in 3 ani vom vedea ori finalizat proiectul, ori realiz ...

Arta de a trăi în pielea ta. Ieșenii, tot mai atrași de tatuaje
04/08/2024 13:01

Meseria de tatuator nu este doar despre abilitatea de a desena; implică o combinatie unică de talent artistic, cunostinte tehnice si empatie. Fiecare tatuaj este personal si permanent, necesitand o atentie me ...

Peste 200 de tineri participă la pelerinajul pedestru „Pe urmele sfinților nemțeni”
04/08/2024 12:21

O experientă de neuitat in inima spiritualitătii moldovenesti, asa s-ar putea numi pedestru „Pe urmele sfintilor nemteni”, un eveniment ajuns la cea de-a X-a editie si organizat de Departamentul M ...

Măicuţele de la Voroneţ şi Moldoviţa vor urma cursuri de resuscitare şi defibrilare
04/08/2024 09:56

Şefa SMURD Iaşi va merge la Mănăstirea Voroneţ pentru a oferi cursuri de prim ajutor măicuţelor de la cele două mănăstiri. Iniţiativa vine la o lună după ce maica stareţă a mănăstirii Voroneţ ...

Coronavirusul face ravagii în capitala Moldovei
04/08/2024 08:55

Medicii se confruntă cu un număr tot mai mare de persoane care au COVID-19. Într-o singură zi, de la ieşirea din pandemia de COVID-19 la Spitalul de Boli Infecţioase au fost confirmat un număr recor ...

Un ieşean a scos cuţitul în autobuz şi l-a ameninţat cu moartea pe controlor. N-a păţit nimic
04/08/2024 08:06

Era in plină zi, ora 15.10, ziua de 25 octombrie 2018. Nicu Ovidiu I. s-a urcat, din staţia „Casa Sindicatelor”, in autobuzul 43. N-avea bilet, fapt pentru care controlorul i-a cerut să coboare l ...

Ieșenii, nemulțumiți de condițiile oferite la Ștrandul Municipal
04/08/2024 08:04

* „Foarte multi ieseni s-au plans de faptul că la intrare nu se face niciun fel de control asupra persoanelor cărora li se permite accesul in incintă, multe dintre acestea avand un comportament dubios. ...

Opera Iași pregătește stagiunea 2024-2025. Iată programul primelor spectacole
04/08/2024 08:04

Opera Natională Romană din Iasi a stabilit programul primelor spectacole ale stagiunii 2024-2025. Aceasta se va deschide pe 8 septembrie, cand va avea loc Gala Extraordinară „Magia serii in sunet si lu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei