„Umbrela creată de un act artistic poate căpăta dimensiuni sociale de impact”
Dimensiune font:
Dialog cu soprana Luiza Ștefania Torboli, inițiatorul proiectului „Spes Mundi - Speranța lumii”, un concert caritabil dedicat persoanelor vârstnice aflate în nevoie
Centru Diecezan Caritas invită publicul la un concert caritabil, dedicat persoanelor vârstnice aflate în nevoie. Intitulat „Spes Mundi - Speranța lumii”, concertul va avea loc duminică, 22 august, de la ora 19.30, la Catedrala Romano-Catolică. Inițiativa aparține sopranei Luiza Ștefania Torboli, artistic liric la Filarmonica „Moldova” Iași, căreia i s-au alăturat patru oameni de artă ai Iașului.
- De unde a plecat ideea acestui concert?
- Este un proiect ce a plecat de la ideea de a evidenția esența feminină și rolul primordial al acesteia, privită prin prisma trăirilor și exemplului Sfintei Fecioare. Este un concept ce dorește să adune oamenii, comunitatea, în jurul ideii de caritate, dăruire, bunătate, susținere etc. Într-o lume grăbită, bulversată de rapidele schimbări, acest concert vine ca o frână; pentru că se știe că Arta Dăruie spațiu pentru introspecție și implicit hrană pentru suflet.
- Cum ați alese piesele și artiștii? Care au fost motivele acestor opțiuni?
- Cei care au înțeles că arta oferă fără limită posibilitatea de a ajuta și că a dărui face parte din rolul și rostul lor sunt artiști profesioniști, fiecare cu un bagaj de experiență în domeniu, cumulat în timp și susținut cu efort. Eu și mezzosoprana Mihaela Blându suntem artiste lirice în cadrul Corului Academic Gavriil Musicescu al Filarmonicii de Stat „Moldova”. Alături de noi va fi pianista Edit Arva, lector la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, actrița Vasilica Bălăiță, lector la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu” și light designerul Adrian Buliga, lector la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu”, Iaşi. Cu toții am creat din lucrarea Stabat Mater a compozitorului Giovanni Battista Pergolesi, un concert cvasi sincretic care, cu siguranță, va avea un impact deosebit asupra auditoriului. Stabat Mater - Contemplarea durerii este una din emblemele poeziei religioase medievale. Intensitatea sa aproape epică și dramatică, contemplare a durerii, au făcut-o, încă de la sfârșitul secolului al XVI-lea, una dintre cele mai iubite exprimări a devoțiunii religioase populare. Textul, inspirat de profețiile lui Simeon, îi este atribuit călugărului franciscan Jacopone da Todi și este divizat în două părți. Prima parte este o meditație asupra suferințelor Mamei Maria, din timpul Patimii și Morții lui Isus. A doua vine sub forma unei invocări în care autorul, adresându-se Mariei, devine participant la durerea ei, sperând astfel în gloria paradisului. Muzica plină de liniște și inspirație divină, de o expresivitate aparte, dovada personalității rafinate și complexe a compozitorului, îmbrățișează textul formând un tot unitar armonic.
- Ce urmăriți prin acest concert? Cui se adresează?
- O altă latură pe care vrem să o evidențiem este legată de caritate și de grija pentru cei aflați în durere și neputință, pentru că cea mai frumoasă expresie a iubirii este grija pentru celălalt. Iată deci, cum umbrela creată de un act artistic poate căpăta dimensiuni sociale de impact, rezultând o serie de concerte caritabile și de responsabilizare socială ce au drept scop strângerea de fonduri pentru vârstnicii aflați în nevoie. Ne vom îndrepta astfel atenția și iubirea către beneficiarii Programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu, din cadrul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași: persoane încercate de greutățile vieții, ce suferă din cauza singurătății, a stării de sănătate, a situației materiale precare.
- Arta unește, dăruiește și construiește. Cum a fost în anul pandemic? Cum vedeți revenirea pe scenă?
- A fost un an foarte greu fiind unul din cele mai afectate domenii de activitate. A venit cu noutatea mediului on-line, mediu care impune o distanță, arta fiind de fapt, o apropiere energetică și fizică, ce creează legături directe între artiști și public. Ne dorim să găsim o formulă magică prin care să ne reîntoarcem la vibrația scenei, în mod concret și corect.
- Care vor fi următoarele destinații ale concertului și de ce ați ales aceste destinații?
- Următoarele destinații vor fi alte patru comunități din dieceză unde se desfășoară în cadrul Programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu: Onești, Suceava, Roman, Bacău. În aceste 4 comunități, concertele vor avea loc pe 12, 19, 26 septembrie și 3 octombrie.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau