Absolvenții sunt încurajați să rămână în mediul universitar ieșean
Dimensiune font:
Universitățile din Iași fac demersuri importante pentru a-i încuraja pe absolvenți să rămână în mediul universitar. Sunt anumite domenii în care tinerii nu sunt atrași de catedră pentru că un job în companiile private le aduc mai multe satisfacții materiale și personale. Informatica sau medicina sunt doar câteva dintre ele.
Dacă absolvenții de profile umaniste „se bat” pe posturile scoase la concurs de universități, sunt anumite domenii unde deficitul de cadre didactice este foarte mare. „Sunt specializări în care tinerii nu par atrași de învățământ. Tânărul găsește un job bine plătit și nu mai e atras de catedră. Sunt specializări la care a fi și la catedră dă bine, pe deoparte, completează pregătirea, pe de altă parte. Dau exemplul Dreptului, în care este un plus de valoare să fii și la catedră și se completează partea teoretică cu partea practică. E bună pentru cel care profesează, dar e bună și pentru student. Una este să te duci să îi vorbești de pe carte, frumos, necesar, dar alta este să îi dai și exemplul concret, să vadă că tu ai curajul, disponibilitatea să pui roba pe tine să intri într-o confruntare între specialiști”, a declarat prof.univ.dr.Tudorel Toader, rectorul Universității „Al.I.Cuza” din Iași.
Majoritatea cadrelor didactice care lucrează în Universitățile de Medicină și Farmacie românești desfășoară activitate integrată de jumătate de normă la nivelul spitalului. Beneficiind de această integrare cu jumătate din salariul de medic (corespunzător unei jumătăți de normă), salariul de asistent, de șef de lucrări este mai mic decât jumătate de salariu de medic. Astfel, tinerii nu mai erau încurajați să rămână în zona academică medicală, pentru că ei preferau să iasă din mediul universitar și să aibă normă întreagă la spital. La sfârșitul lunii aprilie, a intrat în vigoare Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2018 privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății. Prin modificarea adusă de lege, cei care sunt integrați clinic cu jumătate de normă beneficiază de o indemnizație lunară care este egală cu jumătate din salariul aferent nivelului lor de pregătire. „Asociația Universităților de Medicină și Farmacie G6 UMF a militat mult pentru acest act normativ, deoarece legea vine să încurajeze tinerii asistenți universitari să rămână în zona academică medicală. Pentru un asistent, șef de lucrări și chiar conferențiar, este o creștere a venitului, de fapt, o recunoaștere a activității pe care ei o desfășoară. Pentru că, în afară de activitatea de a trata bolnavi, mai au și activitatea de a se ocupa de educația medicală a studenților”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau